EUREKA'dan Kobi'lere %75 Hibe Desteği Geliyor!

Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı'na (EUREKA) proje sunan büyük ölçekli firmalara yüzde 60, KOBİ’lere ise yüzde 75 hibe desteği geliyor. Pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu olan EUREKA’ya üye ülkelerdeki büyük sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, üniversiteler ve araştırma kuruluşları arasında kalıcı ar-ge işbirlikleri kurulması ve bunların arttırılması amaçlanıyor.

Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı'na (EUREKA) proje sunan büyük ölçekli firmalara yüzde 60, KOBİ’lere ise yüzde 75 hibe desteği geliyor.

Pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu olan EUREKA’ya üye ülkelerdeki büyük sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, üniversiteler ve araştırma kuruluşları arasında kalıcı ar-ge işbirlikleri kurulması ve bunların arttırılması amaçlanıyor.

Türkiye’nin bir yıl süreyle EUREKA dönem başkanlığı görevini yürüteceği, program kapsamındaki çoğu etkinliğin Türkiye’de yapılacağı Temmuz 2012-Ağustos 2013 döneminden önce farkındalığı arttırmak amacıyla TÜBİTAK EUREKA Ofisi tarafından, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda “EUREKA Bilgi Günleri” tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan EUREKA Proje Sorumlusu Ayşe Akca, proje sunmak için herhangi bir süre olmadığını söyledi. Uluslararası hakemler tarafından teknik değerlendirmeden geçen her proje destek verildiğini belirten Akca, destek miktarında da herhangi bir alt veya üst sınır bulunmadığını kaydetti.

Programda uluslararası işbirlikleri oluşturulurken projelerin ulusal kaynaklarla desteklendiğini dile getiren Akca, “Bu kapsamda Türkiye’de EUREKA’nın yürütülmesinden TÜBİTAK sorumludur. Programına sunulan projeleri, TEYDEB 1509 programıyla desteklemektedir. Bu programa sadece sermaye şirketleri başvurabilmektedir. Ticaret ve sanayi odası üyesi olsun olmasın her sanayici ve KOBİ başvurabilir.” dedi.

Türkiye, 'Eureka' Liderliğini Devralmaya Hazırlanıyor

Türkiye, 1999'dan sonra ikinci kez Eureka'nın lider ülkesi olacak. Türkiye bu sayede araştırma ve iş dünyasıyla ilgili projelerin karar mekanizmasında yer alacak, 40 ülkeye liderlik yapacak. 1 Temmuz başlayacak olan bu görev 1 yıl boyunca sürecek. Eureka üyeleri arasında Türkiye'nin kriz yaşadığı Fransa, İsrail ve Güney Kıbrıs da yer alıyor.

Türkiye, diplomatik krizlerin gölgesinde Eureka Dönem Başkanlığı'nı üstlenmeye hazırlanıyor. Üyeleri arasında Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail ve Fransa gibi Ankara'nın son dönemde kriz yaşadığı ülkelerin de olduğu program nedeniyle, bu ülkelerle ilişkiler yeni bir boyut kazanacak. Programın liderliğini temmuz başından itibaren 1 yıl boyunca üstlenecek olan Türkiye, çeşitli etkinlik ve organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Hazırlıklar, TÜBİTAK, Başbakanlık ve Dışişleri üçgeninde yürütülüyor.

EUREKA nedir?

EUREKA pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası işbirliği platformudur. 1985 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 18 ülke ve Avrupa Birliği’nin katılımıyla kurulan EUREKA o tarihten bu yana 2500’den fazla Ar-Ge projesinin  desteklenmesini ve 25 Milyon Avro’nun üzerinde Ar-Ge hacmi yaratılmasını sağlamıştır. EUREKA, Avrupa’nın rekabetçiliğinin arttırılması için EUREKA üye ülkelerindeki büyük sanayi kuruluşları ve KOBİ’ler, üniversiteler ve araştırma kuruluşları arasındaki kalıcı Ar-Ge işbirliklerinin arttırılmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, EUREKA;

  • İkili ve çoklu işbirliği projeleri ile kısa zamanda ticarileşebilecek ürün, süreç ve hizmetler geliştirilmesini,
  • Şemsiye programları (umbrellas) aracılığıyla stratejik öneme sahip teknoloji alanlarında ülkeler arasında yakın işbirliği sağlanmasını ve ikili ve çoklu projeler yaratılmasını,
  • Kümeler (clusters) aracılığıyla Avrupa’daki sektör liderlerinin uzun vadeli Ar-Ge işbirlikleri oluşturmasını ve böylece rekabet öncesi araştırma ortaklıklarının kurulmasını,
  • EUROSTARS Programı aracılığıyla KOBİ’lerin EUREKA Programına katılımını artırmayı ve projelerde daha etkin rol almalarını,

hedeflemektedir. Daha fazla detaylı bilgi için www.eureka.org.tr adresini inceleyebilirsiniz.

Haberimizi kobi sahibi girişimciler başta olma üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 5.113 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Reel Sektör, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor