Bayilik İçin Geldi, Oluklu Mukavva Üreterek Milyoner Oldu!

İstanbul’a AEG bayisi olmak için gelen Osman Dalkıran, bir aile dostu tavsiyesi üzerine kutu imalatına girer. Azim Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dalkıran, Van’da AEG bayiliği, manifatura ve mefruşat işi yaparken 1993’te İstanbul’a da AEG bayisi açmak için geldiklerini söylüyor..

İstanbul’a AEG bayisi olmak için gelen Osman Dalkıran, bir aile dostu tavsiyesi üzerine kutu imalatına girer. İşte bu başlangıç ile şimdilerde oluklu mukavva üretimiyle 30 milyon lira ciro yakalayan bir girişimcinin başarı hikayesi..

Azim Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dalkıran, Van’da AEG bayiliği, manifatura ve mefruşat işi yaparken 1993’te İstanbul’a da AEG bayisi açmak için geldiklerini söylüyor ve “Ancak bir aile dostumuz, ‘Oluklu mukavva işine girin’ dedi. Biz de önce kutu imalatıyla başladık. 3 yıl sonra da oluklu mukavva fabrikası satın aldık” diyor.

ANADOLU’da esnafken İstanbul’a göç eden girişimcilerimiz ticari becerileriyle kısa sürede sanayici olmayı da başarıyor. Azim Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dalkıran da böyle bir başarıya imza atanlardan biri. 1993’e kadar Van’da AEG bayiliği, manifatura ve mefruşat işi yaparken Osman Dalkıran, 1993’teki olaylı nevruz kutlamalarında dükkanlarının yağmalanması üzerine İstanbul’a bir AEG bayisi açma kararı alır. Ancak bir aile dostunun önerisiyle oluklu mukavva işine giren Dalkıran’ın iki üretim tesisinde şu anda 135 kişi çalışıyor ve 30 milyon lira ciro yapıyor. Osman Dalkıran girişimcilik öyküsünü şöyle anlatıyor:

Vanlı tüccar terzinin torunu

1962’de Van’da doğdum. Dedemiz tüccar terziydi. Sonra da sadece kumaş ticaretine başlamış manifaturacı olmuş. Babam da manifaturacıydı. Benim de çocukluğum okulla dükkan arasında geçti. Babam çok sevilen, sayılan bir esnaftı. Fakat bir hastalık yüzünden ben 10 yaşımdayken vefat etti. Sorumluluk sahibi bir ağabeyimiz vardı ve 3 erkek 4 kız kardeştik. Ağabeyim babamızın yerini doldurdu. 16 yaşıma geldiğimde de annemiz vefat etti. Ağabeyimin eşi de hepimize annelik yaptı.

Terör var, üniversiteye gitme

Babasız olmanın da verdiği enerjiyle işlerimize sarıldık. Liseyi bitirdim ve üniversiteye devam etmek istiyordum. 1978’di, Van’da üniversite yoktu. İstanbul ve Ankara’da terör olayları çok fazlaydı. Ağabeyim okumamı istemedi. Ben de Van’da bir mefruşat mağazası açtım ve ilk kez mal almak için ağabeyimle İstanbul’a Sultanhamam’a geldim. Babamızdan kalan çok iyi bir itibarımız vardı ve bunun bize çok faydası oldu. Manifaturadaki dostlar mefruşatta da bize destek oldu. Sonra kendim mal almaya başladım ve işimi büyüttüm. Bir süre sonra çevre illere de yarı toptancı olarak mal vermeye başladım. Sonra bir dükkan daha açtım ve turistlere yönelik lüks kumaşlar satmaya başladım. Terör yoktu ve 1980-1985 döneminde Van’a inanılmaz turist gelirdi. Bugün o turist yok.

1993 nevruzunda yağmalandı

Sonra bir de Cumhuriyet Caddesi’nde AEG bayisi açtık. Ciroda AEG’nin Türkiye sıralamalarına girdik. Ne satarsak başarılı oluyorduk. Öyle huzurlu devam ederken Van’da terör başladı. Çocukluk dönemimizde Kürt-Türk ayrımı da, terör de yoktu. 1993 yılına kadar geldik. O yıl bir Nevruz kutlamasında olaylar çıktı. Bütün mağazalarımızın camlarını indirdiler, bazı mağazalarımızı yağmaladılar. O gün karar verdim.

3 yıl sonra fabrikayı aldı, 2001 krizinde büyük fabrika yaptı

AZİM Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dalkıran, kutu imalatına devam ederken 1996’da oluklu mukavva fabrikasını satın aldıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Gördük ki, müşteriler genellikle koli ve kutu yaptırdıkları imalatçıdan memnun değil. Biz müşteri ne istiyorsa ona göre koli ve kutu imalatı yaptık. 1996’da bize mukavva veren şirket büyük bir fabrika inşa etmiş ve taşınacaktı. Biz de onun Sanayi Mahallesi’ndeki tesisini satın aldık. Böylece oluklu mukavvayı üretip sonra da kutu imalatımızda kullanmaya başladık. 2001 yılında da Samandıra’da arsa alıp daha büyük tesis yatırımına giriştik. 8 bin 500 metrekare arsada 14 bin metrekareye yakın kapalı alan inşa ettik. Samandra’da 100, Sanayi Mahallesi’nde 35 kişilik istihdamımız var ve ciromuz da 30 milyon lira civarında.”

İtalya’ya ayda 1 milyon pizza kutusu satıyor

AZİM Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dalkıran, Samandıra’daki tesisin ürettiği tüm oluklu mukavvayı kendilerinin koli ve kutu haline getirdiklerini belirtti ve şunları söyledi: “1996’da aylık 300 ton mukavva üretiyorduk. Samandra tesisimde aylık kapasitemiz 2 bin ton, üretimiz ise 1600 ton. İhracata da başladık. Ciro içinde önemli olmasa da İtalya’ya pizza kutusu satıyoruz. Bazen ayda 1 milyon pizza kutusu gönderiyoruz. Yine İtalya’da bir konfeksiyon müşterimiz oldu. Sadece pizza kutusu üretecek bir makine yatırımı da yaptık ve 1 saatte 30 bin pizza kutusu üretebiliyoruz.”

Azim Ambalaj hakkında daha fazla bilgi için www.azimambalaj.com.tr adresini inceleyebilirsiniz.

Başarısı için Osman Dalkıran'ı tebrik ediyor, üretimin gücünü gösteren Hürriyet kaynaklı bu başarı hikayesi haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

 

Bu içeriği 23.793 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Reel Sektör
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

isa akpınar
isa akpınar
Herşey iyi güzelde bir de web sitelerine birazcık önem verseler keşke euro/dolar göstergeleri bile rezalet! Ama yıkıcı olmamak lazım ücretsiz destek sağlayabilecek birini tanıyorum Smile

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor