Sırbistan - Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü

Adana Girişimci İşadamları Derneği (AGİD), Karadeniz Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD) ve Bursa-İnegöl İşadamları Derneği (BUGİAD), kendileri gibi TUSKON çatısı altında faaliyet gösteren Serbia Internatıonal Trade Assocıatıon (SİTA)'nın davetlisi olarak Sırbistan'da ikili görüşmeler yapıyor. İşadamları Hotel M'de düzenlenen Sırbistan – Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü 2 programına katıldı.

Adana Girişimci İşadamları Derneği (AGİD), Karadeniz Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD) ve Bursa-İnegöl İşadamları Derneği (BUGİAD), kendileri gibi TUSKON çatısı altında faaliyet gösteren Serbia International Trade Association (SITA)'nın davetlisi olarak Sırbistan'da ikili görüşmeler yapıyor. İşadamları Hotel M'de düzenlenen Sırbistan – Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü 2 programına katıldı. 

Ekonomik verilere bakıldığında Sırbistan'la Türkiye'nin ticari ilişkilerinin zayıf olduğunu artırılması gerektiğini söyleyen SITA Başkanı Ömer Şimşek yaptığı, "Sırbistan ve Türkiye'nin ortak bir tarihi geçmişe sahiptir. Coğrafi olarak da birbirine komşu denecek kadar yakın iki ülke olmasının yanı sıra ticaret hacmi beklenilenin çok altında olduğu bir gerçektir. Bunun en önemli sebebi iki ülkenin yatırım imkanları itibarıyla birbirlerini keşfetmemiş olmalarıdır." dedi. 

SITA Başkanı Ömer Şimşek, Sırbistan'ın konumu itibarıyla komşusu olan yedi ülkenin her birisinin başkentine 45 dakikalık uzaklıkta olduğuna dikkat çekerek, "Burası Balkanların merkezi olma özelliğini taşıyan bir ülkedir. Türkiye'nin ihracatının büyük bir kısmını Rusya Fedarasyonu ve Avrupa Birliği ülkelerine yaptığını göz önüne alırsak Sırbistan'ın Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonuyla Serbest Ticaret Anlaşmasının olması Türkiye için ayrıca önem kazanmaktadır." diye konuştu. 

İki ülke ticaret hacminin 2010 yılında 500 milyon Dolar olduğunu belirten TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Coşkun ise, şunları kaydetti: "Bu rakamlardan da anlaşıldığı gibi, büyük bir ticaret hacmine sahip, birbirine sınırı olmamasına rağmen bir sınır komşusu ilişkileri içinde olduğumuz Sırbistan ile bu avantajını bizim Türkiye olarak yeteri kadar kullanamadığımız görülmektedir. Türk iş dünyası temsilcilerine; önümüzdeki dönem içerisinde iki bu rakamları arttırmak için çok iş düşecektir ve bu iş forumunun, bu sürece hız katacağını ticaret hacmini büyümesine vesile olacağına inancım tamdır. Sırp iş dünyası temsilcilerini Türkiye'de her zaman çalabilecekleri bir kapılarının olduğunu buradan bütün samimiyetimle dile getiriyorum." 

Türk işadamlarıyla ticari ilişkilerinde çözüm noktasında her türlü danışmalığa hazırız diyen Belgrad Ticaret Odası Başkanı Dr. Milan Jankoviç de, "Türkiye'yle ticaret yapmak istiyoruz. İşadamlarını ülkemize davet ediyoruz. Vizelerin kalmasıyla birlikte gidiş gelişler artacaktır. İş görüşmeleri neticesinde hem ihracatta hem de ithalatta ticari kazanımlar olacaktır. Dünyada ticaret köprüleri kuran TUSKON üyesi SİTA'ya bu birlik ve beraberliği sağladığı için ülkem adına teşekkür ediyorum." diye konuştu. 

Sırbistanlı işadamlarının Türkiye'de nelerin olup bittiğini çok yakından takip ettiğini ifade eden Belgrad Türk Büyükelçisi Ali Rıza Çolak, şunları söyledi:"Türkiye Avrupa Birliği üyesi Sırbistan'ı görmezden gelemez. Sırbistan halkının eğitimli bir nüfusu ve ciddi bir devlet sistemi vardır. Bu ülkeyi her konuda değerlendirme mecburiyetimiz var. Türkiye Sırbistan ekonomik işbirliği önümüzdeki günlerde çok ciddi faydalar sağlayacaktır. Burada bir avuç insanın sizin varlığınıza ve faaliyetlerinize ihtiyacımız var. Yakında Türk okulumuz Sırbistan'da olacak." SİTA'nın bir aydır hazırlandığı Hotel M'de organize edilen Sırbistan - Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü 2 programına katılım çok yüksek olurken, program sonunda ikili iş görüşmelerine geçildi.

CHA kaynaklı bu haberimizi girişimci ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 4.500 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Ulusal, Yatırım
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor