EPİAŞ'tan Enerji Sektörü İçin Büyük Veri ve Analiz Platformu Girişimi

EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Savaş, enerji sektörünün tüm alanlarında ihtiyaçları göz önünde bulunduran devasa bir büyük veri ve analiz platformu kurmayı planladıklarını açıkladı. Detaylar haberimizde..

EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Savaş, enerji sektörünün tüm alanlarında ihtiyaçları göz önünde bulunduran devasa bir büyük veri ve analiz platformu kurmayı planladıklarını açıkladı.

Enerji Günlüğü tarafından SAS Institute'ün katkılarıyla düzenlenen "Enerjide Büyük Veri Fırsatları" konulu etkinlik, İstanbul Sait Halim Paşa Yalısı'nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Savaş, Türkiye'nin her geçen gün artan enerji tüketim talebine dikkat çekerek, dağıtımdan üretime, üretimden tedariğe kadar tüm alanlarda sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir veri ve analiz platformunu hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Savaş, "Stratejik karar verme süreçlerimizi destekleyen, altyapısı güçlü, ülkemizin diğer enerji piyasalarına entegrasyonunu kolaylaştıran büyük veri platformlarını sistemimize dahil etmek istiyoruz. Piyasa işletmecisi olarak sektörde, yenilikçi ve kapsamlı veri yönetim sistemlerinin teşvik edilmesi gerektiği inancındayız." dedi.

Veri ve Analiz Merkezi Kurulacak

Bu kapsamda EPDK’nın belirlediği üzere, EPİAŞ olarak Organize Toptan Elektrik piyasalarında şeffaflığın temin edilmesine yönelik olark bu yıl ilkini düzenleyecekleri Şeffaflık Çalıştayı'nda kamu ve özel sektörün yanı sıra, ilgili tüm dernek ve enerji danışmanlık şirketleriyle birlikte bir yol haritası oluşturacaklarını kaydeden Savaş, bu çalıştaydan aldıkları geri bildirimler çerçevesinde kuracakları veri ve analiz merkezi çalışmalarına da hız vereceklerini ifade etti.

Savaş, teknik altyapı çalışmalarını sürdürdükleri bu projenin, sektörde tüm tarafların karar alma süreçlerine pozitif katkı sağlayacağını düşündüğünü belirterek, bu merkez aracılığıyla tüm piyasa katılımcılarının ihtiyaç duydukları veriye daha hızlı ulaşmalarını temin etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Savaş ayrıca, EPİAŞ olarak şeffaflık ilkesi doğrultusunda hali hazırda Gün Öncesi ve Gün İçi piyasalarına ilişkin detaylı verileri yayımladıklarını ve verilere kurum web sitesinin Raporlama bölümünden erişilebileceğini de sözlerine ekledi.

Serbest Tüketici Sistemi Kurulmalı

Piyasada enerji fiyatlarının oluşumunu ve tüketim-üretim değerlerini etkileyen birçok iç ve dış faktör olduğunu ve bunları sadece sayaç verilerine bakarak bulmanın ve bir istatistik oluşturmanın oldukça zor ve yanıltıcı olduğunu vurgulayan Savaş, bunlara ek olarak ilerleyen dönemde yaklaşık 35 milyon elektrik müşterisinin serbest tüketici olmasıyla birlikte tedarikçisini seçeceği sistemin kurulması, bu kayıtların depolanması ve yönetilmesi de ayrı bir başlık olduğunu belirtti.

Savaş, "35 milyon ölçüm noktasının EPİAŞ tarafından kayıt altına alınması, ilişkilerinin tanımlanması ve güncellenmesine ilişkin yazılım ve donanım altyapı çalışmalarımızı hızlandırdık. Aylık tüketim verilerinin finansal işlemlere dönüştürülmesi, 2 yıllık geçmişe dönük itiraz ve düzeltmelerin yapılacağı sistemin tasarım çalışmalarını hızla sürdürüyoruz." dedi.

Veri Analitiği Hayati

Çoğunluğunu elektrik ve doğalgaz piyasasındaki şirketlerin üst düzey ve ilgili birim yöneticilerinin oluşturduğu geniş bir katılımcının hazır bulunduğu toplantıda, SAS Enerji Sektörü Direktörü Satyajit Dwivedi "Enerjide Büyük Veri Fırsatları" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Dwivedi, değişimin dört ana ayağı olduğuna değinerek, bunları üretim ve tüketimin kontrolü (Veri Analitiği), tüketici davranışlarını anlamak (Talep Tahminleme), üretim altyapısını güçlendirmek (Varlık Yönetimi) ve portföy bileşimini dengeleyerek riski en aza indirmek (ETRM) olarak sıraladı. Müşterilerin, varlıkların ve operasyonların yeniden örgütlenmesinde gerçekler temelinde alınacak hızlı kararların önemine değinen Dwivedi, tek bir ülkede teknik olmayan kayıpların bir yılda 12 milyar dolar olabildiğine dikkat çekerek doğruluk payı yüzde yüze yakın çalışmalarından örnekler sundu.

Etkinlikte Panel Gerçekleştirildi

Toplantının, Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara'nın yönetiminde gerçekleştirilen panel bölümünde, TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, ETD Başkanı Cem Aşık, SAS Institute Enerji Sektörü Direktörü Satyajit Dwivedi ve Enerjisa'dan Gül Erol'un sektörde büyük verinin önemine dair değerlendirmelerde bulundular.

EPİAŞ hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.epias.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor