Yatırımcı Libya'dan Kaçıyor

Libya’daki gösterilerde bazı grupların gasp ve hırsızlığa yönelmesi üzerine yatırımcılar faaliyetlerine ara verdi. Bu ülkede yatırımları bulunan Türk şirketleri de personelini geri çekiyor. Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla, “Bu şartlar altında şirketlerin faaliyetlerine devam etmeleri çok zor. Ayrıca sadece Türk değil, birçok yabancı şirketin fabrikaları yağmalandı.” dedi.

Libya’daki gösterilerde bazı grupların gasp ve hırsızlığa yönelmesi üzerine yatırımcılar faaliyetlerine ara verdi. Bu ülkede yatırımları bulunan Türk şirketleri de personelini geri çekiyor. Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla, “Bu şartlar altında şirketlerin faaliyetlerine devam etmeleri çok zor. Ayrıca sadece Türk değil, birçok yabancı şirketin fabrikaları yağmalandı.” dedi.

Libya’da bir haftadır devam eden şiddet olaylarında bazı grupların gasp ve hırsızlığa yönelmesi, yabancıları endişelendiriyor. Ülkede istikrar ve güven ortamının ortadan kalktığını belirten Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla, işadamlarının bu ortamda faaliyetlerine devam etmelerinin zor olduğunu söyledi. Bankacılık ve ulaşım başta olmak üzere birçok sektörün iş yapamaz durumda olduğuna işaret eden Takla, toparlanmanın da en az altı ay sürebileceğini ifade etti. Edinilen bilgiye göre; Türklerin yanı sıra diğer ülke yatırımcıları da Libya’yı terk etmeye başladı.

Libya başta olmak üzere çevre ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticileri, karşı karşıya bulundukları durumu değerlendirdi. Libya’da halen 3-4 bin civarında Türk işçinin kurtarılmayı beklediğini belirten Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Takla, şu ana kadar devletin gerekli tüm adımları attığını söyledi. Libya’da bulunan şirketlerin tamamının faaliyetlerine son vermek zorunda kaldıkları bilgisini veren işadamı, “Ülkede birçok sektör kullanılamaz hale geldi. Bu şartlar altında şirketlerin faaliyetlerine devam etmeleri çok zor. Ayrıca sadece Türk değil, birçok yabancı şirketin fabrikaları yağmalandı. Ülkede yeniden bir toparlanma en az 6 ay sürer.” dedi. BTK Uluslararası İnşaat yetkilileri ise ülkede bulunan çalışanlarıyla iletişim kurmakta zorluk çektiklerini ifade etti. Trablus’ta iki ve güneyinde de bir tane şantiyeleri olduğunu kaydeden yetkili, “Bizim bölgemizde problem yok ama yine de şantiyelerimizi boşaltarak önlem aldık. Dışarı çıkılmıyor. Olağanüstü faaliyetler var. Libya hükümeti görüşmeleri engellemiş durumda. Şu an bir tek müdürle ancak birkaç dakika konuşabildik.” şeklinde konuştu.

Çukurova İnşaat personeli Tan Doğan da Libya hükümetinin Bingazi’deki şantiyelerini korumak için 200 asker görevlendirdiğini söyledi. Şantiyelerde binlerce kişinin tahliye beklediğini ifade eden Doğan, Türk çalışanlarıyla iletişim kurmakta zorluk çektiklerini aktardı. Libya’nın Tripoli ve Bingazi şehirlerinde stat inşa etmeyi planlayan Türk yapısal çelik şirketi Zbs Alfaçelik de, karışıklıklar sebebiyle yatırımlarını durdurma kararı aldı. Libya’da durum normale dönene kadar bekleme kararı aldıklarını açıklayan şirketin genel müdürü Rıdvan Murat, ülkede istikrar ve güven ortamının yeniden sağlanmasıyla birlikte çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi. Bu ülkede su ve petrol sondaj çalışması yapan Data Su Sondajları Yönetim Kurulu Başkanı Tunçel Boytaş da bu karışıklıkta ellerindeki sondaj makinelerinin gasp edildiğini kaydetti. Boytaş, Türk şirketlerinin ülkeyi tamamen terk etmesinin söz konusu olmadığını, şartların düzelmesinin ardından kaldıkları yerden çalışmalarına devam edeceğini ifade etti.

AlfTayf İnşaat yetkilisi ise kendi şantiyelerinin zarar görmediğini, ancak çevre şantiyelerin bu kadar şanslı olmadığını dile getirdi. Diğer Türk firmaları gibi kendilerinin de Libya’daki işlerini durdurduğunu aktaran yetkili, tek hedeflerinin çalışanlarını güvenli şekilde Türkiye’ye getirmek olduğunu söyledi. Tüm araç ve gereçlerinin ortada olduğunu dile getiren işadamı, ülkede herhangi bir muhatap bulamadıklarından şikâyetçi.

Girişim Haber olarak, Libya'daki kötü gidişatın bir an önce düzelmesini -önce insanlık için sonra da ticaretin devamı için- diliyor, Zaman kaynaklı haberimizi siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 3.661 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası, Reel Sektör
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor