Türkiye Savunma Sanayi Liginde 1 Basamak Daha Yükseldi!

Türkiye, dünya savunma sanayi ihracatı liginde bir basamak daha yükseldi. Henüz genç olmasına rağmen 16'ncılığa ulaşan ve yüzde 0.5 pay alan Türkiye ile gelişmekte olan ülkelerin toplamdaki oranı da artıyor. Detaylar haberimizde..

Dünya savunma sanayi ihracatı alanında Türkiye 17'nci sıradan bir basamak daha yukarı çıkarak 16'ncılığa ulaştı. 2010-2014 yılları arasını kapsayan Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü SIPRI'nin raporuna göre, Türkiye henüz dünya ölçeğinde yüzde 0.5'lik paya sahip olsa da büyüme hızında en iyi performans gösterenlerden.

Gelişenlerin Payı Artıyor

Savunma sanayi alanında yüzde 50-60 arasında yerlilik oranına ulaşan Türkiye için SIPRI uzmanları Norveç ve Güney Afrika'nın statüsüne ulaşıldığını belirtiyor. SIPRI'nin geçtiğimiz yıl başlattığı 'ihracat yapan gelişmekte olan ülkeler' kategorisinde kendine yer bulan Türkiye, 2015 için ihracat hedefini ise 2 milyar dolar olarak koydu. Aralarında Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Singapur ve Türkiye'nin olduğu gelişmekte olan ülkeler kategorisinin dünya silah ihracatından aldığı pay yüzde 3.6'ya çıktı. İlk 100 silah ihracatçısı firma arasında 69'unu hâlâ batılı ve gelişmiş devletler alsa da bu ülkelerin paylarında düşüş devam ediyor. 2012'de toplam silah ihracatının yüzde 85.3'ünü yapan gelişmiş ülkelerin rakamı yüzde 84.2'ye geriledi.

İthalatta Sıralama Yedi

SIPRI rakamlarına göre Türkiye BAE, Pakistan ve Avustralya gibi ülkelerin ardından yedinci sırada gelen Türkiye yüzde 3'lük payını korudu. Türkiye, silah ithalatının yüzde 58'ini ABD'den gerçekleştiriyor. ABD'yi yüzde 13 ile Güney Kore ve yüzde 8 ile İspanya izliyor.

Çin İhracatta Almanya'yı Solladı

Raporun en ilgi çekici ülkesi ise Çin. SIPRI'nın dünyanın en büyük silah ihracatçılarıyla ilgili raporunda, ilk üç sıraya ABD, Rusya ve Çin yerleşti. Raporda, Çin'in küresel silah pazarındaki payını 2005-2009 ile 2010- 2014 dönemlerinde yüzde 143 artırdı ve daha önce üçüncülüğe sahip olan Almanya'yı geride bıraktı. Fransa'nın aynı zaman dilimi içindeki silah ihracatı yüzde 27, Almanya'nınki ise yüzde 43 oranında düştü. 2005-2009 yılları arasında dünyada silah ihracatı hacminde artış oranı ise yüzde 16 oranında artış gösterdi.

Sabah kaynaklı haberimizi savunma sanayi sektöründe ithalat ve ihracatta faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor