Odaklanamayan Girişimciler Nasıl Konsantre Olabilir?

Bir girişimci olarak beyniniz çok yoğundur. Odaklanmada süreklilik; müşteriler, e-mailler, çalışanlarla uğraşmak gibi çeşitli nedenlerden ötürü zor olabilir. Bu tarz dış etkenler, dikkatinizin başka tarafa çekilmesine neden olur ve odaklanmanızı engeller. Gürültü sırasında beyninizin limitlerini ve uyaranların birbirleriyle olan ilişkilerini kavrarsanız, odaklanmanızı ve üretkenliğinizi arttırabilirsiniz. Girişimciler için büyük bir verimlilik sorunudur odaklanamamak, konsantre olamamak. Alıntıladığımız bu haberimizde konsantrasyon geliştirme yöntemleri yer alıyor. İşte bazı konsantrasyon geliştirme yöntemleri..

Bir girişimci olarak beyniniz çok yoğundur. Odaklanmada süreklilik; müşteriler, e-mailler, çalışanlarla uğraşmak gibi çeşitli nedenlerden ötürü  zor olabilir. Bu tarz dış etkenler, dikkatinizin başka tarafa çekilmesine neden olur ve  odaklanmanızı engeller. Gürültü sırasında beyninizin limitlerini ve uyaranların birbirleriyle olan ilişkilerini kavrarsanız, odaklanmanızı ve üretkenliğinizi arttırabilirsiniz.

Gün içinde sürekli olarak beynimiz bir takım işlerle oyalanır. Bugünün dijital ortamındaki veri bombardımanında odaklanmak daha da zor hale gelmiştir. Dikkat dağıtıcı şeyler, uyarma ile beynin bunu algılamasından sonra gerçekleşir. Şimdi şu bilgiye dikkat edelim: Beynin tepkisi otomatiktir ve durdurulamaz.

Aynı anda birden fazla işi yapabilme; önemli bir girişimci becerisi iken aynı zamanda bir de dezavantajı bulunmaktadır.NeuroLeadership Institute kurucusu ve Your Brain at Work (HarperCollins, 2009) yazarı  Rock’ın dediğine göre “Çoklu İş Yapma”nın IQ seviyesini de düşürdüğünü belirtti. Hatalar yapıyoruz, ayrıntıları kaçırıyoruz, kontrol etmemiz gerekirken  kendimizi kaybediyoruz ya da ağzımızdan yanlış şeyler çıkıyor, hatalı konuşuyoruz.

İşin tuhaf tarafı, dikkatimizin dağılması bir şekilde bize iyi  hissettiriyor.Beyniniz çoklu görevde iken aniden olayı kavradığınızda mutlu olabiliyorsunuz ancak bu olaylar ani gelişiyor. Rock;  “bunun anlamını bir kerede birden fazla duygu yüklemesi olarak açıklayabiliriz” diyor.

Sonuçta hedef sabit odaklanma(konsantrasyon) değildir ama kısa zaman aralıklarıyla dikkat dağılmasını  engelleme işlemlerini her gün yapabilirsiniz. “Günde 20 dakikalık odaklanma, kişi üzerinde çok etkili olabilir” diye ekliyor Rock.

Bu üç metodu denedikten sonra daha konsantre ve üretken olmanız mümkün:

1- Yaratıcı İşleri En Başta Yapın 

Genellikle ilk iş hakkında çok düşünmeden hareket edip, işleri birbirine dolayarak daha zorlu hale getiriyorsanız, enerjinizi doğru kullanamayıp odaklanmanızı da azaltırsınız.

Rock diyor ki:  ”İşinize başladıktan bir saat sonra, başlangıçtaki kapasitenizden çok az bir kapasiteyle çalışırsınız.  Verdiğimiz her karar ve üzerinde düşündüğümüz her fikir beyni yorar. Etkili odaklanmak için, sırayı tersine çevirin. Yaratıcılık gerektiren görevleri önceliğinize alın ve sabah ona odaklanın. Daha sonra kolay işlere geçiş yapın; e-mailleri silmek ya da toplantıları ayarlamak gibi…

2-Bilinçli Olarak Odaklanmaya Zaman Ayırın

Binlerce insanla çalışmış birisi olarak Rock deneyimlerini şöyle ifade ediyor : “Bizler sadece haftanın 6 saatlik diliminde gerçek anlamda odaklanabiliyoruz. Bu saatlere neler yerleştirdiğinize dikkat edip özenle seçin, titiz yaklaşın” diyor.

Çoğu  insan, sabahları ya da gecenin geç saatlerinde iyi odaklanabildiklerini söylerler. Rock ‘ın çalışmalarına göre ise;  insanların %90′ ının ofis dışında en iyi düşünebildikleri ortaya çıkmış.
Nerede ve ne zaman en iyi şekilde odaklandığınızın farkında olun, sonra bilinçli olarak zor görevlerinizi bu anlara saklayın.

3- Beyninizi geliştirin

Çoklu görev eğer bir norm ise beyniniz çabuk adapte olur. Beyninizi yormazsınız ve bu bir alışkanlık haline gelir, beyin  adaptasyon zorlaması yapmayıp kolayı seçer. Bu yüzden “bizler beyinlerimizi adapte olmaması için eğitmişiz” diye tabir ediyor Rock.
Konsantrasyon sağlamak için; bütün dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırarak ve dikkatinizi sadece bir işe vererek başlayın. Önce bu çalışmaya günde 5 dakikalık periyotlarla başlayın sonra yavaş yavaş zamanı arttırın. Aklınız karıştığında başa dönün. Böylece kas gibi, beyni odaklayarak  egzersiz yapmış olacaksınız . ( Beyinde de kas dokusu vardır.)

Çevirisini Pembe Pano'dan alıntıladığımız Entrepreneurs kaynaklı derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor