BTSO: Türk Bilişim Sektörü Avrupa'ya Açılmak İstiyor!

Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Derneği Başkanı Osman Akın; "Avrupa pazarına açılıp, Avrupa'ya bir çıkış yolu, sonrasında dünyaya bir çıkış yolu bulmak istiyoruz" dedi. Detaylar haberimizde..

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bilişim Konseyi Başkanı da olan Osman Akın, BTSO'da düzenlenen, "Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin Bir Yatırım ve Ticaret Merkezi Olarak Sunduğu Fırsatlar" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, bilişim veya yazılımın, sadece bilişimcilerin meselesi değil, ülkenin milli meselesi olduğunu söyledi.

Akın, buna rağmen Türkiye'de bilişimin anlaşılamayan bir mesele olduğunu ifade ederek; "Dünyanın en büyük 5 markasından 4'ü bilişim markasıdır, bir içecek markası hariç diğer 5 markadan 4'ü bilişim sektöründedir. Apple bugün rekorlar kırıyor, 700 milyar dolarlık büyüklüğüyle. Fakat hala biz bu ülkede bilişim bakanlığının olmamasını konuşuyoruz. Bilişimin bir milli mesele olduğunu da hala anlayamıyoruz. Hala kilo ile ölçülen ürünlerin ihracatının önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu yüzden bilişimciler için yurt dışı pazarların bir çıkış kapısı olabileceğine dikkati çeken Akın, yazılım, bilişim sektörünün bugün "üretememe" diye bir sorununun olmadığını vurguladı.

Akın, bilişimin özellikle yazılım tarafının, büyük bir üretim potansiyeline sahip olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Biz dünyada üretilen her türlü teknolojiyi üretebilecek kapasiteye sahibiz. Hatta Bursa'da 18 ülkeye yazılım ihracatı yapan üyelerimiz var. Türkiye'de yurt dışından gelecek yazılımların önünü keserek, bu ülkeye her yıl milyonlarca dolar tasarruf sağlatan şirketlerimiz var. Bunların bazıları da Bursa merkezde ve Türkiye çapında iş yapan şirketler ama ne yazık ki biz bu ürünleri istediğimiz ölçekte satamıyoruz. Yurt dışından gelen bir yazılımın ancak onda biri fiyatına ürünlerimizi satabiliyoruz. Halbuki biz oraya gitsek, 2, 3 hatta 4 katına ürünlerimizi satar durumda olacağız. Avrupa pazarına açılıp, Avrupa'ya bir çıkış yolu, sonrasında dünyaya bir çıkış yolu bulmak istiyoruz."

"Sanal Alemde Çok Başarılı Olmuş Firmalar Var"

Bilişimin aynı zamanda dünyanın en katma değerli ürünü olduğuna işaret eden Akın, şunları kaydetti: "Bugün sanayi alanında bir kişilik istihdam için 80 bin dolar yatırım yapacaksınız, bunda da 50 bin dolar katma değer elde ediyorsunuz. Bilişimde ise 7 bin dolarlık yatırımla 35 bin dolarlık katma değer elde ediyorsunuz. Şimdi 10 bin metrekare fabrikası olan bir yer düşünün, bilişimde bunun karşılığı aşağı yukarı bin metrekare. İçinde 500 işçisi olan bir fabrika düşünün, bilişimde bunun karşılığı aşağı yukarı 100 kişi ya da 60-70 kişi diyebilirim. Hatta ölçekleri büyüttüğünüz zaman 10 binlerce insanın çalışarak ürettiği katma değerleri, bilişimde sadece yüzlerce insanla üretebilirsiniz. Bunun dünyada örneği Microsoft, Google gibi firmalar. Ama Türkiye'de 'sahibinden.com', 'hepsiburada.com' gibi şu anda sanal alemde çok başarılı olmuş firmalar var."

Düsseldorf, Köln ve Essen şehirlerinin de içinde bulunduğu Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin Ekonomik Kalkınma Ajansı (NRW.INVEST) Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya da "Avrupa Pazarlarına Çıkış Kapısı: Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti" başlıklı sunum yaptı. Toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da katıldı.

BTSO hakkında detaylı bilgi için www.btso.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi bilişim sektöründe faal okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor