2011 E-Ticaret Verileri Girişimcilere ve Yatırımcılara Göz Kırpıyor

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2011 yılı ilk üç aylık verileri, hızlı ve kolay alışveriş olanağı sağlayan e-ticareti tercih edenlerin her geçen gün arttığını gösterdi. BKM 2011 e-ticaret verilerine göre, Mart ayı sonu itibariyle yerli ve yabancı kredi kartları ile farklı elektronik ticaret sitelerinden yaptığımız harcamaların işlem adedi geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %40 oranında artarak 28 milyon 96 bin 690 adedi buldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %45 oranında artan e-ticaret cirosu ise 4 milyar 843 milyon 500 bin TL’ye ulaştı. E-ticaret harcamalarının sunduğu kolaylıklar sayesinde alışverişler hız kazandı. BKM verilerine göre e-ticaret sitelerinden 2011’in ilk üç ayı boyunca dakikada ortalama 217 adet işlem yapıldı. İşte detaylar..

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2011 yılı ilk üç aylık verileri, hızlı ve kolay alışveriş olanağı sağlayan e-ticareti tercih edenlerin her geçen gün arttığını gösterdi.

BKM 2011 e-ticaret verilerine göre; Mart ayı sonu itibariyle yerli ve yabancı kredi kartları ile farklı elektronik ticaret sitelerinden yaptığımız harcamaların işlem adedi geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %40 oranında artarak 28 milyon 96 bin 690 adedi buldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %45 oranında artan e-ticaret cirosu ise 4 milyar 843 milyon 500 bin TL’ye ulaştı. E-ticaret harcamalarının sunduğu kolaylıklar sayesinde alışverişler hız kazandı. BKM verilerine göre e-ticaret sitelerinden 2011’in ilk üç ayı boyunca dakikada ortalama 217 adet işlem yapıldı.

E-ticaret Harcamalarımızda İşlem Başına 172 TL Ödedik
Harcama cirosundaki artışın işlem adedinin üzerinde oluşu, bu yıl e-ticaret harcamalarında daha pahalı ürünleri seçtiğimizi ortaya koydu. Bu yıl e-ticaret harcamalarında geçtiğimiz yıla göre daha pahalı ürün almamız e-ticarete olan güvenin daha da arttığını gösterdi. BKM 2011 yılı ilk üç aylık e-ticaret verilerine bakıldığında yapılan harcama başına düşen tutarın 172 TL olduğu takip edildi.
 
Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal: “Türkiye Dünyada En Fazla İnternet Kullanıcısına Sahip İlk 15 Ülke İçinde Bulunuyor

2011 yılı ilk üç aylık e-ticaret kullanım verilerini değerlendiren Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye’nin dünyada en fazla internet kullanıcısına sahip ilk 15 ülke içinde bulunduğunu ifade etti. İnternet üzerinden alışveriş yapmanın, kişilere en iyi ürünü en iyi fiyata satın alma imkanı sağladığını da belirten Sertaç Özinal, “Müşterilerin güvenlik konusunda bilinçlendirilmesi ve kart sahipleri için düzenlenen kampanyalar e-ticaret hacminin artışında olumlu etki yaratmaktadır. Ayrıca internet erişimine sahip olan kullanıcı sayısındaki artış, yeni firmaların e-ticaret yatırımı yapması, mevcut firmaların altyapılarındaki iyileştirmeler, tanıtım faaliyetlerindeki artış, internet alışverişindeki fiyat ve kolaylık avantajı e-ticaret hacminin gelecek dönemde daha da artmasını sağlayacaktır.” dedi.
 
Hizmet Sektörü %96 Artışla İlk Sıraya Yerleşti, Vergilerimizi Bile Evden Ödedik
BKM verilerine göre, 2011 yılı ilk 3 ayında kredi kartları ile e-ticaret sitelerinden yapılan harcamalara bakıldığında ise hizmet sektörünün başı çektiği gözlendi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %96 oranında artan hizmet sektörü cirosu 790 Milyon TL’ye ulaştı. İşlem adedinde ise %63 oranında artış gerçekleşti. Spor salonu, restoran gibi e-ticaret harcamalarını yaptığımız hizmet sektörü harcamaları ilk sırada gelirken, bu sektör içerisinde yer alan vergi ödemelerimizi de kredi kartlarımız ile evden kolayca yapmış olduk.
 
2010 yılının ilk 3 aylık dönemi ile kıyasladığımızda havayollarının işlem adedinde %31, cirosunda ise %56 oranında artış gerçekleşti.
 
Kredi Kartları ile Türkiye’de E-Ticaret Sitelerinden Yapılan Harcamaların Sektörel Dağılımı

 Sektörler  Adet  Ciro
 Hizmet Sektörü  4.192.275  790,61 Milyon TL
 Havayolları  2.246.623  554,04 Milyon TL
 Elektronik Eşya ve Bilgisayar  2.490.798  474,51 Milyon TL

İşlem Başına En Çok Harcamayı Havayolları İçin Yaptık
Havayolları yine e-ticaretin en çok yapıldığı sektörler arasında yer aldı. 2011 yılının ilk üç ayında e-ticaret üzerinden kredi kartlarımız ile yaptığımız havayolu harcamalarımız, işlem başına ortalama 247 TL olarak kaydedildi. 2011 yılının ilk üç aylık döneminde kredi kartlarımız ile en çok yaptığımız e-ticaret harcamalarından biri de elektronik eşya ve bilgisayarlar oldu. Cep telefonundan, diz üstü bilgisayarlara, DVD oynatıcıdan, oyun konsollarına kadar farklı elektronik cihazlara yaptığımız harcamalara bakıldığında ise işlem başına yaptığımız harcamanın 190 TL olduğu gözlendi.
 
Erkekler En Çok Elektronik Eşya ve Oto Aksesuarları,
Kadınlar ise Kozmetik ve Tekstil Ürünlerini Tercih Etti

Bilgisayar donanımı, bilgisayar, cep telefonu, elektronik eşya, 2.el ürünler, spor ekipmanları, ve oto aksesuarları erkekler tarafından, kozmetik ürünleri ve tekstil ise kadınlar tarafından en çok tercih edilen ürünler oldu.

Tüm bu veriler; E-Ticaret'in girişimcilere ve yatırımcılara ciddi anlamda göz kırpmaya başladığına işaret ediyor. Özgün ve yenilikçi projeler ile bu verilerden pay almak elbette mümkün ve girişimci ile yatırımcısının insiyatifinde.

Daha fazla veri için BKM web sitesini ziyaret edebilir, raporlar ve yayınlar menüsünü detaylıca inceleyebilirsiniz. Bu veri analiz haberimizi e-ticarete ilgi duyan girişimci ve yatırımcılarımız başta olmak üzere, tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 6.065 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor