Dünya'nın Gelişmekte Olan Ekonomileri Arasında Kapsamlı Büyüme Lideriyiz!

MasterCard Kapsamlı Büyüme Merkezi, Türkiye dâhil 60 gelişen pazarı kapsamlı büyüme potansiyellerine göre değerlendiren raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye, tüm dünyada gelişmekte olan ekonomiler arasında lider konumunda. Detaylar haberimizde..

MasterCard Kapsamlı Büyüme Merkezi, gelişen ekonomilerin gelecek potansiyelini değerlendirmek için yürüttüğü araştırma sonuçlarını yayımladı. MasterCard Global Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Yuwa Hedrick Wong’un önderliğinde hazırlanan “Gelişmekte Olan Pazarlarda Kapsamlı Büyüme Endeksi” raporuna göre gelişmekte olan ülkelerde büyüme; tüketim gücünün artmasına ve piyasa güveni yüksek orta sınıfın genişlemesine yol açıyor.

Gelişmekte olan pazarlar için kapsamlı büyüme, sürdürülebilir şekilde ve zenginleşerek büyümeye devam etmenin en önemli kriteri olarak gösteriliyor.

Türkiye, dünyada 60 gelişmekte olan pazar içinde 60,6 puanla en yüksek kapsamlı büyüme endeks skoruna sahip bulundu. Raporda gelişmekte olan pazarlar, kapsamlı büyüme bakımından 10 gelişmiş ekonomi ile karşılaştırıldı. Gelişmiş ülkelerin ortalama puanı 76 olarak belirlenirken, Türkiye’nin arkasından Avrupa’da ikinci sıradaki Romanya’nın puanı 52,7, Bulgaristan’ın ise 50,3 olarak hesaplandı. Diğer bölgelerin kapsamlı büyüme endeksi liderleri Asya’da Malezya, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde Lübnan, Latin Amerika’da Arjantin ve Sahra altı Afrika’da Botsvana olarak belirlendi.

Küresel sıralamada ilk iki sırada yer alan Türkiye (60,6) ve Malezya’nın (60,5) durumu gelişmiş ülkelerin ortalama kapsamlı büyüme endeksi puanı olan 76’dan çok uzak değil. Türkiye’nin gelecekte daha yüksek ve güçlü bir kapsamlı büyüme ivmesi kazanacağı öngörüsü raporda vurgulandı.

Kapsamlı Büyüme Endeksi, gelişmekte olan ülkelerdeki mevcut koşullar ve potansiyel koşullar birlikte ele alınarak hesaplandı. Mevcut koşullar, bugüne kadar elde edilen büyümeyi, potansiyel koşullarsa daha çok büyüme için ileriye dönük olasılıkları hesaba kattı. Endeksi oluşturan koşular hesaplanırken, ekonomik fırsatlara erişimde eşitlik, istihdam ve verimlilik, yönetim, orta sınıf yüzdesi ve yerel kişibaşı GSYIH büyümesi gibi 19 ana gösterge ve beş alt gösterge değerlendirildi.

MasterCard GuneyDoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney: ”Büyük kurumlar kadar küçük girişimcilerin de yararlanabildiği, gelişen ekonominin meyvelerini adilce dağıtan bir model olan kapsamlı büyüme, gelir dağılımını iyileştiriyor, fırsat eşitliği yaratıyor, dış ticaret hacmini artırıyor ve kayıt dışı ekonominin daralmasına imkan tanıyor. Sosyal alanda yoksulluğun azalmasına, dinamik ve büyüyen bir orta sınıfın gelişimine zemin hazırlıyor. Bu özellikleriyle kapsamlı büyümenin, ülkemizin zorlu küresel ekonomik ortamda istikrarlı yükselişini sürdürmesi ve gelişmiş pazarlara yaklaşması için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Gelişmekte Olan Pazarlarda Kapsamlı Büyüme Endeksiraporu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz buradaki belgeyi okuyabilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor