Rifat Hisarcıklıoğlu: Ülkemizin Kıymetini Bilelim!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,"12 yıl önce Türkiye'ye gelen yabancı sermaye 1 milyar dolardı. Şimdi sadece Kocaeli'ne yatırım için gelen yabancı sermaye yıllık 1 milyar doların altına düşmüyor.Bu yaşadığımız toprakların ve üretimlerimizin kıymetini bilelim" dedi.Detaylar haberimizde..

Kocaeli'de düzenlenen ''Sanayi Kuruluşları Çizgiüstü Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu'' ödül törenine katılan Rifat Hisarcıklıoğlu, artık dünyanın Kocaeli'de olduğunu, her yıl yeni yabancı yatırımcıların üretim yapmak için sıraya girdiğini söyledi. Türkiye'nin 10 yıl önce en büyük 500 firması arasına giren firma sayısının Kocaeli'de 19 olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şimdi bu sayının 43'e yükseldiğini ve 10 yılda iki buçuk kat arttığını anlattı.

Dünya Ekonomik Krizle Boğuşurken, Biz İhracatı Yüzde 132 Arttırdık

"Bende bir Kocaeliliyim. Doğduğun yer değil, karnının doyduğu yer. Ben de burada doyduğum için, buralı sayılırım" diyen Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin son 5 yılda, özellikle krizle boğuşurken, Kocaeli bölgesinin ihracatının yüzde 132 arttığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bütün dünyanın ihracatı dururken, sanayi kenti olan bu bölgemizde ihracatımız artmış. İstihdamı yüzde 42 arttırmışız. Son 5 yılda 215 bin kişi yeni iş istihdamına kavuştu. Dünyada krize rağmen yaptınız. Komşu ülkelerdeki ekonomik ve siyasi krizlere rağmen yaptınız. Bunu dünyada bizden ve sizden başka başaracak hiç kimse yoktu. Bu başarı hikayenizden ve müthiş başarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum."

Kocaeli'nin, istanbul'dan sonra en büyük üretim üssü ve ekonominin dinamosu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki 279 OSB'nin 37'sinin bu bölgede, 34 teknoparkın 6'sının ise Marmara Bölgesi'nde olduğunu belirterek, "Kocaeli olarak, ihracatın yüzde 10'unu gerçekleştiriyoruz, katma değerin yüzde 12'sini üretiyoruz. Toplanan vergilerin yüzde 13'ünü bu bölge veriyor. Bugün Türkiye'de borcuna en sadık şehir Kocaeli. Tahsilat ve tahakkuka baktığımızda da, Kocaeli yüzde 92 ile Türkiye'nin en yükseğidir" diye konuştu.

 Yüksek Hızlı Trenle Kocaeli Üretim Üssü Olacak

Türkiye'nin sanayileşmesinde yolların çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, otoyolların güzergahındaki bütün şehirler kalkındığını, bunun tüm dünyada da böyle olduğunu, yol olmadan sanayinin, ticaretin gelişebilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başladıktan sonra İstanbul'da kimsenin kalmayacağını, hepsinin üretim üssünü Kocaeli'ye çevireceklerini anlatarak, bölgede bulunan 60'a yakın liman işletmesinin bunun için önemli bir avantaj olduğunu dile getirdi. Bölgenin üretim üssü olabilmesi için, yetişmiş, işi bilen teknik elemanlara ihtiyaç olduğunu, bölgenin bu konuda da çok şanslı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu "Diğer taraftan marka bölgesine baktığımız da tarımda da müthiş bir potansiyel var. Tavuk etinde, kivide, fındıkta, mısırda, patateste Türkiye'de birinci bölge üretim üssü burası. Hem sanayi kenti olmakla birlikte, Allah çok da güzel topraklar vermiş. Her açıdan şanslısınız" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Bölgenin en büyük eksikliği fuar merkezinin olmaması. Bu bölgeyi büyük bir fuar merkezi haline getirebilirsek, o zaman işte ürünlerimizi daha iyi pazarlayıp, sadece kış turizmine bağlı kalmaksızın, fuar turizmini de tetikleyecek elimizde müthiş bir imkan var. Türkiye olarak artık ihracatta, ucuz üründen katma değeri yüksek, bilgi teknolojisi yüksek ürünlere doğru geçiyor olmamız lazım. Ülkemizin zenginleşebilmesi için bu olmazsa olmazlarımızdandır.Artık Amerikan Merkez Bankası'nın alacağı kararlar bizim, Kocaeli'deki sanayimizi de, tüccarımızı da ilgilendiriyor" diyen Hisarcıklıoğlu,  bunları artık herkesin yakından takip ediyor olması gerektiğine dikkat çekerek, "Geçen haziran ayında, Amerikan Merkez Bankası'nın 'ben piyasaya dolar sürmeyi azaltacağım" demesi, bir anda döviz kurlarını yukarı doğru çıkardı. O yüzden artık dünyayı çok yakından takip etmek mecburiyetindeyiz" ifadesini kullandı.

Dünya Tek Bir Pazar, Tek Bir Standarda Doğru Hızla İlerliyor

Hisarcıklıoğlu, 2-3 sene sonra, dünyanın yeni bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalacağını, ABD ekseniyle beraber, bir taraftan Atlantik üzerindeki ülkeler, bir taraftan da pasifik üzerindeki ülkelerin tek bir pazar, tek bir standarda doğru hızla ilerlediğini söyledi. Bu konuda müzakerelere başlanıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu birliktelikle bütün dünya standartlarının değişeceğini, bu pazarların anlaşma sağladıkları zaman, elektriğin voltajının 220 mi yoksa 110 mu olacağına kendilerinin karar vereceğini belirterek, "Dünya ekonomisinin yüzde 75'i bu standarda göre üretim yapacak" dedi. Bu pazarların dışında kalamayacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Biz bu pazarların dışında kalırsak, bize neresi kalır biliyor musunuz? Rusya kalır, Çin kalır, Hindistan ve Afrika kalır. O da bizi hedefimize ulaştırmaz" diye konuştu.

Son Günlerdeki Dalgalanmaları Atlatacak Bilgi ve Tecrübeye Sahibiz

Türkiye'nin temel göstergelerinde hiç bir sorun olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu şu ifadelerin kullandı: "Türk özel sektörü olarak bu son günlerdeki dalgalanmaları, özellikle dövizdeki ve faizdeki bu değişimleri atlatacak bilgi ve tecrübeye sahibiz. Yeter ki telaşlanıp, birbirimizin ayağına kurşun sıkmayalım. Sizler üretmeye, yatırım yapmaya, ihracata devam ettikçe, Türkiye'nin her türlü güçlüğü aşacağına inanıyorum. Bize umutsuzluk yakışmaz. Bizim kültürümüzde umutsuzluk diye birşey yok. Yarın bugünden daha iyi olacak."

Hisarcıklıoğlu, dün Türkiye'nin dünya liginde üçüncü ligde olduğunu, bugün birinci lige geçtiğini, şimdi ise hedefinin süper ligde oynamak olduğunu belirterek sözlerini "Ben bunu oynayacağımıza inanıyorum. Çünkü sizlere inanıyorum. Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın" şeklinde tamamladı.

Konuşmaların ardından 15 firma temsilcisine ödülleri TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu tarafından verildi. Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Ticaret Odası'nın (KOTO) yeni hizmet binasını da ziyaret etti. Burada KOTO Başkanı Murat Özdağ'dan odanın çalışmalarıyla ilgili brifing alan Hisarcıklıoğlu, meclis üyelerinin sorunlarını da dinledi. 

Akşam kaynaklı alıntı haberimizi Kocaeli'nde yaşayan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor