Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu 200 Milyon € İle Hayata Geçti!

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu, 200 milyon avro ile yeni nesil fonların fonu olarak yenilikçi, teknoloji odaklı ve hızlı büyüme potansiyeline sahip firmaları desteklemek için start verdi. Detaylar haberimizde..

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu, 200 milyon avro ile yeni nesil fonların fonu olarak yenilikçi, teknoloji odaklı ve hızlı büyüme potansiyeline sahip firmaları desteklemek için start verdi.

KOSGEB’in de içinde bulunduğu Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu ile birlikte yeterli finansman bulamayan KOBİ’ler için finansmana erişimde kolaylıklar sağlanıyor.

Avrupa Yatırım Fonu, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından yenilikçi, teknoloji odaklı ve hızlı büyüme potansiyeline sahip firmaları desteklemek amacıyla kurulan "Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu" lansman ve network toplantısı 12 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirildi.

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu tanıtım toplantısına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Yatırım Fonu Başkanı Pier Luigi Gilibert, Hazine Müsteşarlığı Genel Müdürü Ali Arslan, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, TSKB CEO’su Suat İnce’nin yanı sıra ülkemizdeki finans, girişimcilik ve yatırım eko sisteminin en önemli isimleri de toplantıya katılım sağladı.

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu Yeni Nesil Fonların Fonu Olacak

Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu, İstanbul Risk Sermayesi Girişimi’nin (iVCi) devamı niteliğinde Türkiye’nin yeni nesil fonların fonu olma niteliğini taşıyor. 2007’de kurulan İstanbul Risk Sermayesi Girişimi, içlerinde Türkiye’nin en başarılı fonlarının da bulunduğu 10 fona yatırımını tamamladı. Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu da güçlü bir inovasyon odağına sahip şekilde sermaye fonlarını desteklerken, erken dönem yatırımlara güç katmaya devam edecek. Fonun danışmanlığını ise Avrupa Yatırım Fonu yapacak.

Fonların Fonu 2 Milyar Dolara Varan Kaynak Oluşturacak

"Fonların fonu bizim çok önem verdiğimiz, girişimcilik eko sistemini tamamlayıcı çok önemli bir unsurdur" diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ''Silikon Vadisi'nde, ABD'nin doğusunda girişimcilere ne sunuluyorsa, nasıl bir eko sistem varsa, biz de onu oluşturmak için yoğun çaba içinde olduk. Türkiye'nin temel sorunlarından bir tanesi, katma değer zincirinde arzuladığımız yerde olmamamız. Yani Türkiye'deki üretim yapısına ve ihracat kompozisyonuna baktığımız zaman, maalesef ağırlıklı olarak yaklaşık 3'de 2’si düşük ve orta altı üretimden bahsediyoruz. Bu üretim ve ihracat yapısıyla yüksek gelir grubuna çıkmamız zor. En temel önceliklerimizden bir tanesi toplam üretimdeki kompozisyonda bilgi yoğun ve üretim yoğun bileşenini güçlendirmek. AR-GE teşviklerimiz var. Bunda hakikaten çok cömertiz. Önemli noktaya geldik. Ama tek başına yetmiyor. Bizim girişimcileri destekleyen fonlara ve girişimcilere destek vermemiz lazım. O nedenle buradayız. Avrupa Yatırım Fonu ile bu çok önemli bir birliktelik. Bu işin içinde Hazine, KOSGEB, TSKB ve birçok bileşen var. Önemli olan durum şu: biz güç birliğine gidiyoruz. Her birimiz bir miktar kaynak koyuyoruz. Şimdi 200 milyon Avro ama 300 milyon Avroya çıkarılabilir. Başlangıç olarak iyi. Hazine olarak biz bu konuya 500 milyon TL kaynak hazırladık. İnanıyoruz ki, bu sürecin sonucunda girişim sermayesi fonları hacmi 2 milyar dolara varır. Dolayısıyla heyecanlı bir dönem başındayız'' diye konuştu.

KOSGEB Destekleri Ortak İş Yapma Kültürüne Katkı Sağlıyor

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, büyüme ve inovasyon potansiyeline sahip, ancak yeterli finansmanı temin etmede sıkıntı yaşayan KOBİ’ler için finansmana erişim mekanizmalarını geliştirmenin her zaman gündemlerinde yer aldığını, İstanbul Risk Sermayesi Girişimi ile yaşanan bu olumlu gelişmelerin bir sonucu olarak yakalanan başarı grafiğini daha yukarıya çekmeyi, Türkiye’de bir girişim sermayesi eko sisteminin gelişmesi yönünde daha da gelişmiş araçlara imza atmayı hedeflediklerini belirterek, bundan sonraki aşamada aralarında yer almayı arzu eden tüm kuruluşlar ile işbirliğinden büyük memnuniyet duyacaklarını ve KOSGEB’in mevcut işbirliği kültürünün bu oluşuma katkıda bulunacağını ifade etti.

Türkiye Ekonomisi’nin Gücü Başarıyı Getirecek

Avrupa Yatırım Fonu Başkanı Pier Luigi Gilibert ise, "Öncellikle iki ana amaçtan bahsedebiliriz. Birincisi KOBİ'leri desteklemek. Bütün KOBİ'iler önemli fakat yenilikçi, yüksek büyüme potansiyeli arz eden KOBİ'lerin özellikle desteklenmesi yoluyla amacımız Türkiye ekonomisinde değer üretmek. İkinci önemli amacımız ise, KOBİ'ler için farklı finansman araçları geliştiriyor olmak ve sadece banka kredilerine bağımlılığını azaltabilmek. Bugün Türk Büyüme İnovasyon Fonu ile 2007'de İstanbul Risk Sermayesi adı altında başlattığımız fonların ikincisinin lansmanını yapıyoruz. Bunu gerçekleştiriyor olmaktan son derece memnunuz. Yatırımcılarımız, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası ilk fonların fonunda Avrupa Yatırım Fonu ve KOSGEB zaten yer almaktaydı. Umuyoruz bugünkü etkinlikle birlikte özellikle özel sektörden yeni yatırımcıların ilgisini kazanmış oluruz. Bu fonların başarılı olmasını umut ediyoruz. Türkiye'deki dinamikler bu başlarının yüksek olma ihtimalini işaret ediyor. Çok güçlü KOBİ sektörü var. Çok yenilikçi anlayış var. Türkiye'nin ekonomisi zaten güçlü. Ayrıca çok iyi teknik üniversiteler var. Başarıyı elde etmemiz için gerekli bütün malzemeler Türkiye'de mevcut'' dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor