Yenilenebilir Temiz Enerji İçin “Devrimci Enerji Koalisyonu” Kuruldu!

Dünyanın en zenginleri ve teknoloji devleri, yenilenebilir temiz yeni enerji kaynakları ve teknolojilerinin ortaya çıkarılması amacıyla “Devrimci Enerji Koalisyonu” adı altında bir koalisyon kurdu. Detaylar haberimizde..

Dünyanın en zenginleri ve teknoloji devleri, yenilenebilir temiz yeni enerji kaynakları ve teknolojilerinin ortaya çıkarılması amacıyla “Devrimci Enerji Koalisyonu” adı altında bir koalisyon kurdu.

Öncülüğünü, dünyanın en zengin işadamlarından biri olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in yaptığı teknoloji dünyasının devleri, temiz, ucuza elde edilebilecek ve güvenilir enerji kaynağı sağlayacak keşiflere destek sağlayacak bir koalisyon oluşturuyor.

Yenilikçi temiz enerji fikirlerine yatırım yapmayı kabul eden 20’den fazla milyarder ile “Devrimci Enerji Koalisyonu” adıyla bir oluşumu başlattıklarını kaydeden Bill Gates, bunu da resmi blogunda yayınladığı açıklamayla duyurdu. Yenilenebilir enerjinin daha ucuza üretilebilmesi ve daha verimli hale getirilmesi için yeni fikirlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Gates, ar-ge için kamu ve özel fonların artırılmasının kaçınılmaz olduğunu da savundu.

Gates, bunun için söz konusu “koalisyon”u oluşturma konusunda işadamlarıyla fikirbirliğine vardıklarını söylerken, oluşumda yer alacak isimler arasında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, dünyanın en büyük sanal alışveriş sitelerinden Alibaba’nın sahibi Çinli Jack Ma, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos bulunuyor. İngiliz Virgin Grubu’nun sahibi Richard Branson, yatırım şirketi olan Suudi arabistan Prensi Elvelid Bin Talal isimleri de, enerji koalisyonunda yer alan isimlerden.

‘Temiz’lik Şartı

Söz konusu grubun 28 üyesi bulunduğu, bu üyelerin, araştırmalar için sermaye koymanın yanı sıra yenilikçi fikri olan girişimcilere, ürünlerini pazara sunmaları konusunda destek sağlamayı ve yardımcı olmayı da hedefliyor. Koalisyonun yatırım için ilgilendikleri alanlarsa yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve depolanması, ulaşım, tarım ve enerji sistemleri yeterliliği olacak.

Zenginlerin oluşturduğu koalisyon, belirli bir bütçeye sahip olmayacak. Ancak yenilikçi fikirlere belirli oranlarda yatırım yapabilecek. Ancak, bir fikir, şayet koalisyon üyeleri tarafından beğenilirse, “hemen yatırım”, “makul oranda yatırım”, “Hiç çekinmeden yatırım” ve “birlikte yatırım” gibi seçeneklerden birini uygulamaya koyacak.

Gates, bununla birlikte, tamamen ülkelerin katılımıyla oluşturulan bir başka girişimi daha duyurdu. Bunun adı da “Görevimiz Yenilik” adını taşıyor. Gates, bunun 10’dan fazla ülkenin temiz enerji konusunda daha fazla yatırım yapmasını hedefleyen bir girişim olduğunu belirtirken, aralarında ABD, Brezilya, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan, Güney Kore’nin de bulunduğu 20’den fazla ülkenin, temiz enerji konusundaki araştırmalara ayırdıkları bütçeyi iki katına çıkarmayı taahhüt ettiklerini de belirtti.

Haberimizi enerji ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor