Fon Bulabileceğiniz Crowdfunding'i Ne Kadar Biliyorsunuz?

Girişimcilerin karşılaştıkları temel sorunların başında finansa ulaşmak gelir. Finans sorunun çözümü için günümüzde değişik alternatifler var ve bunlara her gün de bir yenisi ekleniyor. Günümüzde girişimcilere fonlama sağlayan ve girişimcilerin hayallerini gerçeğe çevirmelerine yardımcı olan yepyeni bir kavram daha eklendi. Buna ‘kalabalığın desteği’ diye tercüme edebileceğimiz crowdfunding deniliyor. İşte geleceğin yatırım trendi Crowdfunding hakkındaki detaylar..

Girişimcilerin karşılaştıkları temel sorunların başında finansa ulaşmak gelir. Finans sorunun çözümü için günümüzde değişik alternatifler var ve bunlara her gün de bir yenisi ekleniyor. Bankaların çoğu proje aşamasındaki yeni fikirlere fon vermezler. Normalde girişimciler finans ihtiyaçlarını öncelikle kendi olanaklarından, ailelerinden, eş- dost-arkadaşlarından alırlar. Ardından da ‘melek yatırımcılar’a başvururlar.

(Güncelleme: Makale içeriğimiz 16.04.2016 itibariyle güncellenmiştir.)

Günümüzde girişimcilere fonlama sağlayan ve girişimcilerin hayallerini gerçeğe çevirmelerine yardımcı olan yepyeni bir kavram daha eklendi. Buna "kalabalığın desteği", "kitle kaynak" veya "kitle fonlaması" diye tercüme edebileceğimiz crowdfunding deniliyor.

Crowdfunding Nedir?

Crowdfunding, girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeleri için gereken fonu sağlayan yeni bir fonlama yöntemidir. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi hiç tanımadığınız bir kalabalık girişimcinin projesine ilgi duyarsa kendi olanakları ölçüsünde para gönderiyor. Gönderilen para bağış, hibe ya da iane değil, projenin gerçekleşmesi için bir finans desteği oluyor.

Bu sistemde para gönderen her katılımcı projenin başarılı olması halinde fon sağladıkları oranda geri dönüş alabiliyor. Kısaca crowdfunding sistemi ile maddi katkıda bulunan her katılımcıyı şirketin bir hissedarı gibi görmek gerekiyor.

Crowdfunding Sitelerini Muhakkak İnceleyin

Bu tür siteler gün geçtikçe her ülkede yaygınlaşıyor. Basit bir Google araması ile bunların yüzlercesine anında ulaşmak mümkün. Tabii ki her crowdfunding sitesinin birbirinden farklı hedefi olsa da sistem aynı ve basit bir prensip ile çalışıyor. Burada girişimci değişik projelere fon sağlamak amacı ile hazırlanmış sitelerden birinde veya birkaçında projesini tanıtıyor. Bu siteleri ziyaret eden herhangi bir kimse de projeyi beğenir ve hayata geçmesini isterse kendi olanakları ölçüsünde bu site üzerinden projeye katkı yapıyor. Böylelikle projenin bir anlamda potansiyel yatırımcıları ortaya çıkmış oluyor.

Girişimcilerin projeleri inovatif bir ürün ve/veya hizmet üretimi ve pazarlaması olabildiği, gibi sosyal amaçlı da olabilir. Örneğin, proje yüksek bir teknoloji ile üretilebilecek bir ürün ya da hizmet sunabilir veya sosyal ve ekonomik içerik taşıyabilir. Bu amaçla kurulan internet siteleri ABD başta olmak üzere birçok ülkede büyük bir hızla yayılıyor. Bu ülkede yeni girişimcilik projeleri için 2011 yılında 1.6 milyar dolarlık bir fon lamanın bu siteler aracılığı ile yapıldığı biliniyor.

Projelerini bu tür sitelerde sunanların zaman ve hayallerini ortaya koymaktan başka kaybedecekleri maddi bir şey yoktur. Hatta genellikle, girişimcilerin projelerini sergiledikleri bu tür sitelere yapmaları gereken hizmet ödemeleri bile öngörülen fon miktarının tam olarak oluşmasından sonra yapılır. Maddi katkıda bulunanlar da yaptıkları katkının hangi amaçla kullanılacağını net olarak bilirler.

 

Başarılı Bir Crowdfunding Sitesi

Kickstarter adlı site, şimdiye kadar 61 bin proje için bir yıl içinde toplam 220 milyon dolar fonlama yapmış. Proje sunanlar bekledikleri fonlama miktarına ulaştıktan sonra siteye yüzde 5 ödeme yapıyor. Bu ödemelerde tüm bilinen kredi kartları ile fon aktarımı yapılabiliyor.

Başka Hangi Crowdfunding Siteleri Var? (Üstü çizili girişimler kapanmış)

Sizler için bu crowdfunding modeli ile işleyen başlıca yabancı ve yerli web projelerini araştırdık.

 

Peki Ya Yerli Siteler/Platformlar? (Üstü çizili girişimler kapanmış)

Bu listeyi daha detaylı bir araştırmayla elbette genişletebilirsiniz. Crowdfunding hakkında daha detaylı bilgi için ilgili wikipedia en sayfasını ve vikipedi tr satfasını detaylıca incelemenizi, ayrıca yine sizler için derlediğimiz aşağıdaki linkleri/makaleleri okumanızı öneriyoruz.

Türkiye’de de girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürebilmeleri için gerekli finans desteğini sağlayan bu tür yenilikçi sitelerin kurulmasında çok büyük yarar var.

(Güncelleme: Makale içeriğimiz 16.04.2016 itibariyle güncellenmiştir.)

Ekonomist Dergisi'nde yayınlanan Prof. Dr. Ali Beba'nın kaleme aldığı makaleden faydalanarak hazırladığımız derleme haberimizi fon arayışındaki girişimcilerimiz ve küçük-orta bütçeli yatırım niyetindeki okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Murat Odabaşı
Murat Odabaşı
Boyner Holding'in desteğinde yürütülen sosyal kitlesel fonlama platformudur.

bulusum.biz

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor