Türk Makineleri İki Kıtada Birden Görücüye Çıktı

Türkiye'nin ileri teknolojili ülkelere ihracatında başı çeken makinecileri, ABD ve Almanya’da düzenlenen CON EXPO / IFPE ve INTEC fuarlarında Türk sanayiini temsil etti. Detaylar haberimizde..

Türkiye'nin ileri teknolojili ülkelere ihracatında başı çeken makineciler ABD ve Almanya'daki tanıtım faaliyetlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl bu iki ülkeye 3 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştiren makineciler, Las Vegas ve Leipzig’de katıldığı fuarlarda Türkiye’yi temsil etmeye devam etti.

Türkiye’nin 2016 yılında ABD ve Almanya’ya yaptığı toplam ihracatın 20 milyar doları aştığına dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Başkanı (MAİB) Adnan Dalgakıran, sektörün uluslararası pazardaki saygınlığını artıracak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Geçtiğimiz yılı 13,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tamamlayan makine sektörü, dış ticareti ayağa kaldıracak adımlar atmayı sürdürüyor. İhracattaki kota ve engelleri minimize etmek için gelişmiş pazarlarla sürekli temas halinde olan Türkiye’nin Makinecileri, fuarlarla gelişen yeni iş birlikleri sayesinde süre ve maliyet avantajı sağlayacak ilişkiler kuruyor. Son olarak ABD ve Almanya’da tanıtım çalışmaları düzenleyen makineciler, CON EXPO / IFPE ve INTEC fuarlarında Türk sanayiini temsil etti.

Dünya Ticaret Örgütü'ne üye ülkelerin üçte ikisinin onaylaması ile birlikte 2013 yılında Bali'de imzalanan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın geçtiğimiz ay yürürlüğe girdiğine dikkat çeken MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran şunları söyledi: “Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması ile küresel düzeyde ticaret masraflarının yüzde 14 dolayında azalması ve küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık bir katkı sağlanması öngörülüyor. Dünya mal ticaretinin doğrudan etkileneceği bu süreçte atılacak adımların Türkiye gibi hızlı gelişmekte olan ülkelere önemli katkısı olacaktır. ABD ve Avrupa ülkelerinde yaptığımız çalışmalarla bu sürece katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”

Makineciler Avrupa’ya Gücümüzü Gösterdi

Makine ve ekipman sektörünün dünyadaki üçüncü büyük tedarikçisi olan ABD’de düzenlenen CON EXPO ve IFPE fuarları dünya genelinden binlerce katılımcıyı Las Vegas’ta ağırladı.

Bu yıl 25 farklı ülkeden 2 bin 500’ün üzerinde firmanın katıldığı CON EXPO ile aynı alanda eş zamanlı gerçekleşen IFPE fuarını toplamda yaklaşık 125 bin kişi ziyaret etti. Türkiye’den ise bu iki fuara toplamda 21 firma iştirak etti. Temel yapı endüstrileri, asfalt, kum, beton, kazı, kaldırma, maden sektörlerinden firmaların da katılım gösterdiği fuarda Türkiye’nin Makinecileri etkin bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirdi. Fuardaki faaliyetler çerçevesinde gerçekleşen 2017 Dünya Akışkan Gücü zirvesi'nde MAİB Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz da Türk makine sektörü ve akışkan güçleri ile ilgili bir sunum yaptı.

ABD pazarında satılan makinelerin yüzde 40'ını ithal makinelerin oluşturduğuna dikkat çeken MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran şunları söyledi “Avrupa’nın en büyük 6. makine imalatçısı olarak ABD pazarındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. ABD genelindeki potansiyel alt sektör ve eyaletlerin belirlenmesi konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. Yurt içinde düzenlediğimiz pazar bilgilendirme toplantıları da ihracatçılarımızın bilgilendirilmesi konusunda önemli fırsatlar sunuyor.”

Leipzig’te gerçekleşen ve Avrupa'daki metal işleme endüstrisi için önde gelen fuarlardan olan INTEC Fuarı’na da katılan Türkiye’nin Makinecileri; metal işleme makineleri, takım tezgâhları ve tezgâhlar için otomasyon sistemleri konulu fuarda katılımcılara Türk makine sektörü hakkında bilgi verdi. Makineciler, Türkiye’nin Avrupa’ya toplam ihracatını artırmak için hazırladıkları tanıtım materyalleri ve dokümanları katılımcılara dağıttı.

Türk makinelerinin gücünü Avrupa’ya göstermek üzere katıldıkları fuarda önemli işbirlikleri geliştirdiklerini ifade eden Dalgakıran şunları söyledi: “Makinenin anavatanı Almanya’ya her yıl ortalama 2 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. Başta Almanya olmak üzere Avrupalı alıcılara makinelerimizin gücünü göstermeye çalışıyoruz. Bu yıl Leipzig’te katıldığımız INTEC fuarı, gerek katılımcı profili gerekse sahip olduğu ekonomik değer bağlamında oldukça hareketli geçti. Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki temsiline destek vermeye devam edeceğiz.”

Haberimizi Türk makine sektöründe faaliyet gösteren girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor