Girişimciler, Helal Expo Fuarı Bu Yıl 22 Ekim'de Başlıyor!

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) öncülüğünde bu sene altıncısı Discover Events organizasyonuyla düzenlenecek olan Helal Expo Fuarı, Dünya Helal Konseyi'ni de ağırlayacak. Detaylar haberimizde..

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) öncülüğünde bu sene altıncısı Discover Events organizasyonuyla düzenlenecek olan Helal Expo Fuarı, Dünya Helal Konseyi'ni de ağırlayacak. 

Kongre, sempozyum, çalıştay ve şuralarla birlikte ulusal ve uluslararası gıda profesyonellerini bir araya getirecek fuarla eş zamanlı olarak Helal Gıda Zirvesi, KOBİ Zirvesi, Tüm Expo Fuarı ve Tüm İnovasyon Teknolojileri Fuarı düzenlenecek.

GİMDES öncülüğünde bu sene 6.sı düzenlenecek olan Helal Expo Fuarı, Discover Events ile 22-25 Ekim 2015 tarihinde ICC (İstanbul Kongre Merkezi)'inde gerçekleştirilecek. 6. Helal Expo Fuarı ile eş zamanlı olarak Tıp & Ecza ve Fıkıh çalıştayları da 24 Ekim 2015’de yapılacak.

Dünya’da çığ gibi büyüyerek dev bir ekonomik Pazar oluşturan helal sektörü, ülkemizdeki gelişimini de hızla sürdürmekte. Helal olduğu kadar sağlıklı ürünlerin tüketilmesi noktasında bilinç oluşturulması amacıyla GİMDES’in desteği ile projelendirilen 6. Helal Expo Fuarı, sektör aktörlerinin bu dev pazarda hak ettiği yeri almasını hedeflemekte.

Fuara katılan firmalar dünya genelinde 2 milyara ulaşan tüketici kitlesine sahip bu helal pazarda son derece önemli stratejileri geliştirme imkânı bulacaklardır.

Helal sertifikalı ürün üreticilerinin ülkemizdeki "Helal" ile ilgili tek platform olan 6. Helal Expo Fuarı'na katılarak, amaçladıkları ticari beklentileri de göz önünde tutarak pazarlama ve tanıtım çalışmalarını, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Uzak Doğu ve Amerika’da aktif olarak sürdürüyor.

Fuara çeşitli ülkelerden gıda, içecek, ilaç, lojistik, katering, kozmetik, medikal ürün, temizlik ve hijyen malzemeleri, İslami tekstil, tesettür giyim ve hac malzemeleri alanında 200’den fazla markanın katılması beklenmekte.

Helal ve Tayyib ürün sektöründe 4 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan Türk ekonomisi, hedefini daha da yukarı çekebilir. Özel sektör aracılığıyla yapılan üretim ve ihracat konusunda 2023 yılı için büyük hedefler planlanabilir.

GİMDES yetkililerince, 2023 yılına kadar helal ürün üretimi ve ihracatını yapacak firma sayısının toplam firma sayısının %70’ine ulaşması hedefleniyor. Halen 4 milyar dolar civarında olan helal gıda ihracat rakamlarının ise 15 milyar dolara yükselebileceği hedeflenmekte.

Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, gıdadan giyime, ilaçtan turizme geniş bir sektörü barındıran helal pazarının dünyadaki büyüklüğünün 860 milyar doları aştığını belirterek, 2 milyar müslümanın yaşadığı dünyada bu hacmin gelecek 10 yılda 2 trilyon doları bulmasının beklendiğini ifade etti.

Türkiye'de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarının her yıl yüzde 100 büyüdüğüne işaret eden Ete, iç pazarın bu yıl yaklaşık 30 milyar doları bulacağını, ihracat tarafında da hızlı büyüme yaşandığını aktardı.

Yunus Ete, "Türkiye'de toplam gıda ihracatının yüzde 30'unu helal sertifikalı ürünler oluşturuyor. Gıda ihracatı her yıl yüzde 10 büyürken helal sertifikalı ürünlerin ihracatı yüzde 70 artıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte gıda ihracatında helal sertifikalı ürünlerin payının yüzde 70'i bulacağı öngörülüyor." dedi.

Helal sertifikası alan şirketlerin satışlarının ikiye katlandığına dikkati çeken Ete, helal sertifikalı ürünlerde rantın önüne geçmek için sertifikayı verenlerin de denetlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu amaçla Dünya Helal Konseyi'nin kurulduğunu anlatan Ete, şunları kaydetti:

"Bu konsey sertifika veren tüm dernek, kurum ve kuruluşları denetliyor. Bunun için konseyin üyeliğe kabul onayı vermesi gerekiyor. Türkiye'de 'Dünya Helal Konseyi'ne sadece GİMDES üye. Dünya Helal Konseyi'ni 22-25 Ekim'de gerçekleştireceğimiz Helal Expo Fuarı'na getirmeye hazırlanıyoruz. Türkiye'de helal gıda ihracatı hızla yükseliyor. Ancak Endonezya, Malezya gibi ülkeler sadece Dünya Helal Konseyi'ne akredite olmuş kurumların sertifikasını kabul ediyorlar. Bu nedenle zirve büyük önem arz ediyor."

Unutmayın, 6. Helal Expo Fuarı, 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında ICC (İstanbul Kongre Merkezi)'inde gerçekleştirilecek.

6. Helal Expo Fuarı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.helalexpo.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Derleme haberimizi Gıda sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimiz, KOBİ'lerimiz ve yatırımcılarımız başta  olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor