Ürünler Geçici, Bugünün Değer Birimi: Müşteri İlişkisi!

Üretim artık sorun olmaktan çıkıyor; çıktı. İstediğiniz her şeyi istediğiniz yere yaptırma imkânına sahipsiniz. Dünyada birçok firma üretimden çekilerek satış ve pazarlamaya geçiş yapmış durumda. Peki firmaların asıl odaklanması gereken konu ne? Detaylar Makalemizde

Sanayi devrinde üretici ürettiğim işte bu, satın alsana idi. Şimdi ise istediğim işte bu üretsene, dönemine girdik. Firmalarımızın asıl odaklanması gereken yer pazarlama becerilerini geliştirmek ve ayrıca çarpıcı bir müşteri ilişki biçimi ortaya koymalarıdır.

Kriter şu olmalıdır: Mağazaya sizin ürününüzü almaya giren bir müşteri sizin ürününüzü bulamayınca o dükkândan çıkıp sizin ürünü başka bir yerde aramaya gidiyor mu? Eğer gidiyorsa, markaya aidiyet oluşturulmuş demektir.

Aidiyet besleyen müşteri “firmanızın avukatı” gibi her yerde sizi savunacaktır. Hiçbir atışçı sizi bir ürünün faydasına bir dost kadar ikna edici şekilde inandıramaz.

Ama daha öncesinde ise çalışanlarımız bizim “ilk müşterilerimizdir.” Çalışanlarınızla ilişkileriniz iyi değilse müşterilerinizle asla iyi olamaz. Bizim firmalarımızın çalışanlarıyla tarihsel bir problemi var ve çözümü de hiç kolay olmayacak. Patronlarımız çalışanlarını makinenin parçası gibi görmeye devam ettiği sürece performans verimliliğini istenilen düzeyde arttırmak hiçbir zaman söz konusu olamayacak.

Başarılı firmaların iki niteliği var:

  1. Markanın canlılığı (müşterinin gereksinimleri açısından anlamlı ise ve zihinde farklılık yaratıyorsa canlılığından söz edilebilir)
  2. Markanın statüsü (hedef pazarda yüksek derecede tanınırlığı varsa statü sahibi firmadır)

Firmalar mevcut anlayışlarını ve piyasaya bakışlarını gözden geçirmeliler; çünkü hiçbir şey aynı kalmayacak:

  • Bundan sonra şirket değerleri aile değerleri gibi tanımlanacak.(Çekirdek aile gibi)
  • Geleceğin şirketi esnek ve gelişmelere kendini hazır hisseden bir şirket olacak.
  • Büyüyen firmaların önemi piyasa imkânlarını keşfetme, kendini tekrar yenileme becerisidir.(insanların temel yeteneklerine bir inanç vardır)
  • Gelecek şirketinde başarının ölçüsü anlamlı ve zorlu bir iştir. Aynı zamanda çalışanlarına karşı oldukça esnek davranışları söz konusudur.
  • Bundan sonraki şirket yapılarında iş arkadaşlarıyla olan ilişkinin niteliği, bağlılık yaratma, aynı duyguları paylaşma becerisi önemli hale gelecektir. Mutlu olmak ve neşe saçmakta önemli olacaktır. Gelişmelere ayak uydurmak önemli özellik olacaktır.
  • Yarının başarılı şirketleri yaratıcılık üzerinde yükselenler olacaktır. Yaratıcılık farklı faktörleri birleştirme becerisidir. Firma olarak farklı beceri faktörlerinizi birbiri içine geçmiş şekillerde yeniden ele alın ve piyasa realiteleri bağlamında tekrar değerlendirin.(konuların yerlerini değiştirin)

Bir şirketin rakiplerinden daha fazla değer sunabilmesinin 4 yolu vardır:

  • Fiyatı düşük tutar,
  • Müşterinin diğer maliyetlerini düşürmesine yardımcı olur,
  • Teklifi daha çekici yapacak ek yararlar sunar,
  • Şirket için ne iyidir diye düşünmez, müşteri için ne iyidir diye düşünür.

Akıllı firmalar kendilerini ürün satan olarak değil kârlı müşteriler yaratan kuruluşlar olarak görürler.

Akıllı firmalar farkı pazarlama anlayışıyla karşılanmamış gereksinimleri saptayan, bunların olası karlılığını tanımlayıp ölçen ve hangi hedef pazara vereceğini araştıran firmalardır.

Ve asıl akıllı firmalar, farklı pazarlama anlayışlarıyla gerçek müşteri deneyimini yaratan firmalardır. Farklı pazarlama anlayışı, şirketinizin insanların neye gereksinimleri olduğunu ve onlara ne sunması gerektiğini araştıran bir ev ödevidir.

Farklı pazarlama anlayışına örnek olarak; bir restaurant müşteriye “20 dakika bekleyince yemek bedava” hizmeti sunmaktadır. Yine bir otel zinciri müşteri hizmeti beğenmezse konaklamadan para almamaktadır. Yine buluşmaların gerçekleştirildiği ve ortamının senarize edildiği mekânlar ortaya çıkacak. Kendi İçinde kaybolanları Buluşturan mekânlar (mekân kişiye özel sunumlar yapacak).

Çok kimse farkında değil ama piyasalar bir bakıma sismik kaymaya uğruyor. Bütün kartlar yeniden karılıyor. Bambaşka alım satım denklemleriye karşı karşıya kalıyoruz… Kalacağız…

İyi haber pazarlama sonsuza dek olacak. Kötü haber ise bu bizim öğrendiğiniz şekliyle olmayacak. Bu arada yeni nesil pazarlama modelleri bazı firmaları uçurmaya devam ediyor.

Bu içeriği 7.324 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, İnovasyon
Yazar Salih Keskin Hakkında

Salih Keskin, kreatif düşünce modellerinin üretimi ve inovasyon üzerine iş dünyasında, üniversitelerde ve sivil toplum örgütlerinde eğitimler vermekte, danışmanlık ve araştırmalar yapmaktadır. Halen İstanbul Kültür Üniversitesinde Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan yazar aynı zamanda inovasyon konusunda kitaplar ve makaleler yazıyor. Yazar kaleme aldığı inovasyon odaklı yazılarıyla artık Girişim Haber okurlarının da ekranında.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor