E- Ticaret'in Patlaması Trafik Keşmekeşini Arttırdı

Alışveriş sitelerinin kapıda ödeme yöntemi lojistikçilere dert oldu. Aynı üründen 3-4 adet ısmarlayan tüketiciler, kapıda deneme sonrası satın alıyor. Diğer ürünleri geri gönderen tüketiciler kentte trafik keşmekeşine katkıda bulunuyor. Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu’nun düzenlediği E-Ticaret’te Lojistik Konferansı’nda sektör temsilcileri kentsel lojistik için çözüm istedi. Detaylar haberimizde..

Alışveriş sitelerinin kapıda ödeme yöntemi lojistikçilere dert oldu. Aynı üründen 3-4 adet ısmarlayan tüketiciler, kapıda deneme sonrası satın alıyor. Diğer ürünleri geri gönderen tüketiciler kentte trafik keşmekeşine katkıda bulunuyor. Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu’nun düzenlediği E-Ticaret’te Lojistik Konferansı’nda sektör temsilcileri kentsel lojistik için çözüm istedi.

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen E-Ticaret’te Lojistik Konferansı e-ticaret ve lojistik sektörünün önde gelen kurumlarını biraraya getirdi. Konferansta E-Ticaret’te Lojistiğin Önemi, E-Ticaret’te Lojistik Tehditler ve Çözüm Önerileri, E-Tedarik Zincirinde Maliyetleri Azaltmanın Yolları ve E-Ticaret’te Lojistik Süreçlerin Optimizasyonu tartışıldı.

UTİKAD - Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeskin tarafından açılış konuşması yapılan konferans, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Şakir Ersoy ile Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Okan Tuna’nın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Kentlerde E-Ticaret Trafiği Başladı

Lojistik ve e-ticaret sektörünün önemli oyuncularının katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Turgut Erkeskin, günümüzde tüketicilerin e-ticaretten hız beklentisinin teslimat sürelerini kısalttığını ifade ederken, Türkiye’de kredi kartları harcamalarında e-ticaretin payının %10’a yükseldiğini, bu oranın daha da artacağını belirtti. Artan tüketici sayısının teslimat noktalarının sayısını arttırdığını, lojistik sektörünün bu ihtiyaca yanıt vermek amacıyla kılcal damarlar gibi şehir şehir, mahalle mahalle yayılacağını, daha çok teslimat yapılacağını söyledi. Bunun da daha fazla nakliye aracı trafiği anlamına geldiğini ifade eden Erkeskin, İstanbul’da e-ticaret artışıyla beraber oluşacak mal teslimatlarının trafik keşmekeşini içinden çıkılmaz hale getireceğini vurguladı. Bölgesel dağıtım merkezleri oluşturulması veya üreticiden tüketiciye doğrudan teslimat gibi çözüm önerileri üzerinde durulması gerektiğini ifade eden Erkeskin, kentsel lojistik ile ilgili araştırmaların artması gerektiğini söyledi. 

Kadınlar Kapıda Dene-Al Yapıyor, Alışveriş Siteleri Trafiği Artırıyor

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Okan Tuna “Türkiye’deki e-ticaret ürünlerinin çıkış kaynağı % 85 oranında İstanbul kentidir. Ve bu ürünlerin de % 25 gibi bir oranı İstanbul’da tüketilmektedir.  Bu durum, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde özellikle kentsel lojistik anlamında önemli sıkıntılar ortaya çıkarabilmektedir. Yine, Türkiye’de b2c pazarında % 17 gibi bir iade oranı söz konusu olduğu düşünüldüğünde tersine lojistik faaliyetlerinin de inanılmaz yoğun süreçlerle karşı karşıya kalınmakta bu da lojistik anlamda ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.” dedi.

Konu hakkında Aras Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Berksun’da: “Özellikle kadın tüketiciler aynı üründen farklı ölçülerde 3-4 adet satın alarak, kapıda deneme yöntemini uyguluyor. Ayağına veya üzerine uymayan ürünü geri gönderiyor. Bu trafik sıkışıklığı, karbondioksit salınımı gibi problemleri ortaya çıkarıyor. Türkiye’de e ticaret pazarının büyüyeceği ve özellikle b2c uygulamaların artacağı göz önüne alınırsa bu problem daha da büyüyecektir.” diyerek görüşlerini açıkladı.

Türkiye’deki E-Ticaret Hacmi

Sektör temsilcilerinin konuşma yaptığı konferansta, online alışveriş istatistikleri, Türkiye’deki e-ticaret pazar hacmi ve e-ticaret’te lojistiğin geleceği konuşuldu. Her beş internet kullanıcısından birinin online alışveriş yaptığı Türkiye’de genç kuşağın yüzde 97’sinin online alışveriş yaptığı ortaya çıktı. Türkiye’deki e-ticaret pazarının yüzde 60 artarak 40 milyar liraya ulaşılacağı tahmin edildiği belirtildi.

Kim bilir, belki de bu keşmekeşe; çözüm sunan yeni iş modellerinin sektörde hızla değer bulmasına sebep olacaktır. Haberimizi e-ticaret ile ilgilenen girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorumlar

Aydin Karadöller
Aydin Karadöller
Bu sorunun ana temeli, e-ticaret yapan sitelerin  ürün gorsellerine gerekli önemi vermemesi, fotoğraflarını çekmek veya çektirmek yerine internetten bulduğu gorselleri kullanması ile ilgili.
Bir çok site yöneticisi tanıyorum, maliyetler adına bu tür yanlışları yaparak, profosyonel fotoğrafacıları tercih etmiyorlar.
Meslekleri tanıtım olan bu insanlar  bir ürünün hangi açıdan çekilmesi gerektiğini, tüketiciye  gerekli olan bilgileri taşıyan görseler oluşturmasını bilen insanlardır, bu  is kolunu yok sayarak gorsellerini kendileri oluşturan yada çalan e-ticaret sitelerinin iadeleri sonunda gördükleri zarar tamamen pazarlama hatasıdır.
Son yıllarda gelişen 360 derece ürün fotoğraflarının kullanılması, bu tip iade oranlarının düşmesi ve hatta satışların artması yönünde etkili olmuştur, bu yönde yapılacak  iyileştirmeler sitelerın karlılığını arttırırken, lojistik maliyetlerinde önemli  düşüşler sağlar. Bir müşterimiz var ihracat yapiyor, b2b sitesinde ürünlerini 360 derece  görüntülerinden sonra  numune ürün istenme oranının % 60 azaldığını belirtmişti..
Pazarlama faaliyetlerinin daha dikkatli yapılması,  görsel kullanımına daha özen gösterilmesi  gereklidir,
Nedeni ?
Bu iki faaliyetinde uzmanlık ve hatta üzerine araştırmalar yapılan birer bilim dalı olmasi ile açıklanabilir.
Saygılarımla
Aydın Karadöller
Metin Ogeturk
Metin Ogeturk
Son dönemlerde maliyetler açısından da lojistiğin önemi e ticaret sektöründe ön plana çıkmayı başardı. Bir çok e ticaret firması farklı çözüm arayışı içerisinde mobil ödeme kullanmaya başladı. Müşteri ürünün satın almasını yaparken ödemeyi gerçekleştirip sonraki gsm fatura döneminde ödemesini yaparak 45 güne kadar vadelendirmiş oluyor. Firmalar ise lojistik maliyeti olan tahsilat bedellerinden kurtulup karlılığını arttırmış oluyor. Kapıda ürünü almama gibi bir seçeneği de ortadan kaldırmış oluyor. Kısacası alan memnun satan memnun durumu gerçekleşiyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor