Şişlili Kadın Girişimciler Mikro Kredi İle İş Sahibi Olacak

Kadın girişimcilere fon sağlamak amacıyla Rotary 2420. Bölge tarafından yürütülen, Dazülaceze Vakfı’nın desteklediği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından uygulaması yapılacak Mikro Kredi Projesi’ne Şişli Belediyesi de destek veriyor. Şişli Mikro Kredi Şubesi’nin açılışı, kadın girişimcilerin çeklerinin de verildiği törenle gerçekleştirildi. Törene; Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, UR 2420. Bölge Guvernörü Fatih R. Saraçoğlu, TİSVA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. A. Osman Taşlıca katıldı.

Kadın girişimcilere fon sağlamak amacıyla Rotary 2420. Bölge tarafından yürütülen, Dazülaceze Vakfı’nın desteklediği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından uygulaması yapılacak Mikro Kredi Projesi’ne Şişli Belediyesi de destek veriyor. Şişli Mikro Kredi Şubesi’nin açılışı, kadın girişimcilerin çeklerinin de verildiği törenle gerçekleştirildi.

Törene; Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, UR 2420. Bölge Guvernörü Fatih R. Saraçoğlu, TİSVA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. A. Osman Taşlıca katıldı.

UR. 2420. Bölge Federasyonu, “4 Şube, 1250 kadın girişimci ve 1.000.000 TL kaynak oluşturma” hedefi ile yürüttüğü Mikro Kredi Projesi ile, sadece kadın girişimcilere kredi açılmasını değil; kullanıcılara liderlik ve girişimcilik gibi konularda da tecrübelerini aktarmayı amaçlıyor.

Şube açılış töreninde söz alan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. A. Osman Taşlıca, herhangi bir teminat, kefil, çek veya senet olmayan Mikro Kredi sisteminin kredi vereceği kişiyi ayağına çağıran değil, onların ayağına giden bir sistem olduğunu söyledi. Mikro Kredi’nin 165 ülkede 600 milyon aileye, ülkemizde de TİSVA sayesinde 55 bin kadına ulaştığını belirten Osman Taşlıca, “Mikro Kredi ile kişiye yemesi için bir balık vermezsiniz. Onlara nasıl balık tutacağını da söylemezsiniz. Bunların ötesinde, onların balık tutmak için bir ağ, bir kayık kiralamasını veya satın almasını sağlarsınız.” dedi.

Bugün Bir Hayalimiz Gerçek Oluyor

Konuşmasına iş birliği için Mustafa Sarıgül’e teşekkür ederek başlayan 2420. Rotary Bölge Guvernörü Fatih R. Saraçoğlu: “Rotary 2420. Bölge Federasyonu olarak bu toplum için bir şeyler yapmanın isteği ve ihtiyacı içindeyiz. Üç senedir ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için çalışıyoruz. Ve yıllardır çalıştığımız projemizde  bugün bir hayal gerçek oluyor, Sayın Başkanımızın desteğiyle ilk şubemizin açılışını yapıyoruz. Kendisine bize sağladığı tüm fırsatlar için teşekkür ediyorum. Darülaceze Vakfı’na da şubeye tahsis ettiği 1 milyon TL teşekkürlerimi iletiyorum.  Bugün burada elli kadın girişimciye can suyu vererek onların hayata tutunmasını sağlayacak olan ve projenin gerçekleşmesinda ilk adımı atan Yeniköy Rotary Kulübümüze teşekkür ediyorum. İçinde bulunduğumuz Rotary dönemi içinde diğer kulüplerimizin de ortak çabalarıyla hedefimiz olan 1250 girişimci kadınımıza ulaşacağız.” dedi.

Projenin sahada uygulanmasına destek verecek olan ve Türkiye genelinde 55 bin kadına ulaşmasını sağlayan TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Rotary’nin mikrokrediye ciddi bir destek verdiğini ve üç senedir Rotary ailesiyle yaptıkları çalışmalarla projenin Türkiye’de önemli bir noktaya geldiğini ifade etti.

Türk Bayrağını Yurt Dışında Temsil Eden Rotary’e Teşekkür Ediyorum

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise: “Rotary düşüncesi, karşılıksız ve dil, din, ırk ayrımı yapmadan tüm insanlara destek vermek. Dünyada her yıl yapılan toplantılarda Türkiye’yi temsil eden Rotaryenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi. Sarıgül sözlerine “Yurttaşlarımızın kimseye muhtaç olmaması için bu projeyi Şişli’ye taşıdılar. Biz de Rotary ile iş birliği içinde projeyi destekleme kararı aldık. Bu projenin temel ihtiyacı olan ofis ve lojistik desteğini karşılamanın yanında, “Sıcak Eller” ekibimiz de projenin manevi korucusu haline gelecek. Şişli Mikro Kredi Şubesi’nde Sıcak Eller grubumuz ile Rotary Kulüp üyeleri kadın girişimcilerimizin hep yanında olacaklar ve onların pazarlama sorunlarından günlük sorunlarına kadar her alanda koşulsuz destek verecekler.” dedi.

Peki Mikro Kredi Nedir?

Son yıllarda dünyada çok önemli bir sorun haline gelen yoksulluk ve bununla nasıl mücadele edileceğine dair çözüm arayışları Mikro Kredi projesini gündeme getirmiştir. Mikro Kredi Projesi; iş yapma fikri olup, küçük bir başlangıç sermayesine ihtiyacı olan yoksullara imkan verilmesi projesidir. Sadece güvene dayanan, teminatsız ve kefilsiz küçük sermaye şeklindeki mikro kredi, yoksulların kendi kendilerine yoksulluktan kurtulmaları için etkili bir stratejidir.

Dünyanın temel bankacılık ilkesini “Ne kadar paran varsa, o kadar para alırsın ve paran yoksa para alamazsın” şeklinde tanımlayabiliriz. Bankalar belki de istemeden bir sınıf insanı kredi verilemez olarak tanımlamaktadır. Halbuki; uygulamalar, teminatsız kredi alan insanların geri ödeme oranlarının kredileri muazzam varlıklarla güvence altına alınanlara oranla çok daha yüksek olduğunu göstermiştir. Gelir durumu iyi olanlar, yasaları kendi çıkarlarına kullanmayı bildiklerinden, yasal yaptırımlara hiç aldırış etmeyebilirler. En alttakiler ise her şeyden korkarlar ve düzgün çalışmaktadırlar.

Mikro Kredi Sistemi “Kişiye yemesi için bir balık vermezsiniz. Onlara nasıl balık tutulmasını da söylemezsiniz. Bunların ötesinde olan, balık tutmak için bir ağ veya kayık kiralamasını veya almasını sağlarsınız.” görüşüne dayanmaktadır. İnsanların yaradılışında bir kabiliyetlerinin olduğunu kabul eden küçük kredi sistemi,insanlardaki atıl kapasitenin açığa çıkarılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Mikro kredi ,birbirlerini tanıyan ve grup baskısının oluşabileceği 5 ile 8 kişilik gruplara,grup içindeki fertlere ayrı ayrı verildiği bir sistemdir. Ortak sorumluluk sistemi sayesinde,bu kişiler birbirinin garantörü olmaktadır. Kişinin toplumdaki itibarı ve iş yapma fikri en büyük teminat olarak kabul edilmektedir. En fazla kişi başı 1000 dolar karşılığı kullandırılan krediler bir yıl süreli olarak verilmektedir. Kredi geri ödemesi,haftalık eşit taksitlerle yapılmakta ve daha sonraki kredi kullandırımları eskilerinin sorunsuz olarak ödenmesine bağlı bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi için http://tr.wikipedia.org/wiki/Mikrofinans sayfasını inceleyebilirsiniz.

Girişim Haber olarak projede emeği geçen kurum ve kişileri tebrik ediyor, haberimizi Şişlili kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere, tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla,

İdris Cin / Girişim Haber

 

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor