Makina, Robot ve İnsan Etkileşimi Yetenekli İşgücünü Açığa Çıkaracak!

Türkiye’nin stratejik sektörleri arasında yer alan “Makina" ve “Takım tezgahları”nı temsil eden iki büyük meslek örgütü TAİD ve MİB işbirliği ile düzenlenen sektörün Avrasya’daki en büyük buluşması, 11-16 Ekim tarihleri arasında makina devlerini İstanbul’da ağırlayacak. Detaylar haberimizde..

Yeni sanayi devriminin öncü makinaları, "Endüstri 4.0 ve Geleceğin Akıllı Üretim Mühendisliği" teması ile MAKTEK Avrasya 2016'da sahne alacak. 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen MAKTEK Avrasya'da makina, robot ve insan etkileşimi ile Endüstri 4.0'ın işgücü, kurumlara sağlayacağı üretkenlik, üretimde kol gücünün beyin gücüne dönüşümü ve işgücü profilindeki dönüşüm için eğitim süreçleri, alanında uzman isimlerce aktarılacak.

Türkiye’nin stratejik sektörleri arasında yer alan “Makina" ve “Takım tezgahları”nı temsil eden iki büyük meslek örgütü Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliği ile düzenlenen sektörün Avrasya’daki en büyük buluşması, 11-16 Ekim tarihleri arasında makina devlerini İstanbul’da ağırlayacak. Sanayiyi bekleyen büyük dönüşümün "Endüstri 4.0 ve Geleceğin Akıllı Üretim Mühendisliği" teması ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 14 salon, 120 bin metrekare alanda; makine, robot ve insan etkisiyle aktarılacağı organizasyonda önümüzdeki 10 yıl içinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için doğacak yeni fırsatlar alanında uzman isimlerce aktarılacak. Başta makina ve alt yapı olmak üzere Endüstri 4.0'ın kurumlara sunacağı üretkenlik, ciro artışı, yatırım, işgücü, teşvik, işgücü profilindeki değişim ve eğitim konularının masaya yatırılacağı organizasyonun bu yıl 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor.

"Endüstri 4.0, Türkiye'nin 2023 Hedeflerinde Kaldıraç Olabilir"

Makina ve Takım Tezgahları sektörünün Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, "Endüstri 4.0 sanayide, üretimde birçok avantaj sağlayacağı gibi, üretimde insan=kol gücü kavramını sıfırlayacak. Bu akımın ortaya çıkartacağı, kol gücü yerine beyin gücünün yoğun olacağı yeni meslekler ile istihdam artışı da sağlanmış olacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için yeni fırsatlar yaratacak olan Endüstri 4.0, insan kaynaklı üretim hatalarını sıfıra indirecek. Hatta iş sağlığı ve güvenliği açısından yeni bir dönemin kapılarını aralayacak" dedi.

"Çoçuklarımızın Yeni Meslekleri Bugünden Hazır"

Modern makinalar, iletişim teknolojileri ve işgücü profilindeki dönüşümün üretimde yaşanan fiziksel problemlerin önüne geçeceğini de belirten Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Verimliliği, kaliteyi, esnekliği artıracak olan yeni sanayi devrimi ile 10 yıl içinde farklı iş kolları ve iş tanımlarını konuşmaya başlayacağız. Bu dönüşüm en çok çalışanlara yarayacak. Çünkü yeni iş tanımları çalışanların farklı alanlardaki yeteneklerinin açığa çıkmasını sağlayacak. Robotlar üretimde hız kazandırırken, çalışanlar kendilerini farklı alanlarda geliştirip üretim, pazarlama ya da hukuksal açıdan bağlı bulunduğu iş koluna katma değer yaratacak. Çocuklarımızın; hatta torunlarımızın yeni meslekleri bugünden hazır. 10 yıl içinde aile ortamında ya da iş dünyasında siber güvenlik analisti, sanal gerçeklik tasarımcısı, makine öğrenim bilimcisi, şehir inovasyon/mekanik uzmanlığı gibi 16 farklı mesleği konuşacağız. Çocuklarımız bu meslekleri tercih etmeye başlayacak. Ülke olarak jeopolitik konumumuzu da göz önünde bulundurduğumuzda, Endüstri 4.0 global yarışta bize önemli bir rol sunacak. Hükümetimizin bu alanda sağlayacağı destek, Almanya, Amerika ve Japonya karşısında Türkiye’yi devler ligine taşıyacak.”

75 Ülkeden 70 Bini Aşkın Sektör Profesyonelini Ağırlayacak

Türkiye'de üretilen makinaların dünyaya duyurulmasında önemli bir ev sahipliği yapan MAKTEK Avrasya 2016'nın bu yılki içeriği hakkında da bilgi aktaran Hakan Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ile birlikte Almanya, İspanya, Çin, Tayvan, Hindistan, Güney Kore, Japonya, İtalya, İngiltere gibi sektörde söz sahibi 30’u aşkın ülkeden katılımcı yenilikçi ürünlerini sergileyecek. Dünya devlerinden KOBİ seviyesine kadar on binlerce sektör profesyonelini ağırlayacak olan MAKTEK Avrasya 2016'da katılımcı ve ziyaretçilere Endüstri 4.0’ın sağlayacağı avantajlar, kurumlara sunacağı üretkenlik, ciro artışı, yatırım, işgücü, teşvik, Endüstri 4.0’a geçiş için ihtiyaç duyulan teknolojik sistemler, eğitim konuları, seminer ve toplantılarla alanında uzman isimlerce aktarılacak. Ayrıca katılımcı ve ziyaretçiler, alım heyetleri ile fuar süresince farklı iş imkânları oluşturmak, yeni pazarlara açılmak için ‘Fuar Özel Ziyaretçi Programı’ kapsamında toplantılar gerçekleştirebilecek."

Sektörde ve üretimde küresel fırsat kapılarını aralayacak olan MAKTEK Avrasya 2016’da CNC ve universal talaşlı imalat makinaları, sac işleme makinaları, kesici takımlar, takım tutucular, CAD/CAM, PLM yazılımları, 3D yazıcılar, ölçü aletleri, kalite kontrol cihaz ve ekipmanları, kaynak, kesme ekipmanları, kaynak makinaları, yedek parça, ısıl işlem donanımları, taşıma sistemleri, yağlama ve soğutma sistemleri sergilenecek.

MAKTEK Avrasya 2016 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.maktekfuari.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor