Küresel Cazibe Endeksi Açıklandı, Türkiye 45. Sırada!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İtalya Büyükelçiliği ve İtalyan Ticaret Ajansı ile birlikte İtalya'nın lider düşünce kuruluşu European House Ambrosetti'nin hazırladığı Küresel Cazibe Endeksi'nin tanıtımını gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İtalya Büyükelçiliği ve İtalyan Ticaret Ajansı ile birlikte İtalya'nın lider düşünce kuruluşu European House Ambrosetti'nin hazırladığı Küresel Cazibe Endeksi'nin tanıtımını gerçekleştirdi. Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik Endeksi ve Küresel İnovasyon Endeksi gibi endekslerin eksik noktalarını tamamlamayı ve daha objektif bir metodolojiyi hedefleyen endekste Türkiye dünyada 144 ülke arasında 45. sırada yer aldı.  

Küresel markalar ABB, Toyota ve Unilever'in iş birliğiyle hazırlanan endekste Türkiye dünyada 144 ülke arasında 45. sırada yer aldı. Endeksin tanıtımı için düzenlenen “Küresel Cazibe Endeksi: Türkiye ve İtalya'nın Rekabetçiliğinin Ölçütü” etkinliğinde konuşan TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, endeksin diğer endeksin eksik noktalarını tamamlar nitelikte olduğuna dikkat  çekerek, “Ülkemiz Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabetçilik Endeksi'nde 69. olurken, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi sonuçlarına göre 65. sıradaydı. Ancak, daha objektif bir metodoloji kapsamında yapılan Küresel Cazibe Endeksi ile ülkelerimizin daha güvenilir kriterlerle değerlendirildiğini gördük. İtalya ve Türkiye, dünyanın önemli cazibe merkezleri konumunda olmasına rağmen, yapılan araştırmalar sonucunda sıralamalarımızın pek de iyi durumda olmadığı görülüyor.” dedi

Etkinlikte konuşan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, iki ülkenin dış yatırımlar için cazibe merkezi olmaktan da bahsetmek istediklerini ve söz konusu çalışmanın gerçekleştiğini kaydetti. Mattiolo, “Ankara ve Roma dış yatırımlara ciddi önem veriyor” dedi.

2016 Yılı Endeksleri ve Sıralamaları

Ülkeler Küresel  Cazibe Endeksi Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi Dünya Ekonomi Forumu Küresel Rehabetçilik Endeksi Küresel İnovasyon Endeksi
ABD 1 7 3 5
Almanya  2 15 4 12
Japonya 3 34 6 19
Kanada 4 14 13 16
Singapur 5 1 2 7
Birleşik Krallık 6 6 10 2
Avustralya 7 13 21 17
Hollanda 8 28 5 4
Güney Kore 9 4 26 14
Çin 10 84 28 29
...
İtalya 14 45 43 31
...
Türkiye 45 69 55 42

TİM kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor