Türk RoboCup'lar Göreve Hazır

İlk kez 1996 yılında Japonya'nın Osaka kentinde gerçekleştirilen RoboCup tamamen Otonom İnsansı Robotlar'la, dünya şampiyonu olan insanlar takımını yenebilecek futbol takımını 2050'ye kadar kurmayı amaçlayan bir organizasyondur. 15 yıldır aralıksız devam ediyor organizasyona 16. yılında ise İstanbul ev sahipliği yapıyor.

İlk kez 1996 yılında Japonya'nın Osaka kentinde gerçekleştirilen RoboCup tamamen Otonom İnsansı Robotlar'la, dünya şampiyonu olan insanlar takımını yenebilecek futbol takımını 2050'ye kadar kurmayı amaçlayan bir organizasyondur. 15 yıldır aralıksız devam ediyor organizasyona 16. yılında ise İstanbul ev sahipliği yapıyor.

2011 RoboCup Organizasyon Komite Başkası Prof. H. Levent AKIN ise RoboCup'ı şu şekilde açıklamaktadır;

"RoboCup’ın karmaşıklığına denk gelebilecek bir kaç tane organizasyon vardır. RoboCup hem yapay zeka hem de akıllı robotbilim araştırması için uygun bir platform olup, geliştirilen teknolojilerin uzman olmayan kişilerin anlayabileceği bir formatta sergilenmesidir ve aynı zamanda bu kişilerin araştırmacıların heyecanını paylaşmalarına da olanak sağlar. İlk başlarda robot futbolu yarışmalarına, 2050 yılında insanlarla maç yapan robotlardan oluşan bir takım oluşturma hedefine ve hatta robotların bu maçı kazanmasına odaklanılmış olunsa bile, günümüzde bu yarışmaların arama-kurtarma, @home ve lojistik alanında da ligleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda çocuklar için de yarışmalar düzenlenmektedir. Her yıl liglerde geliştirilen teknolojilere tanık olmak, 2050 yılının pek de uzak bir tarih olmadığını göstermektedir ve bu mücadeledeki umutlarımızı arttırmaktadır.

Robo Cup 2011 böyle bir organizasyon için en ideal ve iki kıta üzerine kurulmuş bir şehir olan İstanbul’da gerçekleşecektir.

Sizleri bir çok kültürün yer aldığı ve çeşitli uygarlıkların başkenti olduğu güzel bir şehirde, gelişmiş akıllı robotbilim araştırmasının heyecanını paylaşmak üzere aramızda görmekten memnuniyet duyarız."

Şampiyonanın 4-10 Temmuz 2011 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek organizasyona 44 ülkeden yaklaşık 3 bin katılımın olması beklenmektedir.

Şampiyona RoboCup Futbol, RoboCup Arama-Kurtarma, RoboCup @Home ve RoboCup Çocuk olmak üzere dört farklı kategoride yapılıyor.

RoboCup Futbol; RoboCup, sosyal anlamda kabul görmüş olması ve çözülmesi gereken oldukça karmaşık problemler içermesi açısından, ve geliştirilen yöntemlerin günlük hayatta ve sektörde de kullanım alanı bulmasını hedefleyerek ana problem olarak futbolu seçmiştir. RoboCup projesinin amacı 2050 yılında tamamen otonom insansı robotlardan oluşan bir takımın dünya futbol şampiyonunu yenmesidir.

RoboCup Arama-Kurtarma; Afet sonrası arama kurtarma çok zorlu bir ortamda çok sayıda farklı özelliklere sahip etmenlerin birlikte çalışmasını gerektiren gerçek bir uygulama alanıdır. RoboCup Arama Kurtarma Ligi'nin ana amacı çoklu etmenlerin koordinasyonu, fiziksel etmen tasarımı, bilgi altyapılarının geliştirilmesi ve mobil haberleşme araçlarıyla robotların entegrasyonu için gerekli araştırmaları desteklemektir.

RoboCup @Home; RoboCup @Home yarışmaları gündelik hayatta insan robot etkileşimini araştırmak ve yeni uygulamalar geliştirmek için tasarlanmıştır. Yarışma alanı mutfak ve oturma odasından oluşan bir ev ortamıdır. Yarışmacılar robotlarının bu ortamdaki becerilerini sergilemektedirler.

RoboCup Çocuk; RoboCup Çocuk Ligi genç öğrenciler için yerel, bölgesel ve uluslararası robot yarışmalarını destekleyen eğitim amaçlı bir girişimdir. RoboCup'ı ilköğretim ve lise öğrencilerine tanıtmayı amaçlamaktadır. Turnuva öğrencilerine uluslararası değişim programlarına katılarak yaşıtlarıyla tanışma ve birlikte çalışma olanağı tanınmaktadır.

www.robocup.org/
www.robocup2011.org

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 3.938 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Ulusal, Yarışma

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor