ABD ile Küresel Girişimcilik Programı İçin İmzalar Atıldı

TOBB, TEPAV ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin birlikte yürüteceği "Küresel Girişimcilik Programı"yla, Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesine dönük önemli etkinlikler düzenlenecek. İşte detaylar..

TOBB, TEPAV ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin birlikte yürüteceği "Küresel Girişimcilik Programı"yla, Türkiye'de girişimciliğin desteklenmesine dönük önemli etkinlikler düzenlenecek.

TEPAV, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile girişimciliği desteklemek üzere ortak bir program başlattı. "Küresel Girişimcilik Programı", iki ülkeden girişimcilere destek veren "melek yatırımcılar"ın buluşturulması ve ABD'nin ünlü Silikon Vadisi'nden girişimcilerle Türkiye'den genç girişimcilerin biraraya getirilmesi gibi etkinlikler ile girişimcilik eğitimi alanında çeşitli ortaklıkları kapsayacak. Programa ilişkin mutabakat zaptı, 22 Haziran 2011 Çarşamba günü TOBB Başkanı ve TEPAV Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone tarafından imzalandı.

"Küresel Girişimcilik Programı" mutabakat zaptı imza töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, Avrupa'daki krizin yeni piyasalara girme ihtiyacını ortaya çıkardığını ve bunlar içinde en önemlisi olan ABD'de varlık göstermek için ise Türkiye'nin daha fazla yüksek teknoloji ürünü satması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin petrolü ve doğalgazı olmadığını ancak Anadolu'nun her yanında binlerce girişimcisi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Şimdi girişimcilerimizin küresel fırsatları görmelerini sağlamak istiyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, başlatılan programla bir yıl içinde yapılacak etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi:

Silikon Vadisi'nin yatırımcıları gelecek

"Kasım ayında Amerika'dan melek yatırımcılardan oluşan bir heyet getirerek Türk melek yatırımcılar ile tanıştıracağız. İki ülkenin yatırımcıları arasında ilişkiler gelişmesinin önünü açacağız. Aralık ayında Silikon Vadisi'nde başarılı olmuş girişimcilerden ve yatırımcılardan oluşan bir heyeti Türkiye'ye getireceğiz. Bu heyeti hem Türkiye çapında organize edilen iş planı yarışmaları ile seçilen genç girişimcilerimizle, hem de Allworld yarışmamızla seçilen Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleriyle buluşturacağız."

Programda ayrıca üniversitelere yönelik faaliyetlerin bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ilk pilot uygulaması TOBB-ETÜ'de gerçekleştirilecek faaliyetler kapsamında girişimcilik müfredatının geliştirilmesine katkıda bulunulacağını ve Babson College gibi Amerika'nın bu konuda önde gelen üniversiteleriyle işbirliği programları başlatılacağını kaydetti. TOBB Başkanı, programın bir diğer önceliğinin teknoloji transferi sisteminin ve teknoparkların geliştirilmesi olacağını sözlerine ekledi.

Ricciardone: "Girişimcilik ortak ilgi alanımız"

Büyükelçi Ricciardone ise, programın Türkiye'nin ekonomik hedeflerini destekleyerek girişimciliği geliştireceğini belirtirken, bunun için en doğru adresler olarak tanımladığı TEPAV ve TOBB'la çalışmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Ricciardone, girişimciliğin hem Türkiye'nin hem de ABD'nin ortak ilgi alanı olduğunu ve Türkiye ile işbirliklerini uygulamaya konacak programla daha da artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Türkiye'nin modern ekonomisinin girişimciler için sofistike bir platform sunduğuna işaret eden Ricciardone, birçok mucidin ortaya çıkmasını ve insanların hayallerini büyük şirketlere dönüştürmesini sağlayan ABD deneyimini de programla Türkiye'yle paylaşmak istediklerini belirtti.

ABD Elçisi, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de görüştüğü Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt'in de bu programdan heyecan duyduğuna işaret etti. Bir soru üzerine Google'ın ticaret ve yatırımını Türkiye'de büyütmek istediğini paylaşan  Ricciardone, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki dinamizmden çok etkilenmiş durumdalar, girişimcilik ruhundan, aynı zamanda Türkiye'nin rekabete bu kadar açık olmasından çok etkinlenmiş durumdalar. Aynı zamanda fikirlerin rekabetinden de çok etkilenmişler. İfade özgürlüğü, devletin rolü, internete etkisi gibi konularda kaygıları vardı."

Konuşmasının bir kısmını Türkçe yapan ABD Büyükelçisi, soğuk algınlığından bahsettiği TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun kendisine ekinezya içmesini önerdiğini de esprili bir dille katılımcılarla paylaştı. Francis Ricciardone, ''Sayın Dr. Rifat çok teşekkür ederim, her gün iki defa alacağım. Türk tıbbı da dünya standardına ulaştı'' şeklinde konuştu.

Tepav kaynaklı haberimizi tüm girişimci ve yatırımcı okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor