Enerji Piyasasındaki Perakende Satış Sözleşmelerine Standart Geldi!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'i yürürlükten kaldırarak, bundan sonra kullanılacak "Perakende Satış Sözleşmesi" standartını belirledi. Detaylar haberimizde..

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasasında Perakende Satış Sözleşmesi Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'i yürürlükten kaldırarak, bundan sonra kullanılacak "Perakende Satış Sözleşmesi" standartını belirledi.

Konuyla ilgili Tebliğ ve Kurul Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, elektrik piyasasındaki perakende satış sözleşmeleri artık, 31 Temmuz 2003 tarihli tebliğe göre değil, EPDK'nın 6 Ağustos 2015 tarihli Kurul toplantısında Perakende Satış Sözleşmesi olarak belirlediği sözleşme standardına göre yapılacak.

Aboneye elektrik enerjisi, kapasite temini ve hizmet verilmesinde taraflarca uyulması gereken yükümlülükler ile ilgili mevzuat ve gerekli şartlara uyulmaması halinde taraflara uygulanacak hüküm ve yaptırımları kapsayan sözleşme ile sayaç ve ölçüm sistemleri, tüketim dönemleri, tüketimin hesaplanması ile faturalandırma ve ödeme işlemlerinin ayrıntıları belirlendi.

Elektrik Tüketicilerine Kolaylık!

Elektrik tüketicileri gerekli şartları yerine getirdiği takdirde "elektrik kesme bildirimi" bir sonraki dönem faturasıyla yapılabilecek.

Elektrik tüketicileri geçmiş dönem borçları için 5 iş günü ödeme süresine uyar ve elektriğin kesileceğine ilişkin bilgilendirmeyi sağlarsa, kesme bildirimi bir sonraki dönem faturasıyla da yapılabilecek, böylece tüketiciler elektriği kendilerinden kaynaklanan nedenlerle de olsa kesilmeden daha uzun süre kullanabilecek. Bu sözleşme standardı ile dağıtım bölgeleri bazındaki farklı uygulamaların da önüne geçildi, tüketicilere EPDK’nın düzenlediği bir sözleşmeyi güvenle imzalama imkanı getirildi.

Dağıtıcı şirketlere abonelik sözleşmesinin feshedilebilmesi için, son kez 15 günlük süreyi içeren yazılı ihtarda bulunması zorunluluğu getirildi. Tüketicilerin sözleşmelerinin feshedileceği konusunda son kez uyarılması sağlanarak, sözleşmelerin mümkün olduğunca ayakta kalmasının sağlandığı kaydedilen açıklamaya göre, tüketicilerin serbest tüketici olmaktan kaynaklanan tedarikçi seçme hakkını kullanması durumunda ise ilgili mevzuata göre yeni tedarikçiye geçişin gerçekleştiği tarihte, sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi, ilgili anlaşmadaki mali sonuçlar saklı kalmak şartıyla hüküm altına alındı.

AA kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor