Daha Çok Yerli Patent İçin "Teknoloji Transfer Platformu" Hayata Geçti!

"Teknoloji Transfer Platformu" hayata geçti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan; "Teknoloji Transfer Platformu buluş sahibi ile girişimciyi, sorunu olanla çözüm bulanı, fikri olanla fikir arayanı bir araya getirerek muazzam bir sinerji oluşturacak." şeklinde konuştu. Detaylar

Daha çok yerli patent için "Teknoloji Transfer Platformu" hayata geçti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan konuya dair; "Teknoloji Transfer Platformu buluş sahibi ile girişimciyi, sorunu olanla çözüm bulanı, fikri olanla fikir arayanı bir araya getirerek muazzam bir sinerji oluşturacak." şeklinde konuştu.

Aslan, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Konferans Salonunda düzenlenen TPE Teknoloji Transfer Platformu tanıtım toplantısında, ülkenin sınai mülkiyet altyapısına önemli katkılar sağlayacak platformun planlamasından hayata geçirilmesine kadar olan süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye'nin, son yıllarda teknoloji, marka, patent ve tasarım konularında önemli bir atak yaptığını belirten Aslan, son 4 yılda Avrupa'da en çok marka başvurusu yapılan ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.

Aslan, Türkiye'nin endüstriyel tasarım başvurularında ise 2013 yılında, Avrupa'da ilk üç ülkeden biri konumuna geldiğini hatırlatarak; "Tüm bu gelişmeler, Türkiye'nin sınai mülkiyet alanındaki potansiyelini harekete geçirmeye başladığını ve sanayicilerimizin sınai mülkiyetin önemini daha iyi kavradığını göstermektedir. Yine Bakanlığımızca uygulamaya aldığımız Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre tasarım yapan firmaların yapmayanlara göre daha yüksek faaliyet karlılık oranlarında çalıştıkları görülmektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin artık özgün tasarım ve yeni buluş yapma kabiliyetini kazandığını dile getiren Aslan, bu kabiliyeti geliştirmek için Ar-Ge ve inovasyon alanında önemli destekler verdiklerini söyledi.

"Teknoloji ve Yenilik Politikaları, Bir Ülkenin Gelişimindeki En Önemli Etkenlerden"

Bir ülkenin kalkınması için üniversitelerde üretilen bilginin, teknolojiye ve üretime dönüşmesi gerektiğine dikkati çeken Aslan, bu nedenle kamu, üniversite ve sanayi arasındaki sinerjiyi artıracak, ortak bir dil ve anlayış çerçevesinde hareket edecek yapılar oluşturmayı stratejik bir hedef olarak gördüklerini bildirdi.

Ersan Aslan, teknoloji ve yenilik politikalarının, bir ülkenin gelişimindeki en önemli etkenler olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"1983-2004 yılları arasındaki 20 yıllık süreçte toplam 9 kez toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, 2004-2015 yılları arasında 19 kez toplandı. Bugün açılışını yaptığımız Teknoloji Transfer Platformu da Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunda almış olduğumuz kararların çıktılarından biridir. Teknoloji Transfer Platformu, buluş sahibi ile girişimciyi, sorunu olanla çözüm bulanı, fikri olanla fikir arayanı bir araya getirerek muazzam bir sinerji oluşturacak. Bu platform ile teknoloji transferi alanındaki yerli ve yabancı birçok kaynağa ulaşmak mümkün olacak. Ayrıca ülkemizde yapılan buluş ve tasarımların başarı hikayelerine yer vereceğiz. Buluş ve tasarım sahipleri, lisans veya devir vermek istedikleri teknolojilere ait ilanları da burada yayınlayabilecek. Paydaşlar, sınai mülkiyet alanında çalışan kişilerin bilgilerine rahatça ulaşabilecek. Sınai mülkiyet haklarının ticarileşmesiyle ilgili veriler başta olmak üzere, teknoloji transferiyle ilgili her türlü veriyi de bu platformda paylaşacağız."

Platformun, henüz çok yeni açılmasına rağmen halihazırda 600'ün üzerinde lisanslanma teklifinde bulunulan patent, faydalı model ve tasarımı içerdiğini aktaran Aslan, geçmişte TPE'nin resmi bültenlerinde yayımlanan lisans verme tekliflerinin, bu platforma yüklenerek, adeta "küflü raflardan" indirildiğini ifade etti.

Aslan, kendi kaderleriyle baş başa bırakılan bu buluş ve tasarımların, Teknoloji Transfer Platformuyla yeniden hayat bulacağını sözlerine ekledi.

"Ekonomik Kalkınmada Etkin İşleyen Sınai Mülkiyet Sistemlerinin Önemli Rolü Var"

TPE Başkanı Habip Asan da ülkelerin ekonomik kalkınmalarında, etkin işleyen sınai mülkiyet sistemlerinin çok önemli rolü bulunduğuna işaret etti. Buna karşın, ticarileşme zinciri işlemeyen bir sınai mülkiyet sisteminin, bir noktadan sonra tıkanması ve işlevsiz hale gelmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Asan, bu alanda son dönemde elde edilen başarıların, ekonomik faydaya dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Üniversite ve sanayinin, ulusal değer zinciri içerisinde büyük önem taşıdıklarını ama misyonları ve çalışma alışkanlıkları bakımından tümüyle farklılık gösterdiklerini anlatan Asan, şöyle konuştu:

"Bu aykırılıklardan dolayı, iki taraf arasında işbirliğini oluşturmak oldukça zordur. İşbirliği için gerekli ortamların oluşturulması, tarafların bir araya getirilerek aynı dili konuşmalarını sağlamak, büyük çabalar ve uzun süreçler gerektirebilmektedir ancak, bu sürecin oluşumu ve gelişimi sadece iki tarafın kapalı etkileşimine bırakılırsa süreç ya başarısız olmakta ya da oldukça uzun bir zaman almaktadır. Tarafların bu zorlu süreci başarılı bir şekilde atlatarak birbirleri ile çalışma alışkanlığı kazanabilmeleri için yapılacak en etkin çözüm, tarafları buluşturan ara yüzler oluşturmaktadır.

Teknoloji Transfer Platformu bu düşüncenin ürünü olan bir arayüzdür. Dünyada ve ülkemizde buluşların alınıp satılabildiği ara yüzler olmasına karşın, Teknoloji Transfer Platformu, Türk Patent Enstitüsünün veri tabanıyla tam entegre bir şekilde hizmet sunacağından oldukça farklı bir konumda yer almaktadır. Geniş bir paydaş yelpazesine sahip olan Türk Patent Enstitüsü, bu paydaşlarının da katkıları ve destekleriyle Teknoloji Transfer Platformunu etkin bir şekilde işletecektir."

Teknoloji Transfer Platformu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.teknolojitransferi.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi buluş ve tasarım sahipleri ile girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor