600 Milyon Dolarlık Bir Mobil Oyun Girişiminin Hikayesi

Bir dönem çok hızlı büyüyen sosyal ve mobil (akıllı telefon – tablet) oyun pazarları teknoloji dünyasına tek gecede meşhur olan isimler kazandırdı. Zynga bu girişimlerden en büyüğüydü ve bir zamanlar değeri pazarın gediklilerinden Electronic Arts ve Activision’ın bile üzerinde idi. Ancak 10 dolardan borsaya açılan şirketin hisseleri şimdilerde 2 dolardan işlem görüyor ve şirket eski günlerini mum ile arıyor. Zynga, King.com, Wooga gibi şirketlere altın çağını yaşatan ve artık iç içe geçmiş olan Facebook ve mobil oyun sektörlerinin yeni bir yıldızı var: iki yıllık geçmişe sahip olan Finlandiya kökenli Supercell. İşte Supercell'in hikayesi..

Bir dönem çok hızlı büyüyen sosyal ve mobil (akıllı telefon – tablet) oyun pazarları teknoloji dünyasına tek gecede meşhur olan isimler kazandırdı. Zynga bu girişimlerden en büyüğüydü ve bir zamanlar değeri pazarın gediklilerinden Electronic Arts ve Activision’ın bile üzerinde idi. Ancak 10 dolardan borsaya açılan şirketin hisseleri şimdilerde 2 dolardan işlem görüyor ve şirket eski günlerini mum ile arıyor.

Zynga, King.com, Wooga gibi şirketlere altın çağını yaşatan ve artık iç içe geçmiş olan Facebook ve mobil oyun sektörlerinin yeni bir yıldızı var: iki yıllık geçmişe sahip olan Finlandiya kökenli Supercell.

Supercell, 600 milyon dolar değere ulaşan bir mobil oyun sitesi. Hay Day ve Clash of Clans gibi tablet kullanıcılarının aşina olduğu oyunların sahibi olan şirketin gelirleri dudak uçurtan cinsten.

New York Times’a göre Supecell’in günlük kazancı 500 bin dolar civarında idi. Ancak şirketin kurucusu ve CEO’su Ilkka Paananen bu rakamdan biraz daha fazla kazandıklarını itiraf ediyor. PandoDaily’s yazarı Hamish McKenzie’in tahminlerine göre ise şirket günde 750 bin dolar kazanıyor.

Günde 750 bin dolar kazanan şirketin yıllık 130 milyon dolar gelire sahip olacağı tahmin ediliyor. Buna rağmen şirket bünyesinde sadece 60 kişi çalışıyor ve günlük operasyon masrafları sadece 60 bin dolar.

Hamish McKenzie’ye bir röportaj veren Paananen stratejilerinin en iyi iPad oyunları geliştirmek için var gücüyle çalışmak olduğunu belirtiyor ve iPhone’un iPad’e göre daha kolay bir platform olması sebebiyle o platformda da başarılı olduklarının altını çiziyor.

Facebook’ta 2012’nin en sevilen 25 oyunundan ikisini geliştirdiler

Supercell, Aralık başında açıklanan, Facebook'ta en çok oynanan 25 oyuna 2 oyununu sokmayı başarmış bir oyun firması aynı zamanda. Supercell oyunlarından olan Clash of Clans sıralama da 8. sırada yer alırken Hay Day 11. sırada kendine yer buldu. Ülkemizden ise bir Peak Games oyunu olan Bil ve Fethet 23. sırada yer bulmayı başardı.

Supercell ve kurucusu Ilkka Paananen’in hikayesi bizlere başarılı bir teknoloji girişiminin sadece Silikon Vadisi’nden çıkmayacağını bir kez daha gösteriyor. Türk girişimciler ve geliştiriciler için ilham kaynağı olması açısından harika bir örnek olan Supercell’den önümüzdeki günlerde daha çok haber alacağız gibi görünüyor.

Yazar Yorumu: Mobil altyapılar itibariyle dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi haline gelen ülkemiz ne yazık ki bu altyapı avantajını sadece tüketim anlamında değerlendiriyor. Evet, gerek mobil internet ve mobil uygulamalar kullanımında gerekse mobil oyunlar oynama konusunda büyük bir populasyona sahibiz. Çünkü global kriz sebebiyle altyapı yatırımlarının dünyada durduğu bir dönemde ülkemizde hız kazandı bu yatırımlar ve mobil altyapı anlamında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olduk. Tüketim konusunda da hakeza öyle. Artık mobil üretkenlik konusunda da en iyi en girişimci ülkelerden birisi olmalıyız. Altyapı avantajımızı değerlendirip mobil uygulama ve mobil oyun geliştirme konusunda farkındalık ve vizyon oluşturmalıyız. Çünkü mobil iletişim artık tüm dünyaya en hızlı ve en kolay ulaşabilmenin kanalı olmuş durumda. Girişimcilerimiz bu altyapımız ile bu trendi muhakkak değerlendirmeli.

Sosyalmedya.co kaynaklı, detaylandırdığımız bu başarı hikayesi haberini, mobil girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 16.052 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Uluslararası, Mobil Teknolojiler
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor