Üniversiteler İle Her İlin Kendi Kalkınma Hikayesini Oluşturmamız Lazım!

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Toplantısı'na katılan Kalkınma BakanıLütfi Elvan, üniversitelerin, bölgesine, iline katkı sağlaması için birbirlerine benzememesi, farklı alanlarda ihtisaslaşması gerektiğini belirtti. Detaylar haberimizde..

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Toplantısı'na katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, üniversitelerin, bölgesine, iline katkı sağlaması için birbirlerine benzememesi, farklı alanlarda ihtisaslaşması gerektiğini belirtti.

Elvan, Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, 2006 ve sonrasında kurulan üniversitelere yol haritası oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Üniversiteler, Bölge ve İllere Göre Farklı Alanlarda İhtisaslaşmalı

Yeni üniversiteler kurarken illerin gelişmesini, kalkınmasını, istihdamına katkı sağlamasını, nispeten geri kalmış illerin güçlendirilmesini öngördüklerini dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Bu üniversitelerimizde aynı akademik birimlerin oluşturulması ve birbirine benzer yapıya dönüşmeleri; illere, bölgelere olan katkılarını sınırlı düzeyde tutmuştur. Hedeflemiş olduğumuz noktaya ulaşabildiğimizi söylememiz mümkün değil. Bu amaçla YÖK öncülüğünde, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle bu üniversitelerde misyon farklılaştırmasına gidilmesi, üniversitelerin ihtisaslaşmasının sağlanması, üniversitelerin yerel ve bölgesel kalkınmaya katkılarının sağlanmasına yönelik çalışma başlatıldı."

Yüksek öğretim sistemine yönelik değerlendirmelerde bulunan Elvan, üniversite sınavına girenlerin yaklaşık üçte birini üniversite öğrencileri ve mezunların oluşturduğunu, bunun nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyledi. Elvan, öğrencilerin yeni kurulan üniversitelerden daha eski ve batıdaki üniversitelere geçmeyi tercih ettikleri, bunu önlemeye yönelik bazı tedbirler alınmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Elvan, kamu kaynağı kullanan üniversitelerin devlete hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak, devlet katkısının azalması ve üniversitelerin gelişmesine paralel, tam anlamıyla bağımsız ve özerk bir yapıya geçişin doğal olacağını söyledi.

Yeni kurulan üniversitelerde şehirden önemli ölçüde kopuk bir kampüs hayatı oluştuğuna değinen Elvan, üniversitelerle şehirlerin ve toplumun bütünleşmesini sağlayacak bir yaklaşım izlenmesinin önemine işaret etti.

Elvan, üniversitelerin başarısının öğrenci sayısı ve kapalı alan büyüklüğü gibi niceliksel değerlerle ifade edildiğine değinerek, "Bunlarla da övünebiliriz ancak bizim hedefimiz öğrenci sayısını, kapalı alan büyüklüğünü artırmaktan çok topluma ve bölgeye üniversite olarak ne katkı sağladık, mezunlarımızın kaçını işe yerleştirdik, bunu ortaya koymalıyız." dedi.

"Her İlin Kalkınma Hikayesini Oluşturmamız Lazım"

Özellikle yeni kurulan üniversitelerin ilin kalkınmasına ve gelişmesine liderlik etmesi gerektiğini dile getiren Elvan, il ve bölge ile üniversitenin yol haritasının örtüşmesinin önemini vurguladı. Bunun sağlanmasıyla önemli bir atılım gerçekleşeceğini ve bu konuda her türlü katkıya hazır olduklarını kaydeden Elvan, "Her ilimizin, bölgemizin mutlaka bir kalkınma hikayesini oluşturmamız lazım." diye konuştu.

Elvan, atıl kapasitelerin bölgesel ağlar yoluyla diğer üniversiteler tarafından kullanılmasına ihtiyaç olduğuna değinerek, bu konuda olan örnekler artırılması çağrısında bulundu.

Kampüslerin halka, sivil toplum kuruluşlarına ve sanayiye açılması gerektiğini belirten Elvan, şunları kaydetti:

"Birbirinize benzemeyin demek istiyorum. Eğer biz rekabet gücü yüksek, gerçekten o bölgeye, ile katkı sağlayan bir üniversite olmak istiyorsak birbirimize benzemeyeceğiz, farklı alanlarda ihtisaslaşacağız. İkincisi duvarlarımızı kaldıracağız, duvarlar içerisinde bir yaşam sürmeyeceğiz. Üçüncüsü ise biz Ankara olarak her türlü desteği vereceğiz ama hiçbir zaman tek çıkış kapınız Ankara olmasın, özellikle destekler konusunda. Kendi aranızda birçok problemi çözebilecek güçtesiniz."

Kalkınma Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.251 kişi okudu.
Kategori: Eğitim / Üniversite, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor