Çocuklarımıza Teknolojiyi Bilinçli Kullanmayı Öğretmeliyiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nin açılış programına katıldı. Detaylar haberimizde..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nin açılış programına katıldı. WOW İstanbul Hotelde gerçekleştirilen programda; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, AK Parti Milletvekili Nabi Avcı da hazır bulundu. 

İlki 2012’de düzenlenen kongrenin yelpazesinin genişletilerek devam etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilay’ın; alkol, tütün, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar yanında, teknoloji bağımlılığıyla da mücadeleye de öncülük etmesini takdirle karşıladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongrenin, kamu kurumları yanında eğitimcilere, ailelere, öğrencilere, gençlere yol gösterecek sonuçların ortaya çıkmasına vesile olacağına inandığını belirtti.

“Değişim ve Yenilik İnsan Hayatının Temel Dinamiğidir”

Değişim ve yeniliğin insan hayatının temel dinamiği olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, keşif ve buluşların; umudun yanında, çeşitli tartışmaları, korkuları, zaman zaman da dirençleri beraberinde getirdiğini dile getirdi.

“Dünyamız, bir telefon markasının yeni modeli için saatlerce sıra bekleyen insanlar kadar, teknolojisiz bir hayat kurmaya çalışan bireylerin de dünyasıdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanın olduğu her yerde, bu tür farklı yaklaşımların görülmesinin gayet tabii olduğunu; ancak teknolojinin nasıl anlaşıldığın ve onun hayatın neresine yerleştirildiğinin asıl meseleyi oluşturduğunu söyledi.

Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin nerede neşet ettiğine değil, niçin ve hangi gayeyle kullanıldığına, insan hayatında nereye taalluk ettiğine bakmanın önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır. Bizim için ölçü, teknolojinin dünyanın yok edilmesi için değil, imarı ve ihya yolunda kullanılıyor olmasıdır” diye konuştu.

Her buluşun arkasında ona hayat veren zihniyet ve dünya algısının olduğuna dikkat çekerek, Müslümanların atom bombası, nükleer füze gibi kitle imha silahlarına öncülük etmemelerinin temel sebebinin, geri kalmışlıkları olamayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tarz bir teknoloji her şeyden önce Müslümanların zihin yapısına hayata, insana ve tabiata bakışlarına aykırıdır. Dünya hayatını geçici gören, adaleti, merhameti, paylaşmayı merkeze alan İslam düşüncesi böylesi bir gelişmeye manidir” dedi.

“Teknoloji İnsanlığı Kendi Kıyametine Doğru Sürüklememeli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyadaki güç savaşının, istemese dahi, ülkeleri bu tür silahlara sahip olmayı gerektirdiğini belirterek, “Bizim asıl karşı olmamız gereken atom bombasının kendisi kadar, onu ortaya çıkaran masum insanlar üzerinde kullanmayı meşru gören zihniyettir” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları ekledi: “Bugün nükleer başlıkları veya nükleer silahları yasaklama anlayışını savunan zihniyetlere baktığınız zaman, bakıyorsunuz bir tanesinde 15 bin, 16 bin nükleer başlık var. Bir diğerinde 12 bin 500 nükleer başlık var, bir diğerine bakıyorsunuz 7 bin 500 nükleer başlık var. Ama diyor ki, ‘sen yapamazsın’ sende var. Sayı felaket… İstediğin anda istediğin yerde bunu kullanma hakkına sen sahip olacaksın, ama öbür tarafta diğerlerine diyeceksin ki ‘sen yapamazsın’ hemen parmak sallamaya başlıyorlar. İşte sıkıntı burada. Bu da bir bağımlılık, bunu da dikkatle değerlendirmemiz lazım. Buna da ben isterseniz burada bir isim koyayım, bu da bir zihni bağımlılıktır. Bizim asıl mücadele etmemiz gereken, teknolojinin insanlığın adım adım kendi kıyametine doğru sürüklenmesinin aracı hâline getirilmesidir, sıkıntı burada.”

Teknolojinin insan hayatını kolaylaştıran bir araç olmaktan çıkıp hayatın gayesine dönüşmesine müsaade edilemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün karşılaşılan en büyük tehlikenin, insan zihninin ürünü olan teknolojik aygıtların insanla aynı ontolojik seviyeye çıkarılması, âdeta bir canlı bomba gibi kabul edilip muamele görmesi olduğunu ifade etti.

“Teknoloji Bağımlılığından Kaynaklanan Sorunlar Yeni İhtisas Alanları Oluşturuyor”

Teknoloji bağımlılığından kaynaklanan fiziki ve psikolojik sorunların, yeni ihtisas alanları oluşturduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı araştırmaların sonuçlarını aktararak, Japonya’da 1 milyondan fazla gencin aşırı teknoloji kullanımıyla ilişkili olan ‘sosyal çekilme’ denen hastalıktan mustarip olduğunu, bir çocuğun 14 yaşına gelinceye kadar televizyonda ortalama olarak 11 bin cinayet sahnesi izlediğini, çizgi filmlerin yüzde 94’ünün şiddet ve cinayet konularına yer verdiğini hatırlattı.

Üniversite öğrencilerinin yüzde 13’ünün internet bağımlısı olduğuna, 12-18 yaş grubundaki çocukların yüzde 22’sinin de internet bağımlılığı sınırında bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karar alıcılar, anne-babalar, eğitimciler, sorumluluk sahibi bireyler olarak bu kötü gidişi elbette eli kolu bağlı bir şekilde izleyemeyiz. Harekete geçmediğimiz her gün sıkıntı da büyüyecektir. Sadece bugünümüz değil asıl istikbalimiz tehdit altındadır. Türkiye olarak bu konuda diğer ülkelere nazaran şimdilik daha iyi bir konumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Ama tehlike tıpkı dağdan kopan bir çığ gibi üzerimize doğru gelmektedir” uyarısında bulundu.

“Evlatlarımızla Empati Kuramazsak Sorunlarını Çözemeyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlerimizi anlayamazsak, onların ruh dünyasına giremezsek onlara ulaşamayız. Evlatlarımızla empati kuramazsak, onlarla ortak bir dil geliştiremezsek, sorunlarının çözümü için doğru yöntemler de bulamayız. Bunun için çocuklarımızı beyhude yere teknolojiden uzak tutmaya çalışmak yerine, onları veya onlara teknolojiyi bilinçli kullanmanın yollarını göstermeli, onun eğitimini vermeliyiz” dedi.

“Tüm Zararlı Alışkanlıklar Gibi Teknoloji Bağımlılığınında Tedavisi Var”

Ebeveynin elinden telefonu, tableti bırakmadığı, televizyon başından ayrılmadığı bir evde, çocuğa “teknolojiden uzak dur” demenin faydasız bir çaba olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçek dünya ile sanal dünyayı ayıramayan çocukların zihinleri teknolojinin zararı etkilerine daha çok açıktır. Teknoloji bağımlılığında en riskli kuşak 12-24 yaş grubu olduğuna göre, bu konuda okullarımıza, öğretmenlerimize de çok önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

Bu konuda çok geç olmadan Yeşilay’ın yanı sıra aile, okul ve ilgili tüm kurumlarla birlikte, teknoloji bağımlılığıyla mücadele edilmesi gereken bir döneme girildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her bağımlılık gibi teknoloji bağımlılığı da çözülmez, aşılmaz değildir. Tüm zararlı alışkanlıklar gibi teknoloji bağımlılığının da tedavisi vardır. Mesele hayatımızı kolaylaştırmak için edindiğimiz cihazların hayatımızı esir almasına izin vermemektir” ifadelerini kullandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor