Huzurlarınızda Teknolojinin Yok Etmekte Olduğu Meslekler!

ABD 'Bureau of Labor Statistics' (İşçi İstatistik Bürosu) madalyonun düğer yüzünü mercek altına aldı ve gelişen teknolojinin yok etmeye başladığı meslekleri açıkladı. Detaylar haberimizde..

Gelişen teknoloji ve dijital dünyanın pek çok sektörde karşılık bulması kuşkusuz milyonlarca kişinin hayatını değiştirdi. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojiler bazılarımızın ise hayatını karartacak gibi duruyor. ABD 'Bureau of Labor Statistics' (İşçi İstatistik Bürosu) madalyonun düğer yüzünü mercek altına aldı ve gelişen teknolojinin yok etmeye başladığı meslekleri açıkladı.

Basılı Yayın Sektörü

Medyanın dijitalleştiğini belirten rapora göre, bu durum gazete, dergi vb. kaynakların satış rakamlarının düşmesine ve bu sektörün baskı kısımlarındaki işsizlik oranının artmasına sebep oluyor.

Medyadaki dijitalleşme sadece baskı kısımlarında çalışanları değil editoryal işleri de etkileyecek. Zira insan üretimine dayalı bu sektörde önümüzdeki yıllarda akıllı makinaları görebiliriz.

Balıkçılık

Balıkçılıkta kullanılan yöntemlerin kas gücünden makinaya döndüğünü belirten rapor, bu sektörün önümüzdeki yıllarda minimum yüzde 5 küçüleceğini belirtiyor.

Metal ve Plastik Sektörü

Metal ve plastik üretimindeki otomasyona geçişin artacağının altını çizen rapor, bu durumun kısa vadede bu sektörde çalışan her 100 işçiden 6'sının işini kaybetmesi ile sonuçlanacağını iddia ediyor.

Enerji Sektörü

Makina kullanımının artmasından olumsuz etkilenecek bir başka meslek grubu da enerji üretim ve dağıtım sektöründe çalışanlar.

Seyahat Acentaları

İnternet kullanımının artışı seyahat acentalarını da vuracak. Her yıl daha fazla insanın tatil programlarını kendi başına yaptığının altını çizen rapor, bu sektörede çalışan insanların yüzde 12'sinin işlerini kaybetmesini bekliyor.

TV ve Radyo Sektörü

Reklam gelirlerinden aldığı payı dijital medyaya kaptıran TV ve radyo gibi sektörlerde çalışan kişilerin işleri de düşen gelirlerden dolayı tehlikede.

Klasik Çiftçilik

Çiftçiliğin teknoloji odaklı bir sektöre dönüştüğünü belirten rapor, söz konusu makina gücünü sağlayamayan her 100 kişiden 19'unun bu iş kolunu bırakmak zorunda kalacağını savunuyor.

E-Posta Servis Sağlayıcıları

Facebook, WhatsApp gibi uygulamaların insanların alışkanlıklarını değiştirdiğini belirten rapor, her geçen yıl posta hizmetlerinin kullanımının azaldığını, bu durumun da yüzde 28'lik bir iş kaybına neden olacağını belirtiyor.

Mücevherat Sektörü

Globalleşen dünyada şirketlerin daha az masraf ile en yüksek karı elde etme çabası da bazı meslek gruplarını zora sokuyor. Bunların başında da mücevher üreticileri bulunuyor. Zira bu alanda faliyet gösteren pek çok şirket bir süredir merkezlerini ABD dışına taşıyor.

Radikal kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor