İhracatçıların Beklediği “Yeşil Pasaport” Uygulaması Başladı!

İhracatçıların büyük bir heyecanla beklediği “yeşil pasaport” uygulaması resmen başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine 2 yıl süreyle yeşil pasaport verilecek. Detaylar

İhracatçıların büyük bir heyecanla beklediği “yeşil pasaport” uygulaması resmen başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine 2 yıl süreyle yeşil pasaport verilecek. İhracatta bahar havası estiren karardan 10 bin 784 firma yararlanırken 13 bin 915 kişi yeşil pasaport sahibi olacak.

İhracatı desteklemek amacıyla 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Böylece 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların yetkililerine verilecek yeşil pasaport uygulaması resmen başladı. Bakanlar Kurulunun İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararına göre; son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilecek.

İhracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmesi ile ilgili ilk adım, Resmi Gazete’nin 9 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanan, “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 7.maddesiyle, “son üç yılda Bakanlar Kurulunca belirlenecek ortalama tutarın üzerinde ihracat gerçekleştiren firmanın yetkililerine, iki yıl süreyle hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilir” hükmünün getirilmesiyle atılmıştı. Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında ise ihracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmelerinin şartları belirlendi.

Ekonomi Bakanlığı 15 gün içerisinde yeşil pasaport alma hakkına sahip firmaları Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine ve İhracatçı Birliklerine iletecek. Bu sürecin sonunda yeşil pasaport başvuruları kabul edilmeye başlanacak.

"Yeşil Pasaport İhracatçılara Hızlı Hareket Edebilme Olanağı Sağlayacak"

İhracatta hızlı hareket kabiliyetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, özellikle yeni pazarlara girişte yeşil pasaportun ihracatçılara hızlı hareket edebilme olanağı sağlayacağını anlattı.

Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için pazar çeşitlendirmesinin şart olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ithalatçıların Türkiye’ye gelmelerinde ciddi düşüşler yaşandı. Bu da Türk ihracatçısının daha fazla seyahat etmesini ve vize konularını gündeme getirdi. Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport Türk ihracatçısına seyahatlerinde hız ve özgürlük kazandıracak. ihracat dünyasının uzun yıllardır talep ettiği yeşil pasaportu hayata geçiren Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Son üç yılda üst üste 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmaların ortak ya da yetkililerine yeşil pasaport verileceğine işaret eden Ünlütürk, özellikle tarım ürünleri ihraç eden firmalar açısından bu kriterlerin yüksek olduğunu, bu kriterin ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına seçilebilme şartlarına indirgenmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilecek?

Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan karara göre; son üç yıllık ihracatı ortalama 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren firmalar 2, 25 ile 50 milyon dolar arasında ihracatı olan firmalar 3, 50 ile 100 milyon dolar arası ihracatı olan firmalara 4 ve 100 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren firmalar 5 yetkilisine yeşil pasaport müracaatında bulunabilecek. İhracatçılara yeşil pasaport 2 yıl süreyle verilirken, eş ve çocukları bu haktan yararlanamayacak.

Yeşil pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu eksiksiz doldurulduktan sonra firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine yapılacak. İhracatçı Birliği belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ettikten sonra Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne sunulacak. Bölge Müdürlüğü onayı sonrasında pasaport müracaatı şahsen yapılacak.

Yeşil Pasaportla Ticari Seyahatler %20 Artacak

Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiren İMMİB’de yeşil pasaport kararı sevinçle karşılandı. Türkiye genelindeki 13 İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin en büyüğü olan ve çatısı altındaki 6 İhracatçı Birliğiyle hizmet veren İMMİB Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlamak ve ihracatını yukarıya taşımak için var gücüyle çalışıyor. Ürünlerini dünyanın pek çok ülkesine götüren ihracatçılar yeşil pasaport ile önlerindeki en büyük engellerden biri olan vize sorununu aşıyor.

Bir ayağı sürekli yurtdışında olan ihracatçılar için yeşil pasaport uygulamasının kritik öneme sahip olduğunu belirten İMMİB Koordinatör Başkanı Murat Akyüz şunları söyledi; “Gündeme geldiği günden bu yana ihracatçılarımızın heyecanla beklediği yeşil pasaport uygulamasının hayata geçmesi hepimiz için mutluluk verici bir haber oldu. 2017 yılına çok güzel başladık, ihracatımız yükselişe geçmişken alınan bu karar itici güç olacak ve ihracatımızı çok daha yukarılara taşıyacaktır. Öyle tahmin ediyoruz ki vize sıkıntısından kurtulan ihracatçılarımızın yurtdışı seyahatleri en az yüzde 20 artacaktır. Daha önceki dönemlerde vizede yaşanan gecikmeden dolayı ihracatçılarımız ticari kayıplar yaşıyorlardı. Dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat olanağı sağlayan yeşil pasaport uygulaması bizler için çok kıymetli bir adım oldu. Başta Ekonomi Bakanlığımız olmak üzere bu karara katkısı olan herkese ihracatçılarımız adına teşekkür ediyoruz.”

Doğaltaş Sektörü Bayram Ediyor

İhracatçılara Yeşil Pasaport uygulamasına en çok sevinen sektörlerin başında Türk Doğaltaş Sektörü geliyor. Türk doğaltaş sektörünün ihracatında Uzakdoğu ülkelerinin payının yüzde 50 civarında olduğuna işaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine ihracatta yeşil pasaportun ihracatçıların işlerini büyük oranda kolaylaştıracağını kaydetti.

Yeşil pasaportun ihracatçılara moral ve motivasyon kaynağı olacağını ve ihracatçılara gecikmiş bir itibar iadesi olacağını vurgulayan Kaya, “Yeşil pasaport 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında “İnadına üretim, inadına ihracat” sloganımızı hayata geçirme de itici güç olacak. Dünyanın en büyük mermer fuarlarından Marble Fuarı’nda bu karar büyük bir coşkuyla karşılandı” dedi.

İhracatçılar Yeşil Pasaportu Büyük Bir Sevinçle Karşıladı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz, ihracatçıya yeşil pasaport verilecek olmasını büyük bir sevinçle karşıladıklarını söyledi. Bu kapsamda 450 firmanın şu an için yeşil pasaport alabileceğini söyleyen İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, üyelerinin ihracatı artırma gayretleri kapsamında çok önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Türkiye'ye vize uygulayan birçok ülkeye daha rahat gideceklerini ve bu pazarlarda yeni müşteriler edinerek ticari ilişkiler kuracaklarını ifade eden Mertöz şunları söyledi: "İhracatçılar olarak dünyanın çok farklı coğrafyalarına gidiyoruz. Kimi zaman aynı seyahatte birkaç ülkeye gitmemiz gerekiyor. Vize ihracatçıya en çok da zamandan kaybettiriyor. Vizede yaşanan gecikmeden dolayı ticari kayıplar yaşayan ihracatçılarımızın sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesine vizesiz seyahat anlamına gelen yeşil pasaport hakkının belirlenen şartlarını sağlayan ihracatçılarımıza da tanınması çok önemli  bir adım olmuştur. İhracatçılar açısından vize olsa dahi bazı ülkelere girişte yaşanan sorunlar da ortadan kalkacak."

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik ise yeşil pasaport uygulamasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “İhracatçılar olarak yeşil pasaport haberini bekliyorduk, herkes bu haberi sevinçle karşıladı. Mermer ve maden sektörünün ana pazarı olan Avrupa ve Çin’e vizesiz gidebilecek olmamız bizler için çok büyük bir avantaj. Özellikle Çin’e vize alırken zaman zaman sorunlar yaşıyorduk. Zamanlama açısından bazı aksaklıklar oluyordu. Yeşil pasaport uygulamasıyla bu sorunların önüne geçilmiş oldu. Rahat iş seyahati yapabilmenin, bizi birçok yeni pazara daha ulaştıracağını düşünüyorum.”

Haberimizi ihracatçılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor