Tescil Edin, Projenizi Koruyun, Desteklerden Faydalanın!

Yeni fikirlerle piyasaya çıkan girişimler, taklitçilere ya da fikir hırsızlarına karşı gereken önlemleri aldınız mı? Yada almanız gereken önlemleri biliyor musunuz? Bilmiyorsanız bu yazımıız tam size göre..

Günümüzde girişimciler mal veya hizmet üretimi yapmak için birçok riski göze alabiliyor. Fakat, bu durumu en iyi şekilde yönetebilme konusunda çoğu zaman yeterli olamıyorlar. Çok iyi fikirlerle girişimlerini piyasaya sunmak isteyen fikir sahipleri kimi zaman maddi açıdan kimi zamanda nasıl ilerlemeleri gerektiğini bilmedikleri için süreç içerisinde sorunlar yaşıyorlar.

Girişimlerin Başarısız Olmalarının Temel Sebepleri

  1. Projelerin Taklit Edilmesi ve Sonrasında Yatırımcı Desteğinin Alınamaması
  2. Maddi Yetersizlik

Yeni mal veya hizmet üreten girişimcilerin projelerini koruma altına almaları gerektiğini unutmamaları gerekir. İleride alabilecekleri yatırımların temel taşı girişimciye ait projenin korunabilmesidir. Yeni bir fikirle piyasaya çıkan girişimcinin, taklitçilere ya da fikir hırsızlarına karşı ilk önlemi "TESCİL"dir.

Türkiye de mal ya da hizmetin korunabilmesi için birçok tescil yolu var. Fikir ve projeler Kültür Bakanlığı veya Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil ile koruma altına alınabiliyor. Bu aşamada sektöre yeni giren girişimcilerin fikir ve projelerinin ileride herhangi bir taklide açık olmaması büyük önem taşıyor.

Markalasana.com Marka ve Patent Uzmanı Cem Öner, girişimcilerin tescil aşamasında uzman bir vekil ile çalışmalarının, ileride doğabilecek aksaklık ve hataların önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Sektörde birçok yeni girişimcinin fikir hırsızlarına karşı kendilerini koruyamadıkları için başarısız olduklarını biliyor muydunuz? Evet bir çok girişimci fikir hırsızlarına karşı kendilerini malesef korumuyorlar veya önlem almadıkları için koruyamıyorlar.

Marka ve Patent Uzmanı Cem Öner; bu durumun önüne geçebilmek için fikir sahiplerine, projelerini piyasa sunmadan marka tescili, patent ve telif hakkı ile mutlaka tescil etmelerini öneriyor. İşte Marka ve Patent Uzmanı Cem Öner'in tescil aşamasındaki girişimcilere bazı önerileri;

Girişimcilerin Tescil Aşamasında Dikkat Etmesi Gerekenler

  1. Fikir ya da projeyi piyasaya sunmadan önce patent tescili yapılması
  2. Fikir ya da projenin piyasaya sunulacak isminin, özgün olması ve uygunluğunun ön kontrollerle doğru araştırılması
  3. Projenin piyasaya sürülecek isminin yani markanın tescil edilmesi
  4. Markanın sanal ortamda korunması için alan adı tescillerinin yapılması
  5. İleride doğabilecek taklitlere karşı takipte olunması
  6. Taklitlere karşı hukuki hakların kullanılması
  7. Fikir ya da projenin yurt dışında çalışmaları olacaksa marka tescili, patent ve telif hakkının yurt dışında da koruma altına alınması

Desteklerden Faydalanın!

İkinci aşamada az kaynakla fikirlerini piyasaya sunmak isteyen girişimcinin, maddi açıdan da desteklenmesi gerektiği bir gerçek. Bu konuda girişimcilerin yardımına KOSGEB, TÜBİTAK ve Ekonomi Bakanlığı koşuyor. KOSGEB, TÜBİTAK ve Ekonomi Bakanlığı tarafından girişimcilerin tescile yönelik talepleri destekleniyor. Projenin korunabilmesi için sınai mülkiyet hakları (marka tescili, endüstriyel tasarım tescili, patent tescili, alan adı, telif hakları) hibe şeklinde ya da faizsiz kredi seçenekleri desteklenebiliyor. Ayrıca Projenin korunabilmesi için yukarıda belirtilen aşamaların uzman bir firma danışmanlığında gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu nokta da Markalasana.com uzman ekibiyle; uygun, güvenilir, kaliteli ve ekonomik bir şekilde 2007 yılından beri müvekkillerine danışmanlık hizmeti veriyor.

Marka ve Patent Uzmanı Cem Öner, özel indirimli paket programları ile tescil sürecinde girişimcilere bilgi ve destek verdiklerini, Türkiye’nin kalkınması ve tescile verilmesi gereken önemin bize düşen kısmını bu şekilde desteklediklerini söylüyor.

Markalasana hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.markalasana.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi projeleri olan ve tescilletmek isteyen tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor