Bin Yıllık Usta Elleri Ünlü Markalarla Buluşturan Girişim: Ustamdan!

Sosyal girişimcileri destekçileriyle buluşturan Buluşum platformu, Türkiye’deki zanaatı ve zanaatkarları destekleyen Ustamdan girişimi ile Anadolu kültürünün dünyaya tanıtılmasına yardımcı olacak. Detaylar haberimizde..

Boyner Grup’un sosyal girişimcileri destekçileriyle buluşturmak için kurduğu Buluşum platformuTürkiye’deki zanaatı ve zanaatkarları destekleyen Ustamdan girişimi ile Anadolu kültürünün dünyaya tanıtılmasına yardımcı olacak. www.bulusum.biz üzerinden 35 bin TL toplamayı amaçlayan Ustamdan girişimi, ustaların zanaatları ile tanınmış markaların buluşacağı bir köprü kuracak.

Ustamdan projesi, 2013 yılında Fıstık Hasadı şenliğine katılmak ve Gaziantep’i keşfetmek için yola çıkan iki arkadaşın Bakırcılar Çarşısı’ndaki Mehmet Usta ile tanışmasıyla ortaya çıktı. “Acaba Anadolu’da kaç zanaatkar usta, onları keşfetmemizi bekliyor?” sorusuyla yola çıkan Ustamdan’ın kurucularından Gökçe Gülcüler, Anadolu’nun değerleri ile zanaatın gelecek kuşaklara aktarılmasını, yerel değerleri tanıtmayı ve bu değerler ile sürdürülebilir ekonomiler yaratmayı hedefliyor.

Usta Ellerin Hikayeleri Markalarla Buluşuyor

Türkiye’de zanaatı ve zanaatkarı kucaklayan Ustamdan projesi, Anadolu’ya ait ürünleri ve Anadolu kültürünü dünyaya tanıtmayı, taşrada yer alan ustalar ve çıraklar için istihdam imkânı sağlamayı, böylelikle her bölgede o bölgeye özel ekonomik sürdürülebilir değerler yaratmayı, bir yandan da yerel kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Buluşum sayesinde bin yıllık usta ellerin hikayelerinin kısa film serisi ile ölümsüz hale getirilmesi, oluşturulacak Dijital Zanaat Kütüphanesi ile kayıt altına alınması ve böylelikle Anadolu kültürel mirasının köklü değerlerinin Ustamdan ile gelecek nesillere de taşınması planlanıyor.

Özgün Motifler Markaların Modern Tasarımlarıyla Buluşacak

Ustamdan’ın kurucularından Gökçe Gülcüler, Ustamdan projesinin önemine değinerek “Biz Gaziantep’e gitmeseydik ne Mehmet Usta’dan ne de zanaatından haberimiz olacaktı. Kim bilir Anadolu’nun kaç farklı şehrinde bizi hikayeleriyle bekleyen ustalar ve keşfedilmeyi bekleyen zanaatlar var dedik. Bu topraklarda binlerce yıllık zanaatları devam ettiren birçok ustalar var. Biz de bu zanaatları korumak için Ustamdan’ı kurma kararı aldık. Ustaların zanaatlarını insanlara ulaştırmak için bir köprü oluşturmaya karar verdik. Ustamdan projesi sayesinde Mehmet Usta’nın lületaşını, Ödemiş’teki Münise Usta’nın oyasını ve daha birçok ustanın ürünlerini büyük markalara uygun hale getiriyoruz, böylece ustaların zanaatları büyük markaların kataloglarında bulunabiliyor” açıklamasında bulundu.

Sosyal Girişimciler için Büyük Destek: Buluşum

Ustamdan kurucu ortağı Gökçe Gülcüler aynı zamanda Türkiye’de sosyal girişimci olmanın zorluklarına dikkat çekerek “Bu toprakların değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve kaybolmasını engellemek için önemli destek gerekiyor. Buluşum bizim için bir fırsat yarattı. Biz de bu imkanı geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.

Ustamdan projesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ustamdan.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor