Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesinin tanıtım toplantıları yapıldı.

AB-Türkiye ortaklığında desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan ve nihai yararlanıcısı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olan Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi kapsamında Mardin’de başlayan tanıtım toplantıları Gaziantep ve Şanlıurfa’dan sonra Diyarbakır’da gerçekleştirilen etkinlik ile son buldu.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi geçtiğimiz hafta Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa’da da düzenlenen tanıtım toplantıları ile kamuoyuna ve KOBİ’lere duyurulmuştu. Gastronomi alanının önde gelen uzmanları, gıda profesyonelleri, ünü sınırları aşan şefler, tadım uzmanları ve kanaat önderlerinin konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikler ile projenin bölgedeki paydaşlara kapsamlı şekilde tanıtılması ve nitelikli gıda ürünlerinin önemine dikkat çekilerek proje ile bölge üreticilerine sağlanacak avantajların anlatılması hedeflendi.

Bölgenin Ekonomik Rekabet Gücü Arttırılarak İstihdam Sağlanacak

26 Mayıs 2017’de Diyarbakır Radisson Blu Otel’de gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir, “Güneydoğu Anadolu önemli bir potansiyele sahip ama ne yazık ki henüz rekabet edecek düzeye ulaşamadı. İş gücü ve sermaye birikiminin yetersiz olması, kırsal göçün yanı sıra işsizlik de gelişimi yavaşlatan etmenler. Güneydoğu Anadolu Bölgesi güçlü bir tarih, kültür, turizm ve gastronomi mirasına sahip. Yerel halkının girişimcilik ruhu da bölgenin önemli potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu potansiyeli harekete geçirmek için bu projeyle istenilen tüm hedeflere ulaşmayı ve bölgenin ekonomik rekabet gücünü artırarak istihdam sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise konuşmasında, “Böyle önemli bir projenin son tanıtım toplantısına ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Güneydoğu Anadolu’nun tarımsal çeşitliliğini artırmak ve bu bölgenin tarımdan daha fazla pay alması için devletimizin önemli çalışmaları var. Bu proje de bunlardan biri. Bölgenin tarımsal çeşitliliğinin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve daha üst noktalara taşınması için iyi tarım ve organik tarım uygulamaları da yürütülüyor. Diyarbakır olarak coğrafi işaretli ürünler anlamında tam istediğimiz noktada değiliz. Umarım ortaya çıkacak nitelikli gıda ürünleri kümesi ile önümüzdeki dönemde bu alanda daha fazla yol alacağız” ifadelerini kullandı.

Gastronomi Dünyasının Ünlü İsimleri Diyarbakır’da Buluştu

Diyarbakır’da gerçekleşen toplantıda yöreye ait ürünleri kullanarak hazırladığı bir sunum yapan ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç nitelikli gıda ürünlerinin markalaşmasının Türkiye mutfağını dünyaya tanıtma anlamında çok önemli olduğunu vurguladı. Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç ve Metro Toptancı Market Grup Satın Alma Müdürü Birol Uluşan da sunumlarıyla Diyarbakırlı katılımcıların yanı sıra bölgeden gelen üreticilerle de buluşarak bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Daha önce sırasıyla Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa’da gerçekleştirilen tanıtım toplantılarında ünlü şef Aylin Yazıcıoğlu, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu, yemek kültürü araştırmacısı ve yazar Filiz Hösükoğlu, Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni, yemek kültürü araştırmacısı ve yazar Nilhan Aras, et profesörü olarak da tanınan Günaydın Et ve Restoranlar Grubu Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı, yazar ve araştırmacı Adnan Şahin, tadım uzmanı Ferudun Kaykı, Peynir Ustası, Üreticisi ve Zavot Peynir Müzesi Kurucusu İlhan Koçulu gibi gastronomi dünyasının önde gelen isimleri sunumlar gerçekleştirerek bölgedeki üreticilere bilgi ve deneyimlerini aktarmıştı.

Proje Bölge’de Çok Olumlu Bir Sinerji Oluşturacak

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil projenin kapsamı ve hedeflerinden şöyle bahsetti: “Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla oluşturuldu. Proje kapsamında öncelikle bölgeye özgü, ulusal ve uluslararası pazarlarda satılabilecek nitelikli ürünlerin belirlenmesi ve bunlar arasından seçilecek ürünler ile GAP Bölgesi Nitelikli Gıda Kümesi oluşturulması hedefleniyor. Oluşturulacak küme, proje sayesinde ulusal ve uluslararası pazarlara erişim sağlayabilecek bir konuma getirilecek. Pazara uygun hale getirilen nitelikli gıda ürünleri küme içinde yer alan ve bölgede bulunan KOBİ’ler tarafından üretilecek. Bu işletmelere diğer küme üyeleri (Üniversiteler, Kalkınma Ajansları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsalar vb.) tarafından her türlü teknik, satış ve deneyim paylaşımı desteği sağlanacak. Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi, belli bir ekonomik alanda çalışan işletme ve kurumların bir araya gelerek ortak bir vizyon ve hedefe yönelmelerini sağlayacaktır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ekonomik kalkınma ve yaşam standartları göz önüne alındığında, oldukça önemli bölgesel avantajlara sahip olmasına rağmen yeterli rekabet edebilirlik düzeyine henüz ulaşamadı. Hepimizin bildiği gibi, işgücünün niteliği, sermaye birikimi, kurumsallaşmadaki eksiklikler, kırsal göç, işsizlik ve benzeri konular bölgenin gelişim sürecini yavaşlatmakta. Ancak yine hepimizin bildiği bazı başka gerçekler daha var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güçlü tarihi ve kültürel mirasa, yüksek turizm potansiyeline ve eşsiz bir gastronomi kültürüne sahip. Tüm bunların yanı sıra zengin doğal kaynakları, verimli toprakları, stratejik konumu ve yerel halkının girişimcilik ruhu bölgenin oldukça ciddi bir atılım ve gelişme potansiyeline sahip olduğuna işaret etmekte.

Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi’nin bölgemizde çok olumlu bir sinerji oluşturacağına yürekten inanıyorum. Oluşturulacak iş birliği ağları ile firmalarımızın rekabet gücü ve pazar payları artırılırken, bölgenin istihdamına da ciddi bir katkı sağlanmış olacak.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor