KOSGEB "KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri" Sahiplerini Buldu!

KOSGEB’in başarılı KOBİ’lerin ve yenilikçi girişimlerin kamuoyuna tanıtılması, başarılı girişimcilerin ve KOBİ’lerin desteklenmesi ve özendirilmesi amacıyla düzenlediği ‘KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’ sahiplerini buldu. KOSGEB tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen ‘’KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’’ törenine, Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat ERGÜN, KOSGEB Başkanı Mustafa KAPLAN, Halkbank Genel Müdürü Süleyman ASLAN ile çok sayıda davetli katıldı. Detaylar haberimizde..

KOSGEB’in başarılı KOBİ’lerin ve yenilikçi girişimlerin kamuoyuna tanıtılması, başarılı girişimcilerin ve KOBİ’lerin desteklenmesi ve özendirilmesi amacıyla düzenlediği ‘’KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’’, 20 Kasım 2012 tarihinde Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

KOSGEB tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen ‘’KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’’ törenine, Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat ERGÜN, KOSGEB Başkanı Mustafa KAPLAN, Halkbank Genel Müdürü Süleyman ASLAN ile çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KOSGEB tarafından Swiss Otel'de düzenlenen Türkiye Girişimcileri Ödül Töreni'ndeki konuşmasında, KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lere sağlanan desteklerin ciddi oranda arttığını belirtti. KOSGEB'in kurulduğu 1990 yılından 2002 yılına kadar 12 yılda KOBİ'lere sadece 14,5 milyon lira destek sağlandığını kaydeden Erdoğan, ''Son 10 yılda bu rakam, burada lütfen dikkat edin, 1.8 milyar lirayı buldu. Bakınız nereden nereye? Kaç kat? 124 kat arttı. (Bu imkanlar nereye gidiyor) diye bazıları soruyor, işte buralara gidiyor'' diye konuştu. 

''KOBİ'lere Destek Artarak Devam Edecek''

Başbakan Erdoğan, kaynaklarını daha verimli kullanan, eski köye yeni adet getiren, daha nitelikli ve katma değerli üretim yapan, yenilikçi ve rekabetçi KOBİ'ler Türkiye'yi hedeflerine ulaştıracağını, bu nedenle KOBİ'lere olan desteklerinin hem nicelik hem de nitelik olarak artarak devam edeceğini ifade etti. İstanbul'daki bir emekli öğretmen, Manisa'da bir kadın girişimci, Sakarya'da bir üniversite mezunu, Rize'de bir gazi, Konya'da bir şehit yakını veya Mardin'de engelli bir vatandaşın bu desteklerden yararlandığını ve kayda değer başarılara imza attıklarını belirten Erdoğan, ''Anadolu'nun pek çok yerinde eskiden merdivenaltı üretim yapan insanımız bizim sağladığımız destekler neticesinde çok daha sağlıklı, çok daha verimli şekilde üretim yapmaya başladı. Seyyar olmaktan çıktı, kayıtlı, yerleşik üretici ve satıcı haline geldi.''

Erdoğan, mevcut KOBİ'lerin niteliğinin artırılmasına olduğu kadar yeni işletmelerin kurulmasına da önayak olunmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülke olarak girişimcilik konusuna özel bir önem vermemiz, özellikle üniversite mezunu gençlerimiz arasında girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Çok şükür Türkiye'de taşlar yerli yerine oturmaya başladıkça girişimcilik alanında da sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Özellikle yeni kurulan işletmelerin sayısında da bu gelişmeyi görüyoruz. Ben girişimcilik konusunda sağladığımız iki destek programını çok önemsiyorum. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Tekno Girişim Sermayesi desteğiyle üniversite mezunu gençlerimize parlak fikirlerini ürüne dönüştürmeleri için 100 bin lira hibe desteği sağlıyoruz. Bugüne kadar bu destekten 740 kardeşimiz yararlandı. Her biri gerçekten de çok önemli, değerli projeleri hayata geçiriyorlar. Birinci aşamada başarılı olan bu gençlerimize ikinci aşamada kullanabilecekleri 550 bin liralık yeni bir destek programını da hazırladık.''

''Beş Bin Kişinin Yarıya Yakını Kadın''

Türkiye'de 2003 yılına kadar sadece bin kişiye girişimcilik eğitimi verilmişken, son 10 yılda 110 bin kişinin bu eğitimlerden yararlandığını bildirdi. Bu eğitim programlarından sertifika alan 5 bine yakın vatandaşın da girişimcilik desteğinden yararlandığını ve bugün kendi işinin patronu olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu beş bin kişinin yarıya yakını kadın girişimcilerimiz. Bu sayının çok daha artması, katlanarak artması en büyük arzumuz. Biz Allah'ın izniyle önümüze koyduğumuz bu hedefleri ne kadar iddialı olurlarsa olsunlar yakalarız. Millet olarak böyle bir potansiyele, en önemlisi de bu iradeye, bu girişimci ruha sahibiz. İmkan verildiğinde, desteklendiğinde, teşvikler akıllıca uygulandığında ne büyük başarıların ortaya çıktığını hepimiz gördük, görüyoruz. Bugün de işte burada, bu salonda milletçe iftihar edeceğimiz bir tabloyu hep beraber gururla yaşayacağız. Türkiye'nin girişimcilerinin adeta imkansızı mümkün hale getirdiklerini, olmazları oldurduklarını bugün burada gururla müşahede ediyoruz. İnşallah bu ivme ile yolumuza devam edeceğiz. Dünyaya yön veren, dünyada çığır açan girişimcilerimizle, her zaman en güçlü şekilde muhafaza edeceğimiz girişimci ruhla inşallah 21. yüzyılı ekonomik anlamda da bir 'Türkiye Yüzyılı' yapmayı hep birlikte başaracağız.''

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise yaptığı konuşmada; ‘’170 ülkeye 7 binin üzerinde ürün ihraç eden ülkemiz, bu ihracatın yarısından fazlasını ABD ve Avrupa’ya yapmaktadır. 2002’de 3 binlerde seyreden ihracatçı KOBİ sayısı bugün 50 bin sınırını aşmıştır. Son 10 yılda Türkiye’nin ihracatında yaşanan muazzam artış, bir bakıma ihracatçı KOBİ sayısındaki artışın bir sonucu olmuştur.’’ dedi.

Girişimciliğe büyük önem verdiklerin belirten Ergün; ‘’KOBİ stratejimizin en önemli çıktılarından biri olan Girişimcilik Konseyi’ni 2012’nin hemen başında kurduk. Üniversitelerden, iş dünyasından ve kamu kurumundan temsilcilerin yer aldığı bu konsey, girişimcilik politikalarımız açısından önemli bir rol üstlenecektir. Girişimcilik konusu, ülkemizin ekonomik potansiyelini açığa çıkarmak için büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle, son yıllarda KOSGEB desteklerinde özellikle yeni işletmelerin kurulmasına yönelik desteklerimizle çok daha özel bir şekilde ilgilendik. Bugün Anadolu’nun hangi şehrine gitsek, bizim bu desteklerimizle kurulmuş işletmelerle karşılaşıyoruz. Kendi işlerini kurmuş, hayallerini gerçekleştirmiş kardeşlerimizden ‘Allah razı olsun’ duasını alınca dünyanın en mutlu insanları oluyoruz. Biz KOBİ’lerimize ve insanımıza ‘geniş düşünün, hızlı davranın, girişimci olun, değişim ve dönüşüm sürecine cesaretle katılın hatta öncü olun, ufkunuzu küreselleştirin’ diyoruz.

Bunu dediğiniz ve buna uygun projeler ürettiğiniz zaman, biz hemen yanı başınızda olacağız, o projenin sahiplerinden biri de biz olacağız.’’dedi. 

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da yaptığı konuşmada; KOSGEB’in başarılı KOBİ ve girişimcilerin ödüllendirilmesi amacıyla ilk defa düzenlediği programla, başarılı KOBİ ve girişimcilerinin ödüllendirilmesinin, onların potansiyelini ortaya çıkarılmasının ve cesaretlenmelerinin amaçlandığını belirtti. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan;‘’Ödül töreni ile KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin ülkemiz ekonomisine yaptıkları katkıyı göz önüne sermeyi ve yapılan iyi işleri teşvik etmeyi hedefliyoruz.’’dedi.

KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Sahipleri

Yılın Başarılı Kobi Büyük Ödülü
Altınay Robot Teknolojileri AŞ adına Hakan Altınay - istanbul

Yılın Yılın Kobi Ödülü
Frekans Makine San ve Tic AŞ adına Mustafa Dündar - Denizli

Yılın İşbirliği-Güçbirliği Yapan Kobi Ödülü
Bursa Bakkalım AŞ adına Muhammed Nuri Örs - Bursa

Yılın İhracatçı Kobi Ödülü
Polin Dış Tic Ltd Şti adına Başar Pakiş - Kocaeli

Yılın Genç Girişimci Kobi Ödülü
Eksi Bir Artı Bir Yazılım Danışmanlık San ve Ti AŞ adına Tolga Kurt - İstanbul

Yılın Kadın Girişimci Kobi Ödülü
Asset Medikal Tasarım San ve Tic AŞ adına Füsun Ünal Tüysüz - İstanbul

Yılın Küresel Doğan Girişimci Kobi Ödülü
Kozmopolitan Gıda San ve Tic AŞ adına Sinan Bozdağ - İzmir

Yılın Yılın Girişimci Kobi Ödülü
Shems Gıda San ve Tic Ltd Şti adına Hakkı Harbalioğlu - Gaziantep

Jüri Özel Ödülü
Dünya Gazetesi Köşeyazarı Dr. Rüştü Bozkurt

Halk Bankası Özel Ödülü
Seltes Klima adına Ercan Şanal

Ödül alan Kobi ve girişimcilerimizi Girişim Haber olarak tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Haberimizi girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 7.785 kişi okudu.
Kategori: KOBİ, Reel Sektör, Yarışma
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor