E-posta Pazarlaması, Müşteri Zekası İle Yeniden Tanımlanıyor!

Müşteri zekası (customer intelligence) ile ilgili bilgi veren optivo Uluslararası Direktörü Jens Fischler, bu yeni kavram sayesinde e-posta pazarlamasının çok daha etkili bir boyuta taşındığını söyledi. Detaylar haberimizde..

Müşteri zekası (customer intelligence) ile ilgili bilgi veren optivo Uluslararası Direktörü Jens Fischler, bu yeni kavram sayesinde e-posta pazarlamasının çok daha etkili bir boyuta taşındığını söyledi. Fischler, müşteri zekasının, başarılı bir e-posta pazarlaması için mutlaka yapılması gereken segmentasyonda çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

E-posta pazarlama şirketi optivo’nun Uluslararası Direktörü Jens Fischler, e-posta pazarlama alanında yeni bir kavram olan müşteri zekası (customer intelligence) ile ilgili bilgi verdi. Fischler, müşteri zekası sayesinde, e-posta pazarlama faaliyetinin başarıya ulaşması için gerekli olan segmentasyonun tam anlamıyla sağlanabildiğine, böylece müşteri ilişkilerinde sürdürülebilir ilişkiler kurulabildiğine dikkat çekti.

“Başarılı e-posta pazarlaması, mevcut verinin kalitesine ve analizine dayanıyor.” diye konuşan Jens Fischler, “Bu, e-posta kanalı kadar, diğer kaynaklardan elde edilen verilerle de ilgili. Silo mantığı ile çalışmak artık geride kaldı. Günümüzde pazarlama departmanları, online mağaza, sosyal medya ve web analizi gibi birçok farklı kaynaktan elde edilen verilere sahipler. Bu verinin nasıl anlamlı bir şekilde ‘tercüme edileceği’ ve hedefler doğrultusunda kullanılacağı, büyük verinin kendisinden daha önemli bir hale geliyor.” dedi.

Müşteri Zekası Neler Başarabilir?

Müşteri zekası sayesinde şirketlerin müşterilerini daha yakından tanıma ve daha iyi anlama fırsatını elde ettiklerini vurgulayan Fischler, “Bu da müşterilerin bireysel olarak adreslenmesini ve beklentilerinin bireysel olarak karşılanmasını beraberinde getiriyor.” dedi ve müşteri zekasının e-posta pazarlamaya sağladığı başlıca avantajları şu şekilde sıraladı:

1- Mutlu müşteriler

"Daha önce gerçekleştirilen kampanyalara ilişkin tüm ayrıntılara sahip olmak, müşterilerle gelecekte kurulacak iletişimin kişiye özel olmasını sağlar. Ek olarak, önceki satın almalar gibi müşteri verisine gerçek zamanlı erişim, müşterinin beklentilerinin daha efektif biçimde gerçeğe dönüştürülmesine yardımcı olur. İyi ayrıştırılan veri sayesinde, e-postalar kişilerin beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik tam olarak düzenlenebilir; doğru kampanya bilgisi, doğru alıcıya, doğru zamanda ulaştırılır."

2- Daha verimli

"Müşteri zekasının kullandığı basit sorgu tasarımları, uzun Excel listelerinin ya da dahili BT kaynaklarının kullanılmasına gerek bırakmıyor. Önceden hazırlanmış değerlendirme seçenekleri sayesinde, raporlar da verimliliği artıracak şekilde kişiye özel ve hedeflenmiş olarak hazırlanabiliyor."

3- Maliyetleri düşürüyor

"Modern şirketlerin yüksek beklentilerini karşılamak üzere geliştirilen üst düzey bir e-posta pazarlama yazılımının parçası olarak müşteri zekası, ayrıntılı analizlerde de ek maliyetleri azaltıyor. Karmaşık analizler için zaman harcamak yerine, tamamen kampanya konseptine odaklanmak mümkün oluyor."

4- Daha yüksek geri dönüş

"Müşteri beklentilerinin daha iyi adreslenmesi, satışlarda artışı da beraberinde getirir. Müşteri zekası sayesinde, müşterilere iletilen teklifler kendileri ile daha ilgili olurken, sağlanan bilgi de daha ayrıntılı oluyor. Böylece e-posta pazarlaması için yapılan yatırımın geri dönüşü de yükseliyor."

5- Segmentasyon her şeydir

"Müşteri zekası, öncelikle toplanan verilerin hedeflenmiş aksiyonlara dönüştürülmesinde kullanılmalı. Bunun için de e-posta pazarlama yazılımı içindeki tüm müşteri aktivitelerinin ve gereksinimlerinin düzenli olarak incelenmesi gerekir. Profesyonel sistemler, demografik, davranışsal ve işlem tabanlı müşteri bilgisini sürekli olarak işlerler. Böylece yeni segmentler oluşturulması sağlanır. İyi bir segmentasyon sayesinde, hedef müşterilere ilişkin bilgiler ham veri yığını içinden kolaylıkla çekilebilir."

6- Müşterinin ilgisini farklı yöne çekmek

"Müşteri zekası sayesinde, müşteri ilişkilerini yönlendirmek de kolaylaşır. Örneğin, konuya ilgi göstermeyen ya da aktif olmayan müşteriler, tanımlanabilir ve hedef bir segmentasyon içine alınabilir. Müşteriler, mevcut statüleri, aksiyonları ve tercihlerine göre önceden tanımlanan segmentlere yerleştirilerek sınıflandırılabilir."

7- Veri havuzlarının entegrasyonu

"Başarılı bir müşteri zekası için, çeşitli kaynaklardan elde edilen verinin entegre edilmesi ön koşuldur. CRM, web analizi ya da mağaza sistemleri de e-posta iletişiminde kullanılabilir. Bu, müşterilerin adreslenmesinde bütünsel bir yaklaşıma olanak tanır. Farklı kaynaklar arasındaki takasın karşılıklı olması, adreslemenin de sürekli bir dönüşüm içinde olmasını sağlar ve e-posta pazarlama her zaman doğru bir konumlandırma üzerinde çalışır."

Haberimizi pazarlama sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor