Yerli Elektrikli Araç Üretiminde 2. Vitese Geçiyoruz!

TÜBİTAK’ın yüzde 100 Ar-Ge desteği sağlayacağı “yerli elektrikli araç üretimi” çağrısına başvuran ve ikinci aşamaya geçmeye hak kazanan firmalar, projelerinin ayrıntılarını sunmaya başladı. Detaylar haberimizde..

Elektrikli babayiğitlerin oluşturulabilmesi için TÜBİTAK’ın yürüttüğü projede ikinci aşamaya gelindi. Aralarında Anadolu Isuzu ve Karsan’ın da bulunduğu kuruluşlar, başvuru yapmaya başladı. TÜBİTAK’tan yüzde 100 Ar-Ge desteği alacak yerli elektrikli otomobile ilişkin,Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında çıkılan “Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı çağrının ikinci aşamasına girecek firma ve konsorsiyumlar, projelerini sunmaya başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili bakanlıkların otomotiv firmalarına yaptığı Yerli Marka Otomobil çağrısına yeterli yanıt gelmemesi üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşviki ve TÜBİTAK’ın aracılığıyla başlatılan elektrikli araç projesinde ikinci aşamaya geçildi. TÜBİTAK’ın yüzde 100 Ar-Ge desteği sağlayacağı “yerli elektrikli araç üretimi” çağrısına başvuran ve ikinci aşamaya geçmeye hak kazanan firmalar, projelerinin ayrıntılarını sunmaya başladı. Hükümetin, aradığı yerli babayiğiti elektrikli otoda yaratmak amacıyla TÜBİTAK aracılığıyla başlattığı çalışma, daha somut bir hal aldı. 

TÜBİTAK tarafından açılan çağrının ilk aşamasına başvuran ve burada yapılan eleme sonrası ikinci aşamaya katılma hakkı elde eden kuruluşlardan Anadolu Isuzu ve Karsan, projelerini TÜBİTAK’a sunduklarını açıkladı.

1 Otobüs ve 1 Ticari Araç

İkinci aşama için hazırlanan ve TÜBİTAK’a sunulan projelerden 5’inin binek otomobil, 1 adedinin ticari ve bir adedinin de otobüs olduğu belirtiliyor. KAP’a yaptığı açıklamayla TÜBİTAK’a ikinci aşama için başvuruda bulunduğunu bildiren Anadolu Isuzu’nun, “Elektrikli Otobüs” projesi üzerinde çalıştığı, bunun için Japon ortağından bağımsız olarak farklı kuruluşlarla işbirliği yaptığı belirtiliyor. Karsan ise, daha önceden, New York’taki “Geleceğin Taksisi” ihalesi için hazırladığı projenin bir de elektrikli versiyonunu üreteceğini bildirmişti.

Söz konusu ikinci aşamaya başvuran kuruluşlar arasında Nurol ve Derindere gibi firmaların da bulunduğu belirtiliyor. Derindere, dönüşümünü yaptığı elektrikli araçları satışa çıkarmış ve tamamen kendi projesi olan özgün bir araç üzerinde de çalıştığını bildirmişti.

Bunun dışında, söz konusu girişim içinde olmamalarına rağmen elektrikli araç konusunda ilerleme sağlayan üreticiler mevcut. Bunlar arasında elektrikli otobüs geliştiren Otokar, elektrikli Doblo projesini hazır hale getirip prototip üreten Tofaş da var. Renault ise, halen elektrikli Renault Fluence’ı Bursa tesislerinde üretiyor.

Kesin Karar Birkaç Ay İçerisinde Çıkacak

TÜBİTAK’ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli araç ve teknolojileri konusundaki çağrının ilk aşamasına 20 firma başvurmuş, bunun 10 tanesi temmuz ayında yapılan değerlendirmeden sonra elenmişti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, başvuruların  üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının oluşturduğu Proje Yürütücüsü Kuruluşları’nın (PYK) yanında Elektrikli Araç Üretici Kuruluşları’nın (AÜK) oluşturduğu konsorsiyumlarca yapıldığını açıklamıştı. İlk aşamada gelen projelerin 12’si otomobil, 3’ü hafif ticari ve 2 adedi de otobüstü. Buna göre, PYK’lar tasarım, batarya, elektrikli motor ve araç kontrol sistemlerini geliştirmek için Ar-Ge yapacak, AÜK’ler ise bunları kullanarak yerli elektrikli aracı üretecek.

Kalan ve ikinci aşamaya başvurmaya hak kazanan 10 proje, ayrıntılarıyla bu ay sonuna kadar TÜBİTAK’a sunulacak. Son değerlendirmede yüzde 100 Ar-Ge desteği alacak 4 proje belirlenecek. Desteklenecek projelerin en fazla 4 yıl içinde tamamlanması istenirken, bu süre sonunda prototip araçlar hazır hale getirilecek. TÜBİTAK, sahip olduğu fikri haklarını, aracın Türkiye’de üretilmesi durumunda üretici kuruluşa devredecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek söz konusu araçların ilk müşterisi olacak ve 5 yılda toplam 200 araç alacak.Bu araçların kamu alımlarında da yer almasına teşvikler etkinleştirilecek.

Milliyet Gazetesi kaynaklı bu haberimizi ulusal marka oluşturmak için destek arayan ve bu alanda projesi olan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor