18 Yaşında İlk Girişimini Gerçekleştirdi, Şimdi Başkan Adayı

Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin 26 Mayıs’ta yapılacak başkanlık seçiminde ilk kez bir kadın aday yarışacak. Focus Eğitim Kurumları’nın sahibi Begüm Özdoğularlı, toplam üç kişinin aday olduğu başkanlık için son derece iddialı konuşuyor. 1986 yılında kurulan, Jefi Kamhi, Hamdi Akın, Muharrem Yılmaz gibi iş dünyasının yakından tanıdığı isimlerin başkanlık koltuğuna oturduğu TÜGİAD’ın başkanlığını halen Murat Coşkunkan yapıyor. Derneğin sekizinci başkanı olan Coşkunkan, koltuğunu yeni bir isme devredecek. Başkanlık için yarışan üç aday ise Ali Yücelen, Ferda Kertmelioğlu ve dernek tarihinin ilk kadın başkan adayı Begüm Özdoğularlı. Detaylar haberimizde..

Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin 26 Mayıs’ta yapılacak başkanlık seçiminde ilk kez bir kadın aday yarışacak. Focus Eğitim Kurumları’nın sahibi Begüm Özdoğularlı, toplam üç kişinin aday olduğu başkanlık için son derece iddialı konuşuyor.

1986 yılında kurulan, Jefi Kamhi, Hamdi Akın, Muharrem Yılmaz gibi iş dünyasının yakından tanıdığı isimlerin başkanlık koltuğuna oturduğu TÜGİAD’ın başkanlığını halen Murat Coşkunkan yapıyor. Derneğin sekizinci başkanı olan Coşkunkan, koltuğunu yeni bir isme devredecek. Başkanlık için yarışan üç aday ise Ali Yücelen, Ferda Kertmelioğlu ve dernek tarihinin ilk kadın başkan adayı Begüm Özdoğularlı. Halen 800′e yakın üyesi bulunan TÜGİAD’da bu üyelerin 90′ı kadın üye.

Hikaye Kütahya’da Başladı

34 yaşında olan Özdoğularlı’nın hikayesi oldukça ilginç. Kütahyalı ticaretle uğraşan bir aileden geliyor. Ancak o, ailesi ile birlikte çalışmak yerine kendi başına bir iş yapmak istiyor.

Dumlupınar Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı okurken, henüz daha birinci sınıfta yabancı dil kursu açmaya karar veriyor. Ancak ailesi bu girişime pek sıcak bakmayınca o da kredi kullanmaya karar veriyor. Fakat bu da kolay olmuyor. Gerisini kendisi anlatıyor:

“Sonuçta daha 18 yaşında küçük bir kız çocuğuydum. Banka bana kredi vermedi. Ben de atladım ve o bankanın Ankara’daki genel merkezine gittim. Genel müdürle görüşmeyi başardım ve 1998 yılında yüzde 30 faizle 3 yıllık 1 milyar TL kredi aldım. Arkasından Kütahya’da yabancı dil kursu ve tercüme bürosunu kurdum. Kursu ilk açtığımda sadece 30 öğrenci vardı ama artık dördüncü sınıfa gelip işi devrettiğimde 270 öğrenciye ulaşmıştık…”

“Kapı Kapı Dolaşıp Eğitim Verdik”

Okul bittikten sonra işi İstanbul’da devam ettirmeye karar veren Özdoğularlı, 2001 yılında İstanbul’da ilk girişimini yapar. Ama 2001 kriz yılıdır…

“Henüz 22 yaşındaydım ve devalüasyonla birlikte daha işlere tam başlayamadan büyük zarara girdim. Ben de o zaman büyük bir bina tutmak yerine küçük bir ofis açmayı ve müşterilerin ayağına kendim gitmeye karar verdim. Burada da hedef olarak KOBİ’leri belirledim.

Kapı kapı dolaşarak birçok KOBİ’ye gittik ve İngilizce eğitimi kendi yerlerinde verdik. Ayrıca KOSGEB’in tedarikçi havuzuna girdik. KOBİ’ler eğitim için bize ödedikleri paranın yüzde 60′ını KOSGEB’den geri aldılar.

O yıllarda Emniyet teşkilatına verdiğimiz eğitimler de büyümemizi sağladı. Çevik kuvvette toplam 3 bin 500 polise yabancı dil eğitimi verdik. 2005 yılında da Tempo Dergisi’nin düzenlediği yarışmada şirketlerin ayağına götürdüğümüz iş modeli ile yılın girişimcisi ödülü aldım.”

Yabancı Dilden Mesleki Eğitime Dönüş…

Yabancı dil eğitimlerinin 2005 yılına kadar yoğun olarak gittiğini anlatan Begüm Özdoğularlı, bu tarihten sonra yaklaşan krizi özellikle tekstille uğraşan KOBİ’lerin işlerinden hissettiklerini anlatıyor…

“Müşterilerimizin aldığı eğitimlerde ciddi bir düşüş olmaya başladı. Biz dönüp kendimize bakıyoruz ‘hata bizde mi?’ diye ama değil. Çünkü onların işleri bozulmuştu. Biz de yavaş yavaş başka bir alana kaymamız gerektiğini düşünmeye başladık. Burada karşımıza teknik mesleki eğitim çıktı. İlk olarak Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bir merkez açtık. Avrupa Birliği fonlarından kaynak sağladık ve 43 farklı alanda mesleki eğitim vermeye başladık.”

Burada işsizlere ve kendi mesleğinde daha yetkin olmak isteyenlere yönelik eğitimler verdiklerini anlatan Özdoğrularlı, “Şu anda 3 şubeyiz ama aslında her yerdeyiz. Hangi şehirden hangi şirketten çağırırlarsa çağırsınlar gidip yerinde eğitim veriyoruz. Önümüzdeki dönemde de şube sayımızı artırmayı planlıyoruz” diyor.

“Kendimi Şanslı Görüyorum”

Özdoğularlı, 3 yıldır üyesi olduğu TÜGİAD’ın başkanlığı konusunda da iddialı. Üyelerle birebir görüştüğünü ve bir kadın aday olarak kendisini şanslı gördüğünü belirtiyor:

“Eğer başkanlığa gelirsem en önemli projem 18-30 yaş arası gençlere özel teşvik verilmesi için çalışmak olacak. Ben bunun zorluğunu çok yaşadım. Ama o yaşlarda kendi fikri ve cesareti olan gençlerin önünü açmak gerekiyor. İlk iki yıl gelir vergisi ve sigorta ödemesinler, ayrıca kira desteği sağlansın. Hatta üniversitede devamsızlık hakları da fazla olsun. Bunlar hep benim kendi tecrübelerimden çıkan sonuçlar…”

TÜGİAD içerisinde ortaklı projelere de destek vereceklerini ve iletişimi artırmaya çalışacaklarını belirten Özdoğrularlı, patron çocuklarını derneğe çekmek için de yeni bir eğitim ve koçluk modeli uygulayacaklarını belirtiyor.

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 6.479 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Reel Sektör
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor