25 Bin KOBİ'ye 1 Milyar Liralık Kredi Yolda

Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik hazırlanan 3 milyar liralık paketten faydalanamayanlar için çözüm aranıyor. Sanayi Bakanlığı, krediye başvurduğu halde alamayan 25 bin kişi için 1 milyar liralık destek paketi üzerinde çalışıyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik hazırlanan 3 milyar liralık paketten faydalanamayanlar için çözüm aranıyor. Sanayi Bakanlığı, krediye başvurduğu halde alamayan 25 bin kişi için 1 milyar liralık destek paketi üzerinde çalışıyor. Geçen ay açıklanan paketten yararlanan 50 bin şirkete 30 ila 80 bin liraya kadar kredi sağlanmıştı. Yeni paket için son kararı Sanayi Bakanı Nihat Ergün verecek.

Sanayi Bakanlığı’nın reel sektöre yönelik finansman destek projelerine bir yenisi daha ekleniyor. 50 bin Küçük ve Orta Ölçekli İşletme’ye (KOBİ) 3 milyar liralık kredi destek programı açıklayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), yedeklerin de bu destek paketten yararlanması için çalışıyor. Son şekli verilmeyen düzenleme kapsamında 25 bin KOBİ’ye ilave yaklaşık 1 milyar liralık kredi desteği sağlanması üzerinde duruluyor. Son kararın Sanayi Bakanı Nihat Ergün tarafından verileceği düzenleme kapsamında rakamın 750 milyon liralık kısmının Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı, 200 milyon dolarının ise İhracat Kredisi Destek Programı ile verilmesi planlanıyor. Geçen ay açıklanan ve 50 bin kişi ile sınırlandırılan kredi destek paketine 80 bin civarında başvuru alındığını aktaran Bakanlık kaynakları, sıralamaya giremeyen 25 bine yakın işletmenin daha büyüme ve ihracat kredisinden faydalanması üzerinde durulduğunu bildirdi. Aynı yetkili, son kararı vermek için Bakan Ergün’ün ekonomi yönetimi ile konuyu masaya yatıracağına dikkat çekti.

İşletmelerin büyümelerine katkı sağlamak amacıyla paket kapsamında 30 bin liradan 80 bin liraya kadar kredi desteği veriliyor. Faizin yüzde 75′i KOSGEB tarafından karşılanıyor. Faiz veya kâr payının yüzde 25′i işletmeler tarafından karşılanırken, işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde kredi üst limiti 10 bin lira daha artırılabiliyor. İhracat Kredisi Destek Programı’nda ise işletme başına verilecek üst limit 200 bin dolar. Kredi faiz destekleri ile 2003 yılından bugüne kadar 136 bine yakın esnaf ve sanatkar ile KOBİ’ye toplam 7,4 milyar liralık kredi hacmi oluşturuldu. Bu kredilerle KOBİ’lerin 2,2 milyar dolarlık ihracat yapması sağlanırken, 32 binden fazla kişiye ise istihdam sağlandı. Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı’nın kredi vadesi ilk altı ayı ödemesiz geri kalanı aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 18 ay. İhracat kredisinin vadesi 6 ay olurken, vade bitiminde defaten ödenecek. Kredinin en üst limitte kullanılması halinde, bankaya ödenmesi gereken faiz, mikro ölçekli işletmelerde 859 TL, küçük ölçekli işletmelerde bin 431 lira, orta ölçekli işletmelerde ise 2 bin 300 lira ile sınırlı. İhracat kredi destek paketi için 200 bin dolarlık kredi üst limitini kullanan bir işletme ise 874 dolar faiz ödeyecek. İhracat destekleri ile KOBİ’lerin 1 milyar dolar ilave ihracat yapmaları öngörülüyor.

Projelerden faydalanabilmek için KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayan işletmelerin, öncelikle veri tabanına kayıt olmak için www.kosgeb.gov.tr adresinden başvuru yapmaları veya KOSGEB hizmet merkezleri ile irtibata geçilmesi gerekiyor. Program kapsamında KOSGEB, 18 banka ile anlaşma yapmıştı.

Kaynak : İştenHaber

Bu içeriği 3.795 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Reel Sektör
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor