Nijerya'da Bir Günde 200 Bin Ayakkabı Sattı

Afrika başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Latin Amerika'da yeni pazar arayışına çıkan Türk işadamları gayretlerinin meyvesini almaya başladı. İhracatçıların, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında Batı Afrika'ya düzenlediği iş seyahatine katılan Ayakdaş Ayakkabı'nın sahibi Ahmet Ayakdaş, Nijerya'da bir günde 200 bin çift ayakkabı siparişi aldı. İşte detaylar..

Afrika başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Latin Amerika'da yeni pazar arayışına çıkan Türk işadamları gayretlerinin meyvesini almaya başladı. İhracatçıların, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında Batı Afrika'ya düzenlediği iş seyahatine katılan Ayakdaş Ayakkabı'nın sahibi Ahmet Ayakdaş, Nijerya'da bir günde 200 bin çift ayakkabı siparişi aldı.

İzmir merkezli firma, malı partiler halinde 2011 yılı sonuna kadar teslim edecek. Bu sayede de 1 milyon dolarlık döviz geliri sağlanacak. Son bir yıl içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 36 ülke dolaştığını belirten Ayakdaş, bu gezilerde toplam 400 bin çift ayakkabı bağlantısı yaptığını söyledi. Afrika ayakkabı pazarında Çin'in hakim olduğunu vurgulayan Ahmet Ayakdaş, "Ancak Çin ayakkabısından şikâyetçiler. Artık bizden mal almak istiyorlar." diye konuştu.

Afrika pazarının Türk işadamları için büyük fırsat sunduğunu kaydeden Ahmet Ayakdaş, "Nijerya'nın başkenti Abuja'da temsilcilik verdik. Buradan sürekli ayakkabı göndermeyi hedefliyoruz. 2011 sonuna kadar 200 bin çift satmış olacağız. Afrika ülkelerinde büyük fırsatlar var. Burası çok büyük bir pazar. Nijerya'da çok büyük ilgi gördük." diyor. Ayakdaş, Gana'da ise 3 görüşme yaptığını, muhataplarının hemen mal istediğini, ancak ellerinde stok olmadığı için bu talebe olumlu cevap veremediklerini belirtti.

Türk hekimler Ganalı doktorları eğitecek

Afrika pazarında iş fırsatları kovalayan isimlerden bir diğeri de Gana'da iki yıldır hurda alıp satan ve tıbbî organizasyonlara imza atan Azmi Tellioğlu. Asıl mesleği doktorluk olan Tellioğlu, Türk işadamlarını Gana'ya sağlık yatırımı yapmaya davet ediyor. Özellikle sıtma, tüberküloz ve AIDS'in ülkede ciddi can kayıplarına sebep olduğunu anlatan Tellioğlu, ülkede hastane ve sağlık kuruluşlarının yetersiz olduğuna ve sağlık alanında ciddi yatırıma ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Güneş ışınlarının çok fazla olması nedeniyle Gana'da 7 yaşındaki çocuklarda bile katarakt oluştuğunu anlatan Tellioğlu, "Yakın bir zamanda Türkiye'den bir göz hekimini buraya getirerek 10 Ganalı göz doktoruna katarakt ameliyatının nasıl yapıldığını göstereceğiz. Amacımız, buralarda bu ameliyatları sisteme oturtmak ve klinikler açarak sağlıktaki eksikleri biraz olsun azaltmak." dedi. Alp Ateş Gübre'nin kurucu başkanı Ali Uğur Ateş de, Gana'da iki firma ile bağlantı kurdu. Ateş, 35-40 bin ton gübre ihraç etmeye hazırlanıyor. ABD'ye havlu satan Kayserili işadamı Ali Rıza Hasoğlu ise Nijerya'ya ayda 1 kamyon tekstil ürünü ihraç etmek için anlaşma imzaladı.

Zaman kaynaklı bu haberi yatırımcı veya girişimci olup Afrika'ya ilgi duyan okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,
İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.868 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Reel Sektör
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor