Ünlü Yabancı Markaların Bilinmeyen İlginç Hikayeleri

Hepimizin bildiği yabancı büyük markaların hangi isimlerle markalaşmayı başardıklarını merak ediyormusunuz? Detaylar haberimizde..

Hepimizin bildiği yabancı büyük markaların hangi isimlerle markalaşmayı başardıklarını merak ediyormusunuz? Bu haberimizde birbirinden ünlü yabancı markaların isimlerini nereden aldıklarına değineceğiz.

1. ADİDAS

Spor ürünleri üreticisi Adidas, ismini kurucusu Adolf Dassler’ın takma adı ‘Adi’ ve soyadının ilk 3 harfinin birleşiminden alıyormuş.

2. ADOBE

Grafik yazılımlarıyla endüstrinin en önde gelen firmalarından birisi olan Adobe, ismini kurucusu John Warnock’un evinin arkasındaki Adobe Koyu'ndan alıyormuş.

3. AMAZON

Jeff Bezos sanal alışveriş şirketinin isminin alfabetik sırada önde çıkması için A harfiyle başlamasını istemiş. Sözlükte isim ararken dünyanın en büyük nehri kabul edilen Amazon’da karar kılmış çünkü şirketinin de bir gün o kadar büyük olmasını istiyormuş.

4. AUDİ

Almanya'nın en önemli otomobil firmalarından olan Audi'nin kurucusu August Horch’un ismi latincede ‘dinle’ anlamına geliyormuş. Ancak Horch bu ismi başka bir araba şirketine vermiş. Semboldeki 4 daire araba şirtetlerinin birliğini gösteriyormuş: AUDI ve DKW, HORCH ve Wanderer.

 

5. CANON

Adını şirketin ürettiği ilk kamera olan 'The Kwanon'dan alıyormuş. 1935’te dünyaca tanınabilmesi için ismi 'Canon' olarak değiştirilmiş.

6. Coca Cola

İçecek firması Coca Cola ismini karışımını tatlandıran ‘Coca’ yaprakları ve ‘Kola’ fıstığından alıyormuş. Kurucusu John S. Pemberton logonun daha iyi gözükmesi için Kola’daki K’yi C’ye çevirmiş.

7. ebay

'Echo Bay Technology Group' adlı şirket alan adı olarak echobay.com kullanmak istemiş ancak bu alan adı başka şirketler tarafından daha önceden alınmış. Şirket, ikinci seçenek olarak ismini kısaltmış ve ortaya 'ebay' çıkmış.

8. Volkswagen

Almanlar'ın önde gelen otomobil markalarından Volkswagen, Almanca'da 'halkın arabası' anlamına geliyormuş.

9. IBM

Bilgisayar devi 'IBM'in açılımı 'International Bussiness Machines' yani Uluslararası İş Makineleri.

10. IKEA

'IKEA' farklı harflerin birleşmesi ile oluşmuş. 'IK' harfleri kurucu Ingvar Kamprad’ın isim ve soyisminden 'EA' ise büyüdüğü köy Elmtaryd Agunnaryd’ın baş harflerinden geliyormuş.

11. Intel

Dünyanın en önemli teknoloji şirketi ve işlemci üreticilerinden 'intel' ismini ‘Integrated Electronics’in kısaltılmış halinden alıyormuş.

12. Lego

Oyuncak üreticisi 'Lego'nun ismi Danimarkacada ‘iyi oyna’ anlamına gelen ‘legt godt’ deyişinin birleşiminden geliyormuş. Lego latincede de ‘birleştiriyorum’ anlamına geliyormuş. Ancak şirketin kurucuları bunun tesadüf olduğunu söylüyormuş.

13. Nike

Dünyanın önde gelen spor ürünleri üreticisi 'Nike'nin ismi, Yunan mitolojisinden zafer tanrıçası ‘Nikea’ dan geliyormuş. Markanın işareti tanrıçanın uçuşunu sembolize ediyormuş. Türkiye’de çinileriyle ünlü İznik kentinin de eski ismi 'Nikea'ymış.

14. Nikon

Japonya'nın önde gelen fotoğraf makinesi ve aksesuarı üreticisi 'Nikon'un ismi Japon optiği anlamına gelen ‘Nippon Kogaku’nun kısaltılmasından geliyormuş.

15. Nintendou

Şirketin Japonca adı 'Nintendou’daki ‘Nin’ bırakılmış ‘tendou’ ise cennet anlamına geliyormuş.

16. Nissan

Şirketin eski ismi Nippon Sangyo'nun kısaltılmış haliymiş.

17. Nokia

Fin asıllı cep telefonu üreticisi İsmini Finlandiya'daki Nokia şehrinden almış.

18. Pepsi

Dünyaca ünlü içecek markası ismini sindirimi kolaylaştırıcı enzim olan 'Pepsin'den almış.

19. Reebok

Spor ürünleri üreticisi Reebok'ın ismi Afrikalıların bir tür Afrika anitlopuna 'Rhebok' demesinden esinlenerek konulmuş.

20. SAAB

Bir zamanların sağlamlığıyla ünlü otomobil firması Saab, ismini 'İsveç Havacılık Şirketi'nden (Senska Aeroplan Aktiebolaget ) almış.

21. SEGA

Video oyunu devi 'Sega'nın ismi aslında bir Amerikalı olan Marty Bromley tarafından kurulan Service Games of Japan'in kısaltmasıymış.

22. Sharp

Elektronik devi Sharp ismini kurucularından birisinin ilk icadı olan 'her daim keskin mekanik kurşun kalem'den (the ever-sharp mechanical pencil) almış.

23. Skype

İnternet üzerinden sesli ve görüntülü iletişime olanak sağlayan en önemli şirketlerden birisi olan Skype için ilk isim olarak SKY-PEER-TO-PEER düşünülmüş, daha sonra SKYPER ve en son SKYPE’ta karar kılınmış.

24. Sony

Elektronik devi Sony'nin ismi Latince ses (sonus) ve ingilizce 'evlat' (sonny) anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşuyormuş.

25. Starbucks

Kahve zinciri Starbucks ismini Herman Melville'in ünlü romanı Moby-Dick'teki 'starbuck' isimli karakterden esinlenerek almış.

26. Verizon

ABD menşeli telekomünikasyon şirketi ismini Latince 'gerçek' (veritas) ve 'ufuk' (horizon) kelimelerinin birleşiminden almış.

27. Virgin

Virgin Şirketler grubunun sahibi ve kurucusu Richard Branson ve ortağı, iş hayatına ilk atıldıklarında, "biz de iş hayatında bakire (virgin)" sayılırız diyerek firmanın bugünkü ismini bulmuş.

 

28. Vodafone

İngiliz asılı cep telefonu ve mobil iletişim şirketi ismini İngilizce ses (voice), veri (data), ve telefon (telephone) kelimelerinden almış.

29. Walmart

Dünyanın en büyük perakende zincirlerinden Walmart, adını kurucusu Sam Walton'dan almış.

30. Wendy's

Fast-food zinciri Wendy's ismini, kurucusu Dave Thomas'ın kızı Melinda'nın lakabından almış.

Yazar Yorumu: Markaların isimlerinin anlamlarını ve bu kısa doğuş hikayelerini okuduğunuzda; isminizin yaptığınız işle örtüşmesinin aslında isim ararken yeterli olduğunu sizde göreceksiniz. Marka isminizin yaptığınız işe ters düşmemesi veya olumsuz bir algıya sahip olmaması yeterli. Yani günlerce aylarca marka isim bulmakla zaman kaybetmek yerine; işinizi yansıtan en sade ismi bulmanız kafî. Zaten işinize hakimseniz bunda hiç zorlanmayacaksınızdır.

Markalaşma sürecinde isim tercihi o kadar küçük bir adım ki; asıl süreç bundan sonra başlıyor. Çünkü marka değerinizin oluşmasında ismin etkisi devede kulak gibidir. Asıl mesele; isim seçimi değil sizin işinize, ürünlerinize ve verdiğiniz hizmetlere nasıl odaklandığınız, satış öncesinde satış esnasında ve satış sonrasında müşterilerinize nasıl deneyimler yaşattığınızdır.

Markalaşmayı başarmış yerli markalarımızı ve bu markaların isimlerini nereden aldıklarını merak eden okurlarımız ilgili haberimizi okuyabilirler.

Haber7 kaynaklı derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor