Sosyal Alışveriş ve Sosyotik.com Üzerine, Hasan Başusta Röportajımız

Online teknolojiler üzerine ülkemizin önde gelen değerlerinden olan Hasan Başusta ile yeni girişimleri olan Sosyotik.Com'u konuştuk. Verdiği röportaj için Hasan Başusta'ya teşekkür ediyor, Girişim Haber ailesi olarak projelerinde başarılar diliyoruz. Sosyal Alışverişi bizzat tecrübe etmek için Sosyotik.Com'u muhakkak kullanmanızı, en azından incelemenizi tavsiye ediyoruz. İşte sizler için hazırladığımız Hasan Başusta röportajımız..

Online teknolojiler üzerine ülkemizin önde gelen değerlerinden olan Hasan Başusta ile yeni girişimleri olan Sosyotik.Com'u konuştuk. İşte sizler için hazırladığımız Hasan Başusta röportajımız..

İdris Cin: Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Hasan Başusta kimdir?

Hasan Başusta: Uzun zamandır teknoloji odaklı işler ile uğraşıyorum. Son birkaç senede Türkiye’deki büyük markaların sosyal medya stratejilerini geliştiren ve uygulayan bir ekibin parçası olarak güzel işler yapma şansı buldum. Buradan edindiğim deneyim ile birlikte Eticaret’in sosyal teknolojiler ile daha etkin bir şekilde yapılabileceğine dair inancım arttı ve Sosyotik’i Aralık 2012’de ortaklarımız ile beta olarak açtık.

İC: Sosyotik.Com nedir? Ne  iş yapar?

HB: Sosyotik, kişiye özelleşebilen yeni nesil bir eticaret sitesi. Temeli Amazon gibi eticaret şirketlerinin “sosyal verileri anlamlandırma” teknolojisine dayanıyor. Sosyotik’e girdiğinizde sosyal ağlarda beğendiğiniz markalardan, cinsiyetinize, yaşınızdan, burcunuza göre tüm site size özelleşiyor ve en çok satın alma ihtimaliniz olan ürünleri görmeye başlıyorsunuz.

İC:  Fikir olarak nasıl ortaya çıktı? Fikri hayata geçirirken yaşadığınız ve paylaşmak istediğiniz deneyimler neler oldu?

HB: Dünya’yı çok yakından takip ediyorduk. Bu konuda Dünya’da yeni modeller deneyen eticaret şirketlerini ve sosyal ağları işimiz dolayısı ile sürekli incelerken, bu işi Türkiye’de yapmanın güzel bir fırsat olacağını fark ettik. Sosyotik’in Dünya’da birebir örneği yok, tamamen kendi ekibimiz ile yaptığımız beyin fırtınaları sonrası gelişti ama fikir olarak zaten Dünya’da çok örneği olan ve oldukça popüler olan bir fikir.

İC: Bize Sosyotik.Com kurucularından ve şuan ki ekibinden biraz bahsedebilir misiniz?

HB: Sosyotik’in arkasında Pordiva var. Teknik ve finans olarak güçlü bir şirket. Ben de işin kurucu ortağı ve üst düzey yetkilisiyim. Şu anda üçü teknik olmak üzere 7 kişilik bir ekibimiz var.

İC: Sosyotik.Com ne zaman yayın hayatına başladı ve kullanım düzeyiniz ne durumda?

HB: Sosyotik betaya açılalı henüz bir ay oldu. Bir şey söylemek için çok erken ama oranların beklediğimizden iyi gittiğini söyleyebilirim.

İC: Peki, Sosyotik.Com hangi ihtiyacı karşılıyor ve nasıl çalışıyor?

HB: Sosyotik’e, Facebook’unuz ile giriş yaptıktan sonra, Sosyotikin algoritması sizin cinsiyetiniz, burcunuz gibi bilgilerini kullanarak size özel bir site sunuyor. Daha iyi bir alışveriş deneyimi sunmak için sitede ilginizi çekmeyen ürünleri görmemenizi sağlıyoruz. Böylece kişiye özel ürünler görebiliyoruz.

İC: Sosyotik.Com'dan en üst derecede faydalanmak kullanmamızı için önerdiğiniz püf işlevler nelerdir?

HB: Sosyotik, ilk başta sosyal veriye dayanarak hareket ediyor. Bu, kişiselleştirme için güzel bir başlangıç olsa da yeterli değil. Sosyotik içerisinde favorilere ekleme, yorum yapma, sepete ekleme, satın alma gibi aksiyonların gerçekleştirilmesi sitenin daha da özelleşmesini sağlar.

İC: Sosyal ticaret'in bugünkü konumunu ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

HB: Sosyal ticaret olarak henüz emekleme aşamasındayız. Önümüzdeki dönemde sosyal veri kullanımı konusunda büyük eticaret siteleri adımlarını atmaya başlayacaklardır. O zaman, bugün sosyal ticaret dediğimiz olgunun zaten olması gereken bir eticaret sitesi olduğunu görebiliriz. Ama gidecek daha çok yolumuz var. Bizi heyecanlandıran taraf da burası.

İdris Cin: Bu keyifli röpotajınız için teşekkür ediyor ve bu sosyal ticaret girişiminizde başarılar diliyoruz.

Hasan Başusta: Çok memnun oldum, ben teşekkür ederim.

Verdiği röportaj için Hasan Başusta'ya teşekkür ediyor, Girişim Haber ailesi olarak projelerinde başarılar diliyoruz. Sosyal Alışverişi bizzat tecrübe etmek için Sosyotik.Com'u muhakkak kullanmanızı, en azından incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Bu röportaj haberimizi e-ticaret ile yakından ilgili okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor