Eylül Ayı İhracat ve İthalat Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistikleri açıklandı. Detaylar haberimizde..

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistikleri açıklandı.

Buna göre, ihracat eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 düşüşle 10 milyar 935 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 0,7 azalışla 15 milyar 296 milyon dolara düştü. Bu dönemde, dış ticaret açığı ise 3 milyar 821 milyon dolardan yüzde 14,1 artışla 4 milyar 362 milyon dolara çıktı.

En Fazla İhracat Almanya'ya, İthalat İse Çin'den

İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın eylül ayında yüzde 75,2 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 71,5'e geriledi.
En fazla ihracat Almanya'ya, en çok ithalat ise Çin'den yapıldı

AB'nin ihracattaki payı geçen yılın eylül ayında yüzde 47,1 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 50,2 oldu. AB'ye yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 arttı ve 5 milyar 484 milyon dolara yükseldi.

Almanya, 1 milyar 137 milyon dolarla geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 784 milyon dolarla İngiltere, 653 milyon dolarla İtalya ve 575 milyon dolarla Irak takip etti.

İthalatta ise ilk sırayı 2 milyar 221 milyon dolarla Çin aldı. Çin'i 1 milyar 668 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 47 milyon dolarla Rusya ve 699 milyon dolarla İtalya izledi.

En Çok İthalat ve İhracat Yapılan Fasıllar

Eylülde fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi 1 milyar 591 milyon 890 bin dolarla "Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarları" oldu. "Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları" ise 984 milyon 454 bin dolarla ikinci sırada yer aldı.

Eylülde en fazla ithalat yapılan fasıl ise 2 milyar 130 milyon 517 bin dolarla "Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları" olarak belirlendi. Bu faslı, 2 milyar 115 milyon 219 bin dolarla, "Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler bitümenli maddeler ve mineral mumlar" izledi.

Söz konusu ayda imalat sanayisi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94, yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,4, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 34,6 olarak gerçekleşti.

İmalat sanayisi ürünlerinin toplam ithalattaki payı ise yüzde 85,2 oldu. Eylülde yüksek teknolojili ürünlerin, imalat sanayisi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 16, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı da yüzde 45,4 olarak hesaplandı.

İhracat, bu yılın ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 azalarak 104 milyar 227 milyon dolara düştü. İthalat da geçen yılın ocak-eylül dönemine göre yüzde 6,5 gerileyerek 146 milyar 254 milyon dolar oldu.

AA Muhabiri Göksel Yıldırım ve Necip Fazil Celik tarafından kaleme alınan alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor