Türkiye'nin Bilişim Geleceği Ankara'da Konuşuldu

"Türkiye'nin Bilişim Potansiyeli ve Geleceği" konusunun ele alındığı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı, MÜSİAD Ankara Şubesinde yapıldı. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, ABD'nin bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü iyi kullandığı için verimlilikte Avrupa'nın 2 kat önüne geçtiğini belirterek, "Bir ülkenin rekabet edebilmesinin ön koşulu budur" dedi. İşte detaylar..

"Türkiye'nin Bilişim Potansiyeli ve Geleceği" konusunun ele alındığı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı, MÜSİAD Ankara Şubesinde yapıldı.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, ABD'nin bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü iyi kullandığı için verimlilikte Avrupa'nın 2 kat önüne geçtiğini belirterek, "Bir ülkenin rekabet edebilmesinin ön koşulu budur" dedi.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy, toplantıdaki konuşmasında, tüm partilerin bir araya gelerek Yeni Ticaret Yasası'nı gündeme aldıklarını ve yasanın Meclisten geçtiğini söyledi. Bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Gürsoy, "Çünkü bilginin elektronik ortamda tutulması artık yasal hale geldi. Elektronik fatura, elektronik imza, noter işlemleri, hatta yönetim kurulu toplantıları artık internet üzerinden yapılabilecek. Yani iş yapma biçimleri radikal şekilde değişiyor" diye konuştu.

Geçen yıllarda internette 50-100 bin kişinin kredi kartı kullandığının görüldüğünü ifade eden Gürsoy, bu sene rakamın 2 milyona doğru gittiğini söyledi. Bunun KOBİ'ler için önemli fırsatlar yarattığına işaret eden Gürsoy, "Bu sayede firmalar 1 yılda sattığını 6 saatte satabilecek duruma geliyor. İnternet, bilgi toplumu böyle bir şey. Bu nedenle bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüyle iç içe olmak lazım" dedi. Bir ülkenin rekabet edebilmesindeki en önemli gücün bilgi ve iletişim teknolojileri olduğunu vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti: "Avrupa Birliği, geçtiğimiz 20 yılda bu sektörü iyi kullanmadığı için önemli düşüş yaşamıştır. Amerika ise bu sektörü iyi kullandığı için verimlilikte Avrupa'nın 2 katı önüne geçti. Yani ülkenin rekabet edebilmesinin ön koşulu budur ve bunun Hükümet tarafından sahiplenilmesi gerekmektedir. Toplum, sektör, kamu çalışanları birlikte hareket etmeli. Bugün şirketler, devletler kendi içlerinde ne kadar başarılı olurlarsa olsun, çevresel koşullarını yönetemiyorsa, rekabet edemiyorsa, sürdürülebilir bir büyüme yakalaması mümkün değil."

Bilişimin sanayiye, iş dünyasına, ticarete olumlu etkileri var

Devlet Planlama Teşkilatı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın da resmi rakamlara göre Türkiye'de bilişim teknolojileri sektöründeki istihdamın arttığını ancak toplam istihdam içindeki oranının düştüğünü söyledi. İşletmelerin piyasalara erişimde tedarikçiler ve hizmet verdiği kesimlerle ilişkisinde bilişimi kullanması durumunda verimlilik artışını yakalayacağını belirten Aydın, "İşinizde eğer yazılımı, bilgisayar teknolojilerini, bilişimle alakalı hizmetleri doğru şekilde konumlandırırsanız, pazarlara erişim artacak, kendi içindeki verimlilik de artabilecek. Bilişimin sanayiye, iş dünyasına, ticarete olumlu etkileri var" dedi.

İstihdamın Türkiye'nin en önemli konularından biri olduğuna dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:  "Bilişimin istihdamla ilişkisine baktığımızda, karşımıza iki konu çıkıyor. Bunlardan birisi, bilişim sektörünün büyümesi dolayısıyla elde edeceğiniz bir istihdam var, ki bu 3-4 kat artabilecek bir potansiyele sahip. Diğeri de bu teknolojileri kullanarak diğer alanlarda da ilerleme kaydedeceğimiz için diğer sektörlerde de istihdam artışı potansiyeli mevcut." 

Türk Telekom Satış Başkanı Celalettin Dinçer de Türkiye'nin bilgiyi tüketen değil üreten bir konuma geçmesi gerektiğini ifade ederek, "Bilgi ve iletişim sektörü, bütün sektörlerin lokomotifi konumunda. Rekabet edebilmemiz için bilgi teknolojilerine önem vermeliyiz" dedi. Türkiye'nin ar-ge çalışmaları konusunda dünyanın çok gerisinde olduğunu bildiren Dinçer, bilgiyi üreten bir ülke olunması için ar-ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bilişim üreten ve ihraç eden bir ülke

MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Ensari Yücel de bilişimin sadece bir sektör değil birey, kamu ve özel sektör için temel ihtiyaç olduğunu belirtti. Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerin iç ve dış pazarda rekabetçi ve verimli olmalarının bilişime yapacağı yatırımla mümkün olduğunu ifade eden Yücel, "Türkiye 2023 yılı için bir ekonomi hedefi koymuştur. Bilişimde 72 milyon genişbant internet kullanıcısı ve 160 milyarlık bir sektör büyüklüğüne kavuşmak için bilişimi, stratejik bir sektör olarak görüp buna göre vizyoner bir çalışma yapılması gerekir" diye konuştu.

Bu kapsamda Hükümetin başlattığı bilişim okuryazarlığının genişletilmesi ve desteklenmesinin önemli olduğunu bildiren Yücel, "Sadece bilişim ürünleri kullanan değil aynı zamanda bilişim üreten ve ihraç eden bir ülke olmalıyız. Bu bağlamda üretim desteklenmeli ve teşvik edilmelidir" dedi.  Toplantıda, MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Nazım Özdemir ile MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hüdaverdi Çakır da konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Bilişim sektörümüzle ilgili önemli tespitler içeren bilgicagi.com kaynaklı bu haberi siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 5.432 kişi okudu.
Kategori: Etkinlik, Bilişim / Teknoloji
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor