Türkiye’nin İlk Sesli İçerik Platformu Girişimi: Yodiviki

Türkiye’nin ilk sesli içerik platformu Yodiviki,yayına başladı.Yodiviki,gün geçtikçe daralan ve bize yetmeyen zamanı,teknolojiyi doğru ve yerinde kullanarak genişletmenin mümkün olduğunu kanıtlayan,takipçilerine zamandan ve mekandan bağımsız katma değer sunan yeni bir platform.Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin ilk sesli içerik platformu Yodiviki, yayına başladı. Her geçen gün daralan ve bize yetmeyen zamanı, teknolojiyi doğru ve yerinde kullanarak genişletmenin mümkün olduğunu kanıtlayan Yodiviki,  takipçilerine zamandan ve mekandan bağımsız katma değer sunan yeni bir platform.

Akıllı telefon ve tabletlerden ulaşılabilinen Yodiviki, zengin ve eğlenceli içeriğinin yanı sıra kuralları değiştiren telif modeliyle de dikkatleri üzerine çekiyor.  Uygulamanın Android versiyonu Google Playstore’da yerini alırken iOS uygulaması da 2014 yılı sonunda çıkıyor.

Yodiviki, gitmeye vakit bulamadığınız kişisel gelişim seminerini arabada dinlemenize, hafta sonu müzeye gittiğinizde o müzeye özel hazırlanmış sesli rehberi yüklemenize, takip ettiğiniz köşe yazarlarını işe giderken yazarın sesinden dinlemenize, fakültede kaçırdığınız ders notlarına metroda kulak vermenize hatta uçakta giderken yeni öğrendiğiniz lisanın pratiğini yapmanıza imkan tanıyor. Platformdaki içerikleri 1 TL’den başlayan fiyatlarla cihazınıza indirmek mümkün. Yodiviki Kurucu Ortakları Göksenin GÖKSEL ve Doruktan TÜRKER, yaklaşık dört senedir üzerinde çalıştıkları platformu “yeni nesil bir proje” olarak ifade ediyorlar..

Vestel tarafından Türk mühendislerce geliştirilen ve yerli malı ilk akıllı telefon olarak tanıtılan Venüs X ve Venüs V model  cep telefonları  Yodiviki uygulaması yüklü şekilde piyasaya sunuldu. Vestel kullanıcılarına özel içeriklerin de yer alacağı projede Anne-Baba-Çocuk, İş Dünyası, Sivil Toplum, Kişisel Gelişim, Sağlıklı Yaşam, Edebiyat, Sanat, Mesleki Gelişim gibi ana kategoriler altında pek çok ilgi çekici işitsel eser yer alıyor.

Yazıya hatta çizgiye sesle hayat veren Yodiviki ekibi için eserin sadece roman olması gerekmiyor, örneğin onlar, çizgi romandan radyo tiyatrosu yapabiliyorlar. En büyük hedefleri ise bu coğrafyada üretilmiş Türkçe içerikleri farklı dillerde tüm dünyaya açmak.

“Telifte Adil Paylaşım Dönemini Başlatıyoruz”

 Yodiviki’nin yayıncılık alanında birçok ilke aynı anda imza attığına vurgu yapan  Yodiviki Kurucu Ortağı Göksenin GÖKSEL Bunlardan ilki ve en önemlisi eser sahiplerinin sistemden doğan teliflerini anlık ve şeffaf biçimde görebilecekleri teknolojik altyapımız. Buna göre yazar, çevirmen ya da seslendirme sanatçılarımız bizim platformumuzda hak sahibi oldukları eserlerin telif gelirlerini online olarak doğrudan takip edebiliyorlar. Telif ödemelerini de doğrudan eser sahibine yapıyoruz.” dedi. Göksel “Ayrıca lisans sözleşmelerimiz tüm hak sahipleri için standart ve tek taraflı bir “hak alma” üzerine değil, “paylaşma” esası üzerine kurulu. Yerküre üzerinde “adalet”, “sağduyu” ve “vicdan” kavramlarının içinin boşaldığı bir devirde “adil paylaşım” bizim için çok önemli bir etik değer“ dedi.

Yodiviki Kurucu Ortağı ve Teknoloji Danışmanı Doruktan Türker ise şunları dile getirdi: “Bir sesli içerik platformu olan Yodiviki’nin diğer bir güçlü yanı da gündelik hayatınıza eşlik etmek üzere tasarlanmış içerikleri. Giderek mobil hale gelen bir dünyada aktivizimden hamileliğe, permakültürden futbol yorumlarına zengin dijital sesli içeriklere birkaç adımda kolayca ulaşabileceksiniz. Bu dijital platformda sanattan bilime, edebiyattan kişisel gelişime kadar farklı alanlarda güçlü bir içerik sunacağız.

Gartner Araştırması 2014 verilerine göre dünya çapında 1,5 milyar akıllı telefon ve 500 milyon tablet olduğunu kaydeden Doruktan Türker 2013’te toplam uygulama pazarının rakamsal büyüklüğü 26 milyar USD. 2017’de yıllık uygulama indirme adedinin 268 milyar olacağı ve toplam gelirin 76,5 milyar USD'ye varacağı öngörülüyor. Türkiye’de 20 milyonun üzerinde akıllı telefon, yaklaşık 1 milyon tablet kullanılıyor. Rakamlar her geçen gün katlanarak büyürken yeni neslin alışkanlıklarını göz ardı eden projelerin yaşama şansı yok. Sesli içerikler günümüzün "hızlı ve mobil" hayatına en uygun kültür ürünleri olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

İşimiz; Katma Değer Sunan Sesli İçerik Üretmek   

Başta İstanbul Arkeoloji Müzeleri olmak üzere Samsun, Şanlıurfa, İnegöl Kent Müzeleri, Aşiyan Müzesi, Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi gibi pek çok müzenin sesli rehberlerini hazırlayan; “Öyküler SesleniyorSesli Edebiyat Antolojisi gibi ses getiren pek çok sesli içerik projesine imza atan Yodiviki Kurucu Ortağı Göksenin Göksel, hayatın her geçen gün hızlanan temposu içinde sesin artan önemine vurgu yapıyor. Birçok işi ard arda hatta bazen aynı anda yaptığımız günümüz koşullarında sesli içerik kişilere farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor. Yodiviki’yi Sesli İçerik Platformu, yaptıkları işi de “Sesli İçerik Tasarımı ve Üretimi” olarak tanımlıyor.

Türkiye’nin yakın bir geçmişte sesli kitap ile tanıştığına vurgu yapan Göksenin GökselYodiviki’yi sesli kitap değil, sesli içerik platformu olarak tanımladık çünkü “sesli içerik”, sesli kitapları da barındıran daha büyük bir evren. Yodiviki'de başka hiçbir yerde olmayacak ve özellikle dinlenmek üzere tasarlanıp üretilmiş sesli içerikler var. Her şeyi sesli hale getirebildiğimiz bir sistem geliştirdik. Yodiviki’de herhangi bir eserin yer alması için bir "roman" yazmış olmanız gerekmiyor. Hatta içeriğinin edebiyat türünde de olması şart değil. Araba tamiri kılavuzundan akademik makalelere, tiyatro oyunundan çizgi romana, radyo programından uzmanlık alanındaki seminerlere kadar her türde içeriğe açığız. Bizim işimiz dijital mecraya özel, özgün sesli içerik üretmek. Örneğin; çizgi romanlardan "radyo tiyatrosu" yapabiliyoruz” diyor.

İçerik Seçimi ve Üretiminde Profesyonel Bir Kadro Görev Alıyor

İçerik seçimi, hem yayıncılığı hem de sesli içerik üretim süreçlerini bilen “Yodiviki içerik editörleri” tarafından titizlikle yapılıyor. Kriter testinden geçen tüm içerikler; türü ne olursa olsun, en fazla 20 dakika uzunlukta hazırlanıyor. Daha uzun eserler 20'şer dakikalık parçalara bölünüyor. Böylece üyeler içerikleri parça parça da alabiliyor. Yodiviki burada da dünyadaki sesli kitap uygulamalarından farklılaşıyor.  Yodiviki kullanıcıları ilk bölümlerini dinleyip beğenmedikleri bir içeriğin tamamını satın almak ya da indirmek zorunda değil! Ayrıca tüm içerikler profesyonel seslendirme sanatçıları tarafından seslendiriliyor.

Öncelikli Hedefimiz; Türkçe İçerikleri Farklı Dillerde Dünyaya Açmak

Tüm dünyada 88 milyonun üzerinde kişinin Türkçe konuşması, Türkçe’yi dünyada en çok konuşulan dillerden biri yapıyor. Yodiviki’de içerik öncelikle ve ağırlıkla Türkçe seslendirilmiş eserler olacak” diyen Göksel “Zaman içinde diğer dillerde de içeriklere yer vereceğiz. Yodiviki’nin temel hedeflerinden biri bu coğrafyada üretilmiş Türkçe yazılı kültür ürünlerini farklı dillerde seslendirerek tüm dünyaya açmak olacak. Kültür içeriği üreten ama bu üretimlerini “kısır” endüstri kalıpları içinde meraklısına ulaştıramayan eser sahiplerinden besleniyoruz. Bu ihtiyacı, uzmanlık alanımız olan ‘sesli içeriğin gücü’ ile birleştirecek ve son derece dinamik bir yayın politikası izleyeceğiz.” dedi.

“Kurumlara da Bir Açılım Getirecek”

Büyük şehirlerde trafikte geçen zamanın ortalama iki saat olduğunu düşünürsek sadece bu bile Yodiviki’nin ne denli doğru bir proje olduğunu bize gösteriyor. Mobil olduğunuz her yerde; işten eve dönerken, otobüste, vapurda, evde yemek yaparken, çocuğunuzu uyuturken, haftasonu spor yaparken, her yerde artık size fayda sağlayacak, sizi dinlendirecek bir sesli içerik mutlaka var.

Dinlemenin, kişi ve toplumların birbirini anlaması için gerekli olan en önemli unsur olduğuna vurgu yapan Göksel, “Her geçen gün daralan bize yetmeyen zamanı teknolojiyi doğru ve yerinde kullanarak genişletmek elimizde. Yodiviki zamanı verimli kullanmamızı sağlayan ve bize katma değer sunan yeni bir platform. Bu platformun kişi ve kurumlar tarafından kısa bir zamanda sahiplenileceğine inanıyoruz. Kurumlar da Yodiviki içeriklerini çalışanlarının kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak adına son derece yetkin, ölçülebilir bir şekilde kullanabilir."

1 TL’den Başlayan Fiyatlara Eser Sahibi Olmak Mümkün

Yodiviki birbirinden farklı sesli içeriklerin bulunduğu bir online platform. Bu mecranın mobil ortamda sunulması üreten için de dinleyen için de önemli bir fırsat. 20 dakikalık içeriklerin erişim bedeli 0,99 TL ile 3 TL arasında. Yodiviki uygulamasında Anne-Baba-Çocuk, İş Dünyası, Sivil Toplum, Kişisel Gelişim, Sağlıklı Yaşam, Sanat, Mesleki Gelişim gibi ana kategoriler altında pek çok ilgi çekici sesli eser yer alıyor.

Yodiviki uygulaması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz  www.yodiviki.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi teknoloji ve internet sektöründe faaliyet gösteren girişimciler ve teknoloji tutkunları başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor