Mucit Türk Doktor ‘Nano Bor’ Teknolojisiyle Isıtıcı Üretti!

Türkiye’nin en önemli stratejik madeni bor, Estove Isıtıcı'da nano teknolojiyle buluştu. Türkiye’nin öncü Ar-Ge Kuruluşu Enover Enerji ve Isı Sist. A.Ş, ısıtma-soğutmada, çok tasarruf ve ciddi verim artışı sağlayacak araştırmaların ilk ürünü, Estove Isıtıcı'yı satışa sundu. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin en önemli stratejik madeni bor, Estove Isıtıcı'da nano teknolojiyle buluştu. Türkiye’nin öncü Ar-Ge Kuruluşu Enover Enerji ve Isı Sist. A.Ş, ısıtma-soğutmada, çok tasarruf ve ciddi verim artışı sağlayacak araştırmaların ilk ürünü, Estove Isıtıcı'yı satışa sundu.

İlk etapta 15 bin adet üretilen ısıtıcıların 5 bini tüm Türkiye’ye yayılmış 350 bayii aracılığıyla kısa sürede satıldı. Gelen talepler doğrultusunda üretim hedefi 25 bine çıkartıldı. 2015 için 100 bin, 2016 için ise 1 milyon satış hedefi kondu. İhracat hedefi ise yüzde 20 olarak belirlendi.

Son Tüketiciye Ulaşan İlk Ürün

Enover Enerji ve Isı Sist. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar: “Ülkemizin en önemli stratejik kaynağını ekonomiye kazandırdık. Bor madenini ısıtma ve soğutma, ısı geri kazanım, enerji santralleri, demir çelik sanayi ve ısı transferi kullanan tüm sanayi sektörlerinin stratejik değeri haline getirdik. Nano teknolojili bor ile ilk defa son tüketiciye hitap eden bir ürün geliştirilerek satışa sunuldu.” dedi.

Nano borlu teknolojisi sayesinde, ısıyı çok hızlı ve hemen hemen kayıpsız ileten, az enerjiyle homojen ısınma sağlayan Estove Isıtıcı ebat olarak da evlerde en çok ısıtmakta zorlanılan yatak odaları, mutfak ve çocuk odaları için de oldukça uygun. Çok az elektrikle istenen miktarda ısı üreten Estove, doğalgaz ve elektrik faturalarının kabardığı kış aylarında da ekonomik ısınmaya imkan sağlıyor. Estove, 2400 Watt ve 2800 Watt’lık iki seçenekle tüketiciye ulaşıyor.

Yüzde 53’e Varan Tasarruf Sağlıyor

Uluslararası saygın üniversiteler ile birlikte yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen Estove Isıtıcı’nın CE belgelendirilmesi iki ayrı uluslararası akredite kuruluş tarafından yapıldı. Test sonuçlarına göre her metrekare 100 Watt ile ısıtılıyor. Örnek olarak 149 metrekare bir alan 3 tane Estove Isıtıcı ile 21 derecede rahatça sabit tutulabiliyor. Ürün raporlara bakıldığında nfraredlere göre yüzde 53’e varan oranda daha tasarruflu.

Yatırım 30 Milyon Doları Bulacak

Türkiye’nin öncü Ar-Ge kuruluşu Enover A.Ş’nin hala devam eden ‘Proof of Concept’ çalışmalarından ilkini oluşturan Estove için bugüne kadar 5 Milyon dolar yatırım yapıldı. KOSGEB’e sunulan proje tamamlanarak başarı belgesi alındı. 2015’de yatırım toplamı 10 milyon doları, 2016’da ise 30 milyon doları bulacak.

Malik Çağlar sözlerine son olarak şunları ilave etti: “Nano bor teknolojileri sayesinde zaman, işçilik ve üretim maliyetlerinden tasarruf sağladık. Estove ısıtıcı projesinin başarılı sonuçları ile sanayicimize, ısıtma ve soğutma sektörlerinde ne üretirse üretsin, üretim maliyetlerini çok azaltıp, verimliliğini çok artıracağını ispatladık. Ekonomimize bor ile elde edilebilecek katma değerli ürünlerin önemini gösterdik. Gelirinin büyük bir bölümünü enerji ithalatına ayırmak zorunda kalan Türkiye için enerji verimliliğine dikkat çekmiş olduk. Enerji verimliliğinde çok ciddi bir kazanım sağladık.”

Patent Dünyası kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorumlar

Ahmet Yıldırım
Ahmet Yıldırım
Gururluyuz. İnşallah ihracat hedeflerini tutturur Malik Bey.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor