Başarılı Bir Girişimcilik İçin Kulağa Küpe 10 Altın Kural!

Sabah gazetesi yazarı ve Stratejik İletişim ve Kariyer Danışmanı Duygu Eren girişimciliğin altın kurallarını yazdı. Girişim Haber olarak Duygu Hanım'ın tecrübelerini siz değerli okurlarımıza aktarıyoruz. “Neyi yapabiliyorsan yada yapabileceğini hayal ediyorsan başla, cesarette deha, güç ve büyü vardır.” Goethe, bu sözleri söylediğinde, Türkiye’deki girişimciliği ve boyutlarını bilmediğine eminim, ancak nüfusunun %51′i, 28 yaş altında olan bir ülke için girişimcilik mottosu olsa, Goethe’nin bu sözleri olurdu. İşte girişimciliğin altın kuralları..

Sabah gazetesi yazarı ve Stratejik İletişim ve Kariyer Danışmanı Duygu Eren girişimciliğin altın kurallarını yazdı. Girişim Haber olarak Duygu Hanım'ın tecrübelerini siz değerli okurlarımıza aktarıyoruz. İşte girişimciliğin altın kuralları yazısı..

“Neyi yapabiliyorsan yada yapabileceğini hayal ediyorsan başla, cesarette deha, güç ve büyü vardır.” Goethe, bu sözleri söylediğinde, Türkiye’deki girişimciliği ve boyutlarını bilmediğine eminim, ancak nüfusunun %51′i, 28 yaş altında olan bir ülke için girişimcilik mottosu olsa, Goethe’nin bu sözleri olurdu.

Girişimcilik, bir fikirle başlar ancak uygulanabilir olması ve gerçeğe dönüşmesi için olmazsa olmazları vardır. Girişimci, değiştirme isteği olan, öncü, risk alan, yaratıcı, ezber bozan ve bağımsız kişidir, ancak iş planı yoksa çıkış noktası bulamıyorsa, yeterli donanıma sahip değilse girişimci sadece “hevesli” olarak kalmaya mahkûmdur.

Girişimciyi girişimci yapacak olan, yol haritasına bir göz atalım:

1. İş fikriniz sadece hayal mi?: İş fikri gerçeğe dönüşürken karşılaşılan sorunlardan biri bazı fikirlerin projede çok iyi, hayata geçirilirken ve uygulanırken problemlerle karşılaşılacak olması, hatta uygulanır olmamasıdır. İş fikrinin olabilirliliğinin denenmesi gerekir. Steve Jobs’un dediği gibi bir proje ortaya çıkardığınızda ilk başta hatalar yapabilirsiniz önemli olan hatalarınızı savunmak yerine bir an önce düzeltmeye çalışın. İş fikrinizi tüm detaylarıyla zayıf ve güçlü yönleriyle değerlendirmeye alın.

2: Siz hazırsınız, peki ya pazar size hazır mı?: İş fikriniz, girişime dönüşürken pazarı ve pazardaki rakipleri ve ürünleri çok iyi analiz etmeniz gerekir. Pazar mı yeni yoksa hali hazırdaki pazar için ürününüz mü ilk, pazardaki rakipler kimler ve özellikleri neler ve en önemli soru pazara girmeniz için doğru zaman mı? Bu soruların cevaplarını iyice araştırıp, öyle hareket edin.

3. Kumar oynama, iş planı yap: Girişimci, risk alandır, ancak alınacak riskler sonucunda elde edilecek değerlerle ölçülür. İş planı size başlangıç için fikir verip önünüzü görmenizi sağlar, Zaman içinde sürpriz etkileme ve gelişmelerle düzenlenip, revize edilir. İş planında işletme yapınızın oluşturulması çok önemlidir, her zaman yenilenip, üzerinde oynanacağı için bu plana daima ihtiyacınız olacaktır.

4. Bilgisizsiniz veya bilgi sizsiniz: Hayata geçirilecek iş fikrinin uzmanı olmanız çok önemlidir. Her konuda uzman olamazsınız. Bunun için ekibinizde bilgi birikimi yüksek insanlar olmalıdır. Örneğin, online satış işi kuracaksanız önceden bu sektörde çalışan kişileri ekibinize katın. Bunlar dışında mali ve hukuki konularda belli başlı kanun ve kurallarla ilgili bilginiz olsun. Çünkü bu tür konulardaki eksikliklerin cezai yaptırımları olacaktır.

5. Üretim, pazarlama, satış: Girişimci ve iş hayatındaki herkes için altın üçlüdür. Bu üç konudan birine hakim olmak sizin için faydalı olacaktır. İş fikrinizi hayata geçirirken hakim olmadığınız alanlarda sektörünüzle ilgili daha fazla bilgi edinmeniz gerekir. Unutmayın, pazardaki rakipleriniz bu konuda sizden daha tecrübeliler.

6. Para, para, para: Napolyon böyle demiş ama biz finansman diyoruz ve şirketiniz için kontrolü sağlamanız gereken en önemli kısımlardan biri finansal gereksinimlerinizle ilgili doğru öngörülere sahip olmanızdır. Masraf ve giderlerinizi iyi hesaplayın. Elinizdeki sermayeyi en etkili şekilde, uzun vadede nasıl kullanacağınızı düşünün. Önceliklerinizi düşünün, ihtiyaçlarınız doğrultusunda hareket edin ve her zaman kötü senaryo için b hatta c planınız olsun.

7. Girişimci mi, hevesli mi?: İkisi arasında elbette büyük farklar var, ancak orta ve uzun vadedeki amaçlar, alınan aksiyonlar ve odaklanma sizin bunlardan hangisine ait olduğunuzu belirler. Girişimci büyük resme bakar, gerçekçidir. Pazardaki yeniliklere bakar, ekonomik koşulları iyi algılar ve değişimlere ayak uydurur.

8. Eskilerden farklı ol, farklı olmazsan eski olursun: Girişimciliğiniz, anlam katmalı, fark yaratmalı ve motivasyonu hep yüksek tutmalıdır. Girişimcinin yaptığı en büyük hatalardan biri sadece para kazanmaya odaklı olmasıdır. Yarattığınız anlam ve fark size maddi dönüşüm sağlayacaktır. Bu yüzden rakamlara odaklanmayın.

9. Ortaklık: Ortaklık evlilik gibidir denir. Doğru kişiyi bulmak kadar doğru kişi olmakta önem taşır. Ortaklık kurmadan önce ortağınızı iyi tanımanız, karşılıklı nasıl bir sinerji yaratacağınızı anlamanız gerekir. Kurduğunuz ortaklık orta vadede size gidişatıyla ilgili öngörü verecektir. Bu öngörülere göre hareket edilip her iki taraf için de uygun olmayan ortaklıkların, uzun zaman geçmeden feshedilmesi, mantıklı olacaktır.

10. Nereden başlasam? Çıkış ve başlangıç: Fikirler iş planına dönüşmüş, sermaye hazır, ekip kurulmuşken nereden başlayacağınız ve pazara giriş yapacağınız çok önemlidir. Nerede ve ne zaman aksiyon alacağınızı bilmek için konumlandırma yapmanız gerekir. Konumlandırma iki şekilde olmalıdır: 1) Uzun vadede sizin için değer katacak potansiyel yaratıcılar ve müşteri; 2) Paydaş, tedarikçilerinizden oluşan hali ve hazırda iletişimde olduğunuz çevreniz.

Sabah Gazetesi kaynaklı bu Duygu Eren makalesini tüm okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 58.151 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor