GDAÜ Bölgesel Kadın Girişimcilik Konferansı İstanbul'daYapıldı

2009 yılın Haziran ayından itibaren Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı Güneydogu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) İşbirligi Süreci'nde Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesi konusu gündeme alınmış ve bu amaçla KOSGEB Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş. Ülkemizin GDAÜ Dönem Başklanlığı'ndaki bu süreç kapsamında 21-22 Eylül 2010 tarihlerinde Birinci Güneydoğu Avrupa Bölgesel Kadın Girişimcilik Konferansı, İstanbul'da düzenlendi.

2009 yılın Haziran ayından itibaren Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı Güneydogu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) İşbirligi Süreci'nde Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesi konusu gündeme alınmış ve bu amaçla KOSGEB Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş.

Ülkemizin GDAÜ Dönem Başklanlığı'ndaki bu süreç kapsamında 21-22 Eylül 2010 tarihlerinde Birinci Güneydoğu Avrupa Bölgesel Kadın Girişimcilik Konferansı, İstanbul'da düzenlendi.

KOSGEB ev sahiğliğinde İstanbul' da düzenlenen konferansta konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün şunları söyledi;

"KOSGEB olarak 2010 yılına kadar 20 yıllık süreçte girişimcilik eğitimi verdiğimiz kişi sayısı yaklaşık 6 bin civarındayken, bu yılın sadece ilk yarısında eğitim verdiğimiz kişi sayısı 4 bin 700'e ulaşmıştır

Toplumun yarısını kadınlar oluştururken, aynı ağırlığın sağlanamadığı bir ekonomi, tek kanatlı bir şekilde uçamaz.

Biz kadınların sadece işçi olarak değil, işverenler olarak da ekonomik hayatta daha fazla görünmesini arzu ediyoruz.
"

Güneydoğu Avrupa Ülkelerinin ilgi ve katılım gösterdiği konferansın Ortak Bildiri Metni'ndeki karralardan bazılar şöyledir;

  • Düzenlenen Konferans/Forum; kadın girişimciler, kadın birlikleri, hükümet yetkilileri, araştırma enstitüleri, STK’lar, uluslararası uzmanlar ve Güneydoğu Avrupa bölgesindeki uluslararası kuruluşların temsilcileri arasındaki diyalogun geliştirilmesi için sürekli hale getirilmelidir.
  • Kadın girişimciler için finans sağlayıcılara, iş ortaklarına ulaşılabilmesi için Network fırsatlarına erişim sağlanmalıdır.
  • Güneydoğu Avrupa Ülkeleri için daha elverişli bir (resmi ve genel) politika ortamı teşvik edilmeli, ön şart niteliğindeki girişimci dostu iklimin yaratılmasına ve uygun yüksek teknolojinin benimsenmesine imkan sağlanmalıdır.
  • Hükümetler, pozitif tedbirler alarak, kadınların ekonomik büyümeye katkılarını sağlayacak politikalar yoluyla (çocuk bakım hizmetlerinin kolaylaştırılması gibi), kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmalıdır.
  • Kadın girişimciliğinin desteklenmesi için mevcut veri hizmetlerinin geliştirilmesi, istatistik verilerin mukayese edilebilirlik açısından tüm bölgelerde uyumlu olması sağlanmalıdır.
  • Sermayeye eşit erişimin ötesinde, kadın girişimcilerin finanse edilmesi için finans kuruluşları bilinçlendirilmeli, duyarlılıkları artırılmalıdır.
  • Girişimcilik hayat boyu öğrenme sürecinde bir kavramdır. Bu bağlamda yol gösterme, iş eğitimleri, iş fikirleri geliştirilmesi, kişisel becerilerin artırılması konularında eğitim sistemi önemli bir araçtır.
  • Avrupa Birliği, kadın girişimcilere daha fazla destek sağlamalıdır.

Detaylı dokümanlara Kosgeb sayfasından erişebilirsiniz.

Not: (Çok güncel bir haber olmasa da) bir hatırlatma olması niyetiyle haberi yayınlıyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.161 kişi okudu.
Kategori: Etkinlik, Sosyal Girişimcilik, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor