PayPal‬ Türkiye'den Neden Çekiliyor? Hangi Alternatifleri Kullanabilirsiniz?

6 Haziran 2016 itibariyle Türkiye’deki PayPal kullanıcıları hesapları üzerinden para gönderme ve alma işlemi yapamayacaklar. İşte Paypal'ın Türkiye Faaliyetlerini durdurmasının detayları ve kulalnabileceğiniz alternatif altyapılar..

( Güncelleme: BDDK'nın 02.06.2016 tarihli Paypal açıklaması haberimizin sonuna eklenmiştir. )

Ülkemizde de yoğun olarak kullanılan online bankacılık ve para aktarma hizmeti olan PayPal, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Sebep olarak BDDK lisans başvurusunun kabul edilmemesi gösteriliyor. 6 Haziran 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye'deki PayPal müşterileri hesapları üzerinden para gönderme ve alma işlemi yapamayacak.

PayPal, internet üzerinden çalışan online bir ödeme sistemi altyapısı. Çalışma modeline baktığımzıda; Kredi kartı kullanarak veya kullanmayarak, internet üzerinden güvenli alışveriş yapılmasını ya da istenilen kişiye sadece bir e-posta adresi aracılığıyla para gönderilmesini sağlıyor.

1998 yılında (bugünkü Tesla Motors'un kurucusu) Elon Musk tarafından ABD’de kurulan PayPal, altyapısı üzerinden 2015 yılında dünya genelinde 1 milyarı mobil olmak üzere toplam 4 milyar ödeme gerçekleştirildi. 173 milyon aktif dijital cüzdan sayısına ulaşan PayPal, 203 pazarda kullanıcılarına 26 para biriminde hizmet veriyor. PayPal’ın dünya genelinde 179 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

Haberimizin konusuna dönecek olursak; PayPal açıkladığı kararına gerekçe olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddini gösteriyor. Gelecekte Türkiye'deki müşterilerine yeniden hizmet verebilmek için gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizen firma, ancak bu süreç sonrasında kullanıcıların parasını kendi hesaplarına aktarabileceklerini belirtiyor.

Peki Bu Süreç Neden ve Nasıl Gelişti?

BDDK Verilerin Türkiye'de Tutulmasını İstiyor

BDDK'dan uzunca bir süredir lisans almaya çalışan PayPal, global ve tek merkezli bir platform olması sebebiyle mevzuat gereğince istenen kriterleri yerine getirmek istememiş olabilir. Bu kriterlerden en önemlisi Türkiye'de server bulundurma zorunluluğu, PayPal bunu pahalı bir operasyon olarak görmüş olabilir. PayPal gibi bir dünya devinin Türkiye gibi bir pazara altyapı yatırımı yapmaması gerçekten ilginç. Diğer yandan 2001 ve öcesinde ülkemizde yaşanan ve derin krizlere, yolsuzluklara, yasadışı yurtdışı para akışlarına; bankacılık sisteminin finansal altyapılarındaki teknik ve yasal yanlışlıkların-eksikliklerin zemin hazırladığını görüyoruz. Bu açıdan BDDK'nın katı kurallar koyması anlaşılır gözüküyor.

Devlet Online Ticarettte Her Kazancın Vergilendirilmesini İstiyor

Diğer yandan; Maliye Bakanlığı ve BDDK'nın girişimcilerin online yaptığı her ticaretin vergilendirilebilmesi konusundaki çalışmaları, kapıdaki mevzuatsal ve yasal değişimler; girişimciler kadar PayPal gibi global altyapıların da kâr marjlarını düşürecek. Paypal'ın çekilme kararının arkasındaki bir başka unsur da bu olabilir.

PayPal Nakit Kartı'n da Türkiye'de Kullanımı Zayıflatıldı

Süreci biraz araştırdığımızda aslında bu gelişmelerin ani olmadığını, zincirleme gelişmelerin bir neticesi olduğunu görüyoruz. Zira; kullanıcılarına pek çok esneklik sunan ve TEB işbirliği ile ülkemizde 2 yıldır yürütülen PayPal Nakit Kart uygulaması da 1 Mayıs 2016 itibari ile sona ermeye başladı. Bu kapanmanın gerekçesi ise; BDDK'nın getirdiği 300 TL nakit üst limit sınırlaması ve PayPal'in yerine geitmek istemediği diğer BDDK mevzuatı maddeleri olarak tahmin ediliyor.

Konuyla detay derecede ilgiliyseniz aşağıdaki içerikleri inceleyebilirsiniz;

Hedef Yerli FinTek Altyapılarının Güçlenmesi Olabilir mi?

Ülkemiz geçmiş dönemde yaşadığı finansal krizler neticesinde kazandığı tecrübeler ile finans altyapısını sürekli güçlendirdi ve bu süreç neticesinde dünyadaki pek çok güçlü ekonomiden bile daha iyi bir finans altyapısına sahip konumda. Bu kazanılan konum ve genç nüfus, finans alanında yeni atılımların yapılması noktasında devlet kurumlarına ve girişimcilere cesaret verdi. Kişisel görüşüm o ki; BDDK ile finansal altyapı mevzuatı yerli platform girişimlerinin daha fazla kullanılmasını sağlamak, yerelde güçlenen FinTek (FinTech) girişimlerinin önce bölgesel sonra global ekonomide köşe kapmasını kolaylaştırmak amacıyla mevzuatından ödün vermiyor olabilir.

Bu yaklaşımı şahsen doğru görüyorum, lakin bu tip geçiş denemelerinde bu tip platformun kullanıcısı olan girişimcileri düşünerek daha yumuşak süreçler düşünülmeli.

Peki, PayPal'a Alternatif Hangi Platformları Kullanabilirsiniz?

PayPal'a alternatif olarak kullanılabilecek farklı global platformlar bulunmakta. Keza, ülkemizde de online ödemeler, sanal pos ve para transferi konusunda yeni ve yerli platform girişimleri bulunmakta.

PayPal'a Alternatif Olabilecek Yerli Platformlar

BKM Express , iPara , iyzico , Öde.Al , PayBy.Me , PayNet , PayPad , PayTR , TROY , WireCard

PayPal'a Alternatif Olabilecek Global Platformlar

2Checkout , EntroPay , ininal , Payoneer , PayU , Serve , Skrill , TransferWise , WebMoney

Güncelleme (02.06.2016): BDDK'dan Paypal Açıklaması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kanunlara uymadığı için PayPal'ın lisans başvurusuna onay vermediklerini belirtti.

Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberde Mehmet Ali Ekben'in açıklamasına göre, haberimizdede daha önce belirttiğimiz şekilde; sorunun PayPal'in güvenlik için Türkiye'ye yapması istenen sistem yatırımlarına yanaşmaması olduğu görülüyor. Açıklamanın detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

PayPal'in çekilme kararıyla ilgili gelişmelerin ülkemiz Girişimcilik Ekosistemindeki e-ticaret pazarını nasıl etkileyeceğini, yerli oyunculara ve bu platformları kullanan girişimcilere nasıl fırsatlar-zararlar getireceğini hep birlikte göreceğiz. Dileğim odur ki; kısa vadede olumsuz etkilenmeler olsa da uzun vadede gelişmeler yerli oyuncularımızın ve girişimcilerimizin lehine olur.

Haberimizi girişimlerinde Ödeme (Para Transfer) Altyapıları kullanan girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor