PayPal ve TEPAV, Türkiye'de E-İhracat Seferberliği Başlatıyor!

Sınır ötesi online ticaret, hem Türkiye’deki girişimcilerin yurtdışına açılmalarını sağlayacak bir fırsat hem de ülke ekonomisi için önemli bir potansiyel oluşturuyor. TEPAV’ın ‘Türkiye’de E-ihracat: Fırsatlar ve Sorunlar’ araştırması bu gerçeğin altını çizerken, PayPale-ihracatın yaygınlaşması için

Sınır ötesi online ticaret, hem Türkiye’deki girişimcilerin yurtdışına açılmalarını sağlayacak bir fırsat hem de ülke ekonomisi için önemli bir potansiyel oluşturuyor. TEPAV’ın ‘Türkiye’de E-ihracat: Fırsatlar ve Sorunlar’ araştırması bu gerçeğin altını çizerken, PayPal e-ihracatın yaygınlaşması için ülke çapında seferberlik başlatıyor.

Ödeme sistemleri sektörünün ve e-ticaretin lider ismi PayPal’ın desteğiyle Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan ‘Türkiye’de E-ihracat: Fırsatlar ve Sorunlar’araştırması, Türkiye’nin e-ihracat alanındaki potansiyelini her yönüyle ortaya koyuyor.

Araştırmanın çarpıcı sonuçları ile PayPal’ın Türkiye’deki girişimcilerin e-ihracata katılımlarını artırma hedefiyle başlattığı ‘Ben Kazanıyorum, Türkiye Kazanıyor’ kampanyası, bugün PayPal Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi CEO’su Rupert Keeley, TEPAV Direktörler Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz ile PayPal Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Direktörü Kıvanç Onan’ın katılımıyla İstanbul Four Seasons Bosphorus Hotel’de düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Uzakları Yakın Kılıyor

Sınır ötesi e-ticaretin küresel trend olduğu saptamasınınyapıldığı raporda, ihracatta boyut ve tecrübe faktörlerinin öneminin azalmasının ve uzak pazarlara erişimin kolaylaşmasının şirketler, girişimciler ve hatta her bir hane açısından sınır ötesi e-ticaretin en önemli avantajları olduğuna işaret ediliyor.

PayPal Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey AfrikaBölgesi CEO’su Rupert Keeley şöyle konuştu: “eBay’in hazırladığı ‘Ticaret 3.0: Türkiye’nin Küçük Ölçekli İşletmelerini Küresele Taşımak’ raporuna göre, Türkiye’de PayPal ile ödeme alarak eBay üzerinden yurtdışına satış yapan binlerce şirketin yüzde 84’ü yurtdışına satış gerçekleştiriyor. Türkiye’de geleneksel yollarla ihracat yapan firmalar ortalama üç ülkeye ürün satarken, e-ihracat yapan firmalar ortalama 34 ülkeye erişebiliyor.Son bir yılda eBay üzerinden ihracata başlayan şirketler, e-ihracatın yüzde 26’sını ve PayPal ödemelerinin yüzde 33’ünü gerçekleştiriyor.”

Yeni Başlayanlara Fırsat Eşitliği

Keeley, sözlerini “Türkiye bir e-ticaret üssü olmak adına gerek bölgedeki pozisyonu, gerek mal çeşitliliği açısından oldukça önemli bir konuma sahip. Biz PayPal olarak Türkiye’de ciddi bir büyüme potansiyeli görüyoruz. Türkiye, en hızlı büyüme kaydeden e-ticaret pazarlarından biri. Ancak ülkenin dinamik özellikleri, üretimi ve altyapısı düşünüldüğünde sınır ötesi online satış rakamlarının henüz arzu edilen seviyede olmadığını düşünüyoruz. Özellikle KOBİ’lerin ve bireysel girişimcilerin desteklenmesiyle Türkiye bir e-ihracat üssü haline gelebilir. PayPal olarak buna destek olmak için buradayız” diye sürdürdü.

TEPAV raporunda,internet kullanımındaki artış, girişimcilik ruhu, uygun politikaların bulunması gibi konuların e-ihracat potansiyelini geliştirdiği belirtilirken, uluslararası online ticaretin artmasının Türkiye’nin ihracat yapısındaki zayıflıkları aşması ve daralan ihracat menzilinin genişletilmesi için büyük bir fırsat olduğuna işaret ediliyor. Ayrıca yurtdışına elektronik ticaretin, 500 milyar dolar olarak belirlenen 2023 ihracat hedefinin tutturulmasında oynayacağı roleodaklanan çalışma, e-ihracatın yerel şirketlerin büyümelerine de katkı sağlayacağına dikkat çekiyor.

TEPAV Direktörler Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz şunları kaydetti:“Son 10 senede Türkiye’nin yüksek ihracat performansının temelinde büyük ve eski firmaların, eski ürünleri eski pazarlara satması yatmaktadır. Türkiye’nin benzer ülkelere göre zaten dar olan ihracat menzili son 10 yılda daralmaya devam etmiştir. Katma değeri ve teknoloji seviyesi yüksek ürünlerin ihracatı düşük seyretmektedir. E-ihracat, bu sorunları çözmek için tutulacak yollardan biridir. Ancak yasal ve fiziki altyapı, ödeme sistemleri, gümrük mevzuatı ve lojistik sistemlerinin şirketten tüketiciye değil, şirketten şirkete ihracata yönelik düzenlenmiş olması, sorunları beraberinde getiriyor. E-ihracatın sürdürülebilir bir büyüme sergileyebilmesi için önündeki engelleri kaldırmaya niyetli bir devlet iradesi ve kamu ile özel sektör arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekmektedir. TEPAV olarak bu konudaki diyaloğu güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

Sınır Ötesi Online Ticaret Seferberliği

PayPal’ın toplantıda duyurulan ‘Ben Kazanıyorum, Türkiye Kazanıyor’ kampanyası ise, yurtdışına online satış yapan binlerce başarılı Türk şirketine ve girişimciye yenilerinin de katılması hedefiyle başlatılmış. Kampanyanın ana fikri, girişimcilerin yurtdışına ürün ve hizmet satarak hem kendilerinin kazanması hem de ihracat yoluyla Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaları.

PayPal Türkiye, Avrupa ve Kuzey Afrika Bölgesi Direktörü Kıvanç Onan şu bilgileri paylaştı: “Mayıs 2014 itibarıyla ilk kez Türkiye’den satıcıların yurtdışına sattıkları malların bedeli, Türkiye’den alıcıların yurtdışından aldıkları ürünlerin bedelini geçti. Yani PayPal ekosistemi içerisinde, Türkiye cari açık değil cari fazla vermektedir. Yılsonuna geldiğimizde ise bu fazlanın yüzde 20 civarında olmasını bekliyoruz. Türkiye’den yurtdışına online ürün satışının günümüzde 250-300 milyon dolar seviyelerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Türkiye bu alanda ciddi bir potansiyele sahip ve bu rakamın önümüzdeki birkaç yıl içinde 2-3 milyar dolara çıkabilmesi mümkün. Bu nedenle de PayPal olarak, kurumsal küçük ve orta ölçekli firmalar ile bireysel girişimcileri ve hatta hane halklarını e-ihracata dahil etme hedefiyle bir seferberlik başlatıyoruz.”

PayPal bu amaçla, girişimcilere e-ihracata başlamanın yollarının gösterildiği ve sınır ötesi e-ticaretle ilgili pek çok ipucu ile içeriğin paylaşıldığı www.benkazaniyorumturkiyekazaniyor.com portalını hayata geçirdi. Ayrıca, e-ihracat yapmayı planlayan şirketlerin hedefledikleri ülkelerde güvenilir iş ortakları bulabilmelerini sağlayacak içerik ve bu pazarlardaki uygulamalara dair bilgiler de portalda sunuluyor.

Söz konusu kampanyanın bir diğer ayağınıise, e-ticaretin Türkiye’de bilinirliğini artırmak amacıyla kurulan eğitim firması EticaretSEM işbirliğiyle gerçekleştirilecek e-ihracat eğitimleri oluşturuyor. İşbirliği kapsamında PayPal ekibi tüm Anadolu’yu şehir şehir gezerek girişimcilerle bir araya gelecek, onlara e-ihracat konusunda rehberlik edecek.

‘Türkiye’de E-ihracat: Fırsatlar ve Sorunlar’ Raporundan Bulgular:

  • G-20 ülkelerini kapsayan ve Avustralya’nın ilk sırada bulunduğu ‘E-ihracata Hazırlık Endeksi’nde Türkiye, e-ticarete yönelik düzenleyici çerçeve, yasal ve fiziki altyapıdaki zayıflıklar gibi nedenlerden dolayı listenin 15inci sırasında bulunuyor.
  • E-ihracatın gelişmesi hem Türkiye’nin internet ekonomisine hem de ihracatına önemli katkı sağlayabilir.
  • Türkiye’nin ilk 10 e-ihracat pazarının ağırlıklandırılmış ortalama mesafesi, 4 bin 308 kilometre. Bu rakam, geleneksel ihracat menzilinin üstünde yüzde 65’lik bir artış teşkil ediyor.
  • E-ihracata konu olan ürünlerin katma değerinin, elektronik ve otomotiv parçaları gibi geleneksel ihracat ürünlerine göre daha yüksek olduğu görülüyor.
  • Türkiye ekonomisi e-ihracat sayesinde yüzde 38’lik bir oranla, dünya ortalamasının üzerinde büyüyebilir.
  • E-ihracat yapan firmaların en küçük yüzde 10’luk kesiminin ortalama pazar sayısı 23 iken, en büyük yüzde 10’da bu sayı 45 olarak ölçülüyor.
  • Üreticiler açısından bakıldığında ise ihracatta boyut ve tecrübe faktörlerininöneminin azalması ve uzak pazarlara erişimin kolaylaşması, sınır ötesi e-ticaretin en önemli avantajlarını oluşturuyor.

‘Ben Kazanıyorum, Türkiye Kazanıyor’ kampanyası hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımızın  muhakkak www.benkazaniyorumturkiyekazaniyor.com web adresini ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz.

Haberimizi e-ticaret sektöründe ihracat düşünen girişimci ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor