Türkiye'nin Girişimcilik Notu Sürekli Yükseliyor!

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, GEM (Global Entrepreneurship Monitor) 2011 Küresel Girişimcilik Raporu'nu değerlendirdi. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Uluslararası Küresel Girişimcilik 2011 Raporuna göre Türkiye’nin girişimcilik aktivitesinin arttığını bildirdi. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; “GEM 2011 Küresel Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 18-64 yaş aralığındaki potansiyel ve yeni girişimci oranlarının toplamını ifade eden Toplam Girişimcilik Aktivitesi Türkiye’de 2010 yılında %8.6 iken, 2011 yılında %11.9’a çıkmıştır.’’ dedi. Detaylar haberimizde..

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, GEM (Global Entrepreneurship Monitor)  2011 Küresel Girişimcilik Raporu'nu değerlendirdi. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Uluslararası Küresel Girişimcilik 2011 Raporuna göre Türkiye’nin girişimcilik aktivitesinin arttığını bildirdi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; “GEM 2011 Küresel Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 18-64 yaş aralığındaki potansiyel ve yeni girişimci oranlarının toplamını ifade eden Toplam Girişimcilik Aktivitesi Türkiye’de 2010 yılında %8.6 iken, 2011 yılında %11.9’a çıkmıştır.’’ dedi.
 
2011 GEM çalışmasının KOSGEB’in liderliğinde; Yeditepe Üniversitesi’nin teknik desteğiyle tamamlandığını belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; “Türkiye, 2006, 2007, 2008 ve 2010 yıllarında Yeditepe Üniversitesi’nin önderliğinde çalışmalara katılmış, 2009 yılında ise çalışma kapsamı dışında kalmıştır. 2011 GEM çalışması ise KOSGEB’in liderliğinde, Yeditepe Üniversitesi’nin teknik desteğiyle tamamlanmıştır. 19 Ocak 2012’de ABD’nin San Fransisco şehrinde yapılan toplantıda açıklanan GEM 2011 Küresel Raporuna göre Türkiye Girişimcilik aktivitesi; 2006 yılında 6.1 iken, bu oran 2011 yılında 11.9’lara çıkmıştır. Ülkemizdeki potansiyel girişimci oranı da; 2006 yılında 2.2 iken, 2011 yılında 6.3’e çıkmıştır. Yine, 2006 yılında 4.0 olan yeni girişimci oranı da 6.0’a çıkmıştır. Türkiye’deki Büyüme Odaklı Girişimci oranı da, verimlilik odaklı ekonomilere sahip ülkeler arasında yüksek sıralarda yer almıştır. Ayrıca girişimciliğe yönelik kültürel ve toplumsal desteğin, finansal ortam ve girişimcilikle ilgili hükümet programları geçtiğimiz yıllara göre önemli düzeyde ilerleme kaydetmiştir.’’ dedi.
 
Kar amacı gütmeyen bir akademik araştırma konsorsiyumu olan GEM’in amacının, ülkelerde girişimcilik faaliyetinin düzeyini belirlemek, girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü belirlemek, ülkeler arasındaki farklılığa neden olan faktörleri tayin etmek ve girişimciliği geliştirmeye yönelik politikalar önermek üzere girişimcilik faaliyeti ile ilgili nitelikli araştırma verileri oluşturmak ve bu verileri geniş kitlelere sunmak olduğunu belirten Kaplan; ‘’1997 yılında, London School of Business (UK) ve Babson College’ın  (USA) ortak araştırma programı olarak başlatılan ilk GEM raporu, 1999 yılında yayınlanmış olup, sadece G-7 ülkelerini kapsayan araştırma sonuçlarını içermektedir. Araştırma çalışmaları her yıl yürütülmekte ve çalışmaya dâhil olan ülkelerin karşılaştırmalı raporları yılsonunda yayınlanmaktadır. 2011 yılı araştırmasına 54 ülke katılmış, 140.000 kişi üzerinde araştırma yapılmıştır. GEM 2011 Küresel Raporunda yer alan bilgilere göre 54 ülkede 400 milyon girişimci faaliyet göstermektedir. 54 ülkedeki yeni girişimciler arasında, 163 milyon kadın girişimci, 165 milyon genç girişimci ve 69 milyon yenilikçi girişimci bulunmaktadır. Bunlar içinde 140 milyon girişimci, önümüzdeki 5 yıl içerisinde istihdam sayısında en az 5 kişilik artış beklemektedir. Rapor, bu rakam ve beklentilerin, girişimciliğin küresel düzeyde ekonominin motoru olmaya devam ettiğini ve zayıflayan dünya ekonomisini canlandırabilecek en büyük ümit olduğunu ortaya koymaktadır. ’’dedi.

2011 GEM çalışmasının ortaya çıkardığı en önemli sonuçlardan bir tanesinin de, ülkelerin “Toplam Girişimcilik Aktivitesi” düzeyinin olduğunu belirten Kaplan; ‘’Ülkelerin girişimcilik notu denilebilecek bu endeks, yeni bir iş kurmakta olan ve yeni bir işletmenin (3.5 yaşından küçük) sahibi ve yöneticisi konumunda olan bireylerin yoğunluğunu yansıtmaktadır. Türkiye’nin 2010 yılında girişimcilik notu 8,6 iken 2011 yılında 11,9’a yükselmiştir. 2008 yılından bu yana katılımcı ülkeler, Küresel Rekabetçilik Raporu sınıflandırmasına paralel olarak faktör, verimlilik ve inovasyon odaklı ekonomiler olarak değerlendirilmektedir. Türkiye bu sınıflandırmada Verimlilik Odaklı Ekonomiye sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizdeki girişimciliği geliştirme faaliyetlerinin öncüsü olan KOSGEB olarak, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasına yönelik çalışmalarımız devam edecektir.’’ dedi.

2011 GEM Raporu’nun tamamını http://www.gemconsortium.org adresinden temin edilebilirsiniz.

KOSGEB kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor